Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

13 Ιουλίου 2016

Πανόραμα παραγωγής οίνου στο Νότιο Ημισφαίριο (Revised)

Οι αμπελώνες της Αυστραλίας και της Νέα Ζηλανδίας κάνουν το θαύμα στον τρύγο του 2016.

Σημαντική μείωση ανακοινώθηκε στη Νότια Αφρική, την Αργεντινή και την Χιλή. Στη Χιλή, οι καταρρακτώδεις βροχές από τα μέσα Απριλίου έχουν προκαλέσει την απώλειες που υπολογίζονται μεταξύ 10 και 20%.

 

Από τις πέντε βασικές χώρες παραγωγής του Νοτίου Ημισφαιρίου, τρεις από αυτές ανακοίνωσαν μια σημαντική πτώση της παραγωγής το 2016. Με άλλα λόγια, ο αντίκτυπος στις τιμές δεν αναμένεται.

 

Χαμόγελα για την φετινή συγκομιδή στη Ν. Ζηλανδία

Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή του 2016 και οι παραγωγοί της Νέας Ζηλανδίας χαμογελούν. Το ήπιο κλίμα, η ηλιοφάνεια χωρίς καύσωνες, επέτρεψαν μια άφθονη συγκομιδή. Με παραγωγή 436.000 τόνους σταφύλια, η συγκομιδή του αρχιπελάγους παρουσιάζει αύξηση έως και 34% σε σχέση με πέρυσι. Με 326.000 τόνους σταφυλιών, η σοδειά του 2015 στο επίπεδο του 2013 με εκλεκτή ποιότητα, θεωρείτο «αξέχαστη».

Η συγκομιδή του 2015 μετά τη συγκομιδή ρεκόρ του 2014 δημιούργησε ένα πλαίσιο έλλειψης σε κρασί. "Πέρυσι, είδαμε ισχυρή αύξηση της ζήτησης στις βασικές αγορές μας, αλλά είχαμε περιορισμούς στην προσφορά μετά τη μικρή συγκομιδή του 2015" δήλωσε ο PhilipGregan, Διευθύνων Σύμβουλος τωνΝεοζηλανδών Οινοποιών (NZW).

«Η ανάκαμψη της παραγωγής το 2016, είναι μια πηγή διέγερσης για τις φιλοδοξίες μας για εξαγωγή. Η συγκομιδή αυτή μας επιτρέπει να παραμείνου-με σε τροχιά στο στόχο μας για την εξαγωγή κρασιών αξίας 2 δισεκατομμυ-ρίων δολαρίων Νέας Ζηλανδίας το 2020» εκφράζει με ικανοποίηση οPhilipGregan. Ο στόχος αυτός είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος, οι εξαγωγές της Νέας Ζηλανδίας είναι αυξημένες σε 2.090.000 εκατόλιτρα οίνου αξίας 1.420.000.000 $ το 2015 (900 εκατομμύρια ευρώ). Η τελευταία έκθεση της Rabobank υποστηρίζει την ιδέα μιας βιώσιμης ιστορίας επιτυχίας για τα κρασιά της Νέας Ζηλανδίας, προειδοποιεί όμως για την ευθραυστότητα της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αφού "μια διαδοχή γενναιόδωρωνσυγκομιδών θα μπορούσε εντελώς να αποσταθεροποιήσει την αγορά".

Τα 35.000 εκτάρια αμπελώνων της Νέας Ζηλανδίας παράγουν 72% Sauvignonblancπου αντιπροσωπεύει το 82% των εξαγωγών της.

 

Έντονες βροχοπτώσεις στη Χιλή, μείωση συγκομιδής σταφυλιών

Κατά το χρόνο της συγκομιδής, ήταν γνωστό ότι η παραγωγή σταφυλιών θα παρουσίαζε πτώση στην Αργεντινή, στην Χιλή και στη Νότια Αφρική, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών που συνδέονται με το Ελ Νίνο και την ξηρασία. Από τότε η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα στη Χιλή και την Αργεντινή. Στην πρώτη περίπτωση, οι καταρρακτώδεις βροχές από τα μέσα Απριλίου προκάλεσαν την απώλεια των καλλιεργειών, απώλεια που υπολογίζεται μεταξύ 10 και 20%. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, η χιλιανή παραγωγή αναμένεται φέτος να είναι περίπου 9 εκατομμύρια εκατόλιτρα έναντι 12.900.000 εκατόλιτρα το 2015. Αν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, η παραγωγή θα είναι πολύ κάτω από τα 11 εκ.hlπου αρχικά είχαν εκτιμηθεί. Από τον διεθνή μεσίτη Ciattiπεριγράφεται «ως μια από τις πιο πολύπλοκες συγκομιδές, αν όχι την πιο πολύπλοκη στην ιστορία της Χιλής». Το 2016 βέβαια χαρακτηρίζεται από ορισμένες θετικές πλευρές - συμπεριλαμβανομένηςτης ποιότητας των λευκών κρασιών, που ευνοήθηκαν από μια δροσερή άνοιξη και ένα δροσερό καλοκαίρι –Βέβαια για τα κόκκινα κρασιά υπήρξε απογοήτευση. "Τα περισσότερα σταφύλιαSauvignonBlanc, Chardonnay και Tintorera συλλέχθηκαν πριν από τις βροχές," σημειώνει οCiatti. «Οι παραγωγοί πιέστηκαν για το PinotnoirτοMerlotκαι το Cabernet, όταν ήρθαν οι βροχές. Όσον αφορά τις τιμές αυτές, άρχισαν να ανεβαίνουν, παρατηρεί ο Ciattiτα οινοποιέια όμως προτιμούν να εκτιμήσουν με ακρίβεια τις ανάγκες τους και την ποιότητα των καλλιεργειών πριν από την σταθεροποίηση των τιμών.

 

Μεγάλη πτώση παραγωγής στην Αργεντινή

Η Αργεντινή βιώνει μια δραματική κατάσταση. Ο τοπικός Τύπος επικαλείται ότι το 2016 παρουσιάζει τη μικρότερη συγκομιδή των τελευταίων 56 ετών. Και πάλι, η βροχή προκάλεσε σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα να εμφανι-σθούνμυκητολογικές ασθένειες, στις οποίες προστίθενται ζημιές που σχετίζο-νται με χαλαζοπτώσεις.

Το Εθνικό Ινστιτούτο αμπελουργίας (INV) εκτιμά το 2016 επί του παρόντος ότι η συγκομιδή θα ανέλθει στους 1,75 εκατομμύρια τόνους, εκ των οποίων περίπου 1.000.000 θα παράγει η Μεντόζα και 600.000 το Σαν Χουάν.

Το INV αναθεώρησε τις αρχικές του εκτιμήσεις κατά1,9 εκατομμύρια τόνους προς τα κάτω, λόγω των καιρικών φαινομένων και των συνεπειών τους. Όπως υπενθυμίζει ο Ciatti το τελευταίο "μέσο" μέγεθος των συγκομιδών στην Αργεντινή σημειώθηκε το 2013, όταν η παραγωγή έφθασε τα 2,8 εκατομμύρια τόνους. Το 2015, η συγκομιδή ήταν χαμηλή, δεν υπερέβη τους 2,4 ΜΤ. Τα μεγέθη αυτά δείχνουν σε ποιο σημείο είναι το 2016, μια χρονιά με πολύ κακή συγκομιδή. «Δεν υπάρχουν πολλές εκριζώσεις στην Αργεντινή, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μικρότερες συγκομιδές τα τελευταία τρία χρόνια, εξηγούνται λόγω των καιρικών φαινομένων." Ως αποτέλεσμα αυτής της πτώσης της παραγωγής, οι τιμές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, και για τα σταφύλια και για τα κρασιά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. «Οι περισσότερες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί πάνω από 100% για τα περισσότερα από τα σταφύλια σε σύγκριση τα προηγούμενα χρόνια», λέει ο Ciatti. «Οι παραγωγοί είχαν να αντιμετωπίσουν τεράστιες δαπάνες το τρέχον έτος, οι παρεμβάσεις είναι πολύ πιο συχνές από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια ...

Πολλοί διεθνείς αγοραστές προβαίνουν σε προσφορές για τοMalbec αλλά είναι σχετικά ανήσυχοι. Οι αγοραστές μετέβησαν στηMendoza κατά τις τελευταίες εβδομάδες για να κατανοήσουν τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν.

 

Πτώση από 7 έως 10% στη συγκομιδή σταφυλιών της Νότιας Αφρικής

Οι μετεωρολογικές συνθήκες προκάλεσαν δυσκολίες στη Νότια Αφρική, όπου η παραγωγή εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει μείωση της τάξης του 7-10% σε σύγκριση με το 2015. Τα προβλήματα διαθεσιμότητας νερού έχουν επηρεάσει τους όγκους, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν διαθέτουν από την προστασία από τη θερμότητα, σημειώνει ο επαγγελματικός φορέας της Ν. Αφρικής VinPro.

Η παραγωγή στην περιοχή του Stellenbosch και στις δύο ξηρικές περιοχές που είναι το Paarl και το Swartland παρουσιάζουν απότομη πτώση σε σύγκριση με το 2015. Οι τελευταίες εκτιμήσεις των SAWIS, προβλέπουν η συγκομιδή σταφυλιών θα περιοριστεί στους 1.379.000 τόνους, 6,7% λιγότερο από πέρυσι. Άλλες πηγές αναφέρουν μείωση που πλησιάζει το 10%. Η παραγωγή κρασιού, χυμού σταφυλιών, γλεύκους και οίνων βάσης για απόσταξη εκτιμάται σε 10,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

Παρά τη μείωση του όγκου, η βιομηχανία της Νότιας Αφρικής είναι αισιόδοξη για την ποιότητα των κρασιών, αφού ο ξηρός καιρός έχει περιορίσει τα προβλήματα ασθενειών και οδηγεί σε πιο συγκεντρωμένο χρώμα και αρώματα.

"Οι παραγωγοί έχουν αναπτύξει τα καλύτερα κρασιά από μια περίπλοκη συγκομιδή, λαμβάνοντας τις σωστές αποφάσεις με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών." αναφέρει ο F. Viljoenεπικεφαλής της υπηρεσίας συμβούλων της VinProκαι συμπληρώνει ότι «τα επίπεδα των σακχάρων και οξύτητας ήταν χαμηλότερα από το κανονικό, με αποτέλεσμα να απαιτούνται προσαρμογές στα οινοποιεία».

Όσον αφορά τις τιμές, Ciatti αναφέρει ότι αυτές θα έχουν μικρή αύξηση κατά τον τρύγο του 2016 αφού ήταν σχετικά σταθερές κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών.

Το ερώτημα είναι, ποια θα είναι η επίδραση της παραγωγής που μειώνεται περισσότερο από το αναμενόμενο στη Χιλή και την Αργεντινή, στις τιμές της Νοτίου Αφρικής.

 

Καλή ποιοτικά και ποσοτικά η συγκομιδή σταφυλιών στην Ωκεανία

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ήταν πιο τυχερές φέτος. Δεν είναι μόνο οι όγκοι που εκτιμάται ότι βρίσκονται σε καλό επίπεδο αλλά και η ποιότητα είναι επίσης πολλά υποσχόμενη.

Οι «ποιοτικές περιοχές στη Νότια Αυστραλία φαίνεται να έχουν ενδιαφέροντες όγκους το 2016. Η ποιότητα των οίνων αυτών, είναι πολύ άνω του μέσου όρου», σημειώνει ο Ciatti. Το ίδιο αφορά και τη Ν. Ζηλανδία, όπου αναφέρεται άφθονη παραγωγή. Παρά την αναμενόμενη αύξηση οι τιμές των σταφυλιών έχουν αυξηθεί φέτος, επιβεβαιώνουν οι μεσίτες. Όσον αφορά την παραγωγή premium οίνων η Νέα Ζηλανδία συνεχίζει να αυξάνει το παραγωγικό δυναμικό της. Η περιοχή Marlborough θα αυξάνει την έκταση των αμπελώνων κατά 1000 εκτάρια ετησίως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτή η περιοχή διαθέτει 23.619 εκτάρια αμπελώνων από τα 36.000 εκτάρια στη χώρα

 

Η καλιφορνέζικη συγκομιδή σταφυλιών στους 4ΜΤ ή περισσότερο αυτή τη χρονιά?

Για τις κλιματικές συνθήκες και τις επιπτώσεις τους στην καλλιέργεια αμπελιών στο νότιο ημισφαίριο προβληματίζονται οι αγοραστές κρασιών. "Οι αγοραστές και οι πωλητές προσπαθούν να κάνουν σχεδιασμούς πριν από τη συγκομιδή και προσπαθούν να καταλάβουν πώς θα παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Μπορούμε τώρα να αρχίσουμε να εστιάζουμε την προσοχή μας στην επερχόμενη συγκομιδή στο βόρειο ημισφαίριο", αναφέρει στην ανάλυσή του ο Ciatti. Ήδη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της GrowersAlliedGrape,(καλιφορνέζικη συνεταιριστική οργάνωση εμπορίας οινοποιήσιμων σταφυλιών με σχεδόν 600 μέλη), προβλέπει μια συγκομιδή πάνω από 4 εκατομμύρια τόνους στην Καλιφόρνια φέτος. Πιστεύει ότι μια σειρά από τρεις πληθωρικές συγκομιδές - μεταξύ του 2012 και του 2014 - θα πρέπει να ακολουθείται από μια δεύτερη σειρά, από το 2016 έως το 2018. Μια τέτοια εξέλιξη αυξημένων παραγωγών οφείλεται, στην αύξηση των επιφανειών με αμπέλια που φθάνουν τώρα στα 225,000 ha. Παρά τις εκριζώσεις που, εκτιμώνται από το συνεταιρισμό στα 8000 εκτάρια μεταξύ 2014 και 2015, και στα 14 000 εκτάρια φέτος –που αντισταθμίζονται εν μέρει από τη φύτευση 6.500 εκταρίων το 2016 - η παραγωγή στην Καλιφόρνια συνεχίζει να αυξάνεται, αφού καθοδηγείται από τη θετική εξέλιξη της κατανάλωσης. Η τελευταία, η οποία ευνοεί περισσότερο τα premium κρασιά , προκαλεί μια μετάλλαξη των αμπελώνων, αφού οι φυτεμένες με αμπέλια κοιλάδες των εσωτερικών περιοχών εκριζώνονται σταδιακά υπέρ των βόρειων παράκτιων περιοχών.

 

Μια νέα έκθεση για χύμα κρασί γεννιέται στις ΗΠΑ

Για όλους εκείνους που εξάγουν ή επιθυμούν να εξάγουν, κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά σε μεγάλες ποσότητες στην αγορά των ΗΠΑ, μια νέα έκθεση αφιερωμένη σε αυτόν τον τομέα θα πραγματοποιηθεί στις 26 και στις 27 Ιουλίου 2017 στο Σαν Φρανσίσκο. Με τίτλο International BulkWine&SpiritsShow (IBWSS), η εκδήλωση θα έχει ως στόχο τα σούπερ μάρκετ, τους εμπόρους λιανικής πώλησης, τα εστιατόρια, τα οινοποιεία, τους ποτοποιούς και άλλους αγοραστές κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών, χύμα. Οι διοργανωτές – Beverage Trade Network σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τη θέση του Σαν Φρανσίσκο, ως θαλάσσια πύλη και τα οινοποιεία της Καλιφόρνιας ώστε να παρέχουν οι προμηθευτές χύμα κρασιά και χύμα αλκοολούχα ποτά από τις κυριότερες χώρες παραγωγής στην αγορά των ΗΠΑ.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 480 επισκέπτες συνδεδεμένους