Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

25 Αυγούστου 2016

Μην ευτελίζετε τον συνεταιριστικό θεσμό, αν δεν είστε  σε θέση να τον υπηρετήσετε.
Ανδριανής- Άννας  Θ. Μητροπούλου
Δικηγόρου
Πρώην Νομικής Συμβούλου ΠΑΣΕΓΕΣ.
Άρθρο της

Το έλλειμμα του πρόσφατου  συνεταιριστικού νόμου, όσον αφορά στην θεσμοθέτηση  ενός ανώτατου εθνικού, ιδεολογικού και συντονιστικού οργάνου

εκπροσώπησης  των αγροτικών συνεταιρισμών, μας καταδικάζει να γινόμαστε  αναγνώστες και θεατές συμπεριφορών εκ μέρους συνεταιριστών, που μόνο θλίψη μπορούν να προκαλούν.

 

Η αισθητική των κειμένων, που δημοσιεύονται, βρίσκεται μακριά, από το συνεταιριστικό ήθος και κυρίως από τα κείμενα των μεγάλων συνεταιριστών του παρελθόντος, οι οποίοι υπηρέτησαν τον θεσμό, με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες του, και δημιούργησαν αγροτικούς συνεταιρισμούς, με κύκλο εργασιών που σε ορισμένους κλάδους συναγωνίζονταν επάξια τις πολυεθνικές εμπορικές εταιρείες.

Μια απλή αναζήτηση  στα βιβλία της ιστορίας του συνεργατισμού στην Ελλάδα, επιβεβαιώνουν τα προαναφερόμενα  συνεταιριστικά επιτεύγματα.

Είναι εξαιρετικά λυπηρό, επανέρχομαι, να αποκαλύπτεται η άγνοια της λειτουργίας του θεσμού, σε τέτοιο μέγεθος! Θα ήταν προτιμότερο, αναφερόμενοι στον συνεταιριστικό θεσμό, οι συντάκτες των κειμένων, να συμβουλεύονται τους ειδικούς ή τουλάχιστον να μελετούν πριν γράψουν. Αλλά πριν  γράψουν, αν κάποιοι βρέθηκαν σε  θέσεις διοίκησης  αγροτικών συνεταιρισμών, ας παρουσιάσουν πρώτα το έργο τους .Αυτό επιβάλλει η συνεταιριστική συνέπεια.

Διότι, όπως γνωρίζουν οι πραγματικοί συνεταιριστές, οι εκκαθαρίσεις, οι πτωχεύσεις  των συνεταιρισμών, οι μισθώσεις των παραγωγικών συνεταιριστικών  μονάδων  σε ιδιώτες εμπόρους,    δεν αποτέλεσαν έργο αυτών που  πορεύτηκαν με πίστη στις συνεταιριστικές αρχές. Αποτέλεσαν έργο αυτών, που συνεργάστηκαν με εξωθεσμικούς  παράγοντες.

Οι ιστορικοί του θεσμού, ήδη κατέγραψαν την υποδούλωση της συνεταιριστικής επιχείρησης, μέσω του τραπεζικού υπερδανεισμού τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια, ο οποίος στέρησε την συνεταιριστική αυτονομία.

Ίσως ένας δημόσιος διάλογος , μια στρογγυλή τράπεζα συζήτησης να ξεκαθάριζε κάποια στιγμή τα πράγματα, και να αποφεύγαμε  την περαιτέρω κακοποίηση του θεσμού.  Ιδού η Ρόδος…

Όμως, αυτό που είναι πιο σημαντικό, είναι ο σεβασμός στην κοινωνία, για να μιλήσω με συνεταιριστικούς όρους, όταν αναφερόμεθα στον θεσμό.

Θα αποφύγω  να σταχυολογήσω εκφράσεις από τα δημοσιεύματα για  να μη  αναπαράγω την ίδια αισθητική. Αλήθεια, γιατί τόση εμπάθεια; Κάθε καλόπιστος αναγνώστης θα νομίζει, ότι κάποιος θέλει να  πάρει το ψωμί από κάποιους άλλους. Με τον τρόπο αυτόν διαμορφώνονται διχαστικές αντιλήψεις που αντιστρατεύονται τον θεσμό. Γιατί να ευτελίζεται εκ των έσω το «εν τη ενώσει η ισχύς»;

Οι συνεταιριστές στα επιχειρήματα απαντούν με επιχειρήματα, με επιστημονική τεκμηρίωση. Τότε, η διαφωνία είναι απόλυτα θεμιτή και δημιουργεί πρόοδο.

Το Ινστιτούτο Συνεταιριστικών Ερευνών και Μελετών, έχει μεριμνήσει να μεταφραστούν και να δημοσιευθούν στο ηλεκτρονικό περιοδικό του «Κοινωνική Οικονομία» σημαντικές μελέτες από τους πλέον έγκυρους διεθνείς Οργανισμούς (ΟΗΕ, Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), Διεθνής Συνεταιριστική Ένωση (ICA). Τα κείμενα αυτά μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμους βοηθούς για τη νομοθεσία και την εφαρμογή του συνεταιριστικού θεσμού, αλλά και ασφαλή βάση ενός σοβαρού διαλόγου. Βασική προϋπόθεση για γόνιμο διάλογο αποτελεί η βούληση συνεννόησης και η ειλικρίνεια των προθέσεων.

Στο τεύχος που θα αναρτηθεί στις αρχές Οκτωβρίου θα φιλοξενηθεί και ένας «Κώδικας Διακυβέρνησης για τους Γεωργικούς Συνεταιρισμούς», που υιοθετήθηκε από τους γεωργικούς συνεταιρισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν θα χρειαστεί εμείς να εφεύρουμε τον τροχό.

 

 

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 552 επισκέπτες συνδεδεμένους