Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

22 Ιουνίου 2016

Αναφύτευση αμπελώνων, εκτίμηση ζημιών από ΕΛΓΑ και μηδενικό ΕΦΚ σε κρασί τα αιτήματα των αμπελουργών της Ζίτσας

Την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτηση για τα νέα εμπόδια που μπαίνουν στην παραγωγή και γιατί δεν αντέχουν νέα μέτρα και φόρους από την εφαρμοζόμενη πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζει η Γενική Συνέλευση Αμπελουργών του Δήμου Ζίτσας στην Περιφέρεια Ιωαννίνων.

Αναλυτικά σε υπόμνημα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα όλα τα κόμματα σημειώνονται ατ εξής:

«Θεωρούμε απαράδεκτο και άδικο τον αποκλεισμό από το δικαίωμα καλλιέργειας στρεμμάτων που καλλιεργούσαν οι πατεράδες μας ή άλλοι αγρότες και που στο πέρασμα του χρόνου εγκαταλείφθηκαν για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους. Σε μια κατ' εξοχήν αγροτική περιοχή, όπως είναι αυτή στη Ζίτσα, μπαίνουν επιπλέον εμπόδια στο να καλλιεργούμε και να επιβιώνουμε, αφού απαγορεύεται η φύτευση νέων καλλιεργειών.

Με στόχο το ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών και τη συγκέντρωση γης σε λίγα χέρια αξιοποιείται ως εργαλείο και ο αποχαρακτηρισμός παλιότερων εγκαταλελειμμένων καλλιεργούμενων εκτάσεων ως δασικών εκτάσεων.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι ενδιαφέρεται για τους νέους αγρότες και τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής και εκπονεί προγράμματα για τη στήριξη των νέων αγροτών, όταν σε μια αμπελουργική ζώνη, με μικρό κλήρο, δεν μας επιτρέπεται να καλλιεργήσουμε αφού το Δασαρχείο απαγορεύει παλιές εκτάσεις που ανήκουν σε μικροκληρούχους να καλλιεργηθούν γιατί χαρακτηρίζονται ως δασικές.

Έκδηλη ανησυχία μας προκαλεί η αντιμετώπιση των σοβαρών ζημιών που προκάλεσε στην παραγωγή μας ο παγετός στα τέλη Απρίλη. Πάνω από 200 αμπελουργικές εκτάσεις σε Ζίτσα, Πρωτόπαππα και Νεοχώρι στην περίοδο άνθησης των βλαστών καταστράφηκαν από τις χαμηλές θερμοκρασίες ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και ο περονόσπορος. Οι καταγραφές και εκτιμήσεις των ζημιών δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

Την αγωνία μας επιτείνει η κατεύθυνση για όποιες αποζημιώσεις μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και με λιγότερα χρήματα μέσω των προγραμμάτων ΠΣΕΑ ή άλλων παρόμοιων προγραμμάτων που επιπλέον απαιτούν την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τον δε περονόσπορο, όπως είναι γνωστό, δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση παρά το ότι πληρώνουμε πανάκριβα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ.

Στην αδιαμφισβήτητη μείωση των εισοδημάτων μας από την αύξηση του ΦΠΑ, την εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών, τη διατήρηση και επιβολή νέων χαρατσιών, όπως ασφάλιστρα ΕΛΓΑ, ΕΝΦΙΑ, την κατάργηση των επιδοτήσεων κ.ά. προστίθεται ο κίνδυνος για παραπέρα απώλειες από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε κρασί και τσίπουρο.

Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών με αναδρομική ισχύ από το 2015 θα μεγαλώσει το ποσοστό των ανασφάλιστων αγροτών και των οικογενειών μας με συνέπειες στην ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη.

 

Διεκδικούμε:

-Να εξαιρεθεί η αμπελουργική ζώνη από δασικές απαγορεύσεις, να αρθεί η απαγόρευση για φύτευση νέων καλλιεργειών.

-Την άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών. Αποκατάσταση στο 100% της κατεστραμμένης παραγωγής. Κάλυψη όλων των αιτιών καταστροφής. Ο ΕΛΓΑ να είναι κρατικός φορέας, αυξημένη κρατική χρηματοδότηση και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό.

-Καμία αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε κρασί και τσίπουρο. Να μη μετακυλιστεί στις τιμές παραγωγού.

-Τη σφράγιση όλων χωρίς καμία εξαίρεση των βιβλιαρίων ασθενείας. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια χωρίς καμία επιχειρηματική δράση».

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 201 επισκέπτες συνδεδεμένους