Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

31 Μαΐου 2016

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΟΙΝΟΛΟΓΩΝ, (ΠΑΝ.Ε.Π.Ο. ): ‘Οργανοληπτικά Ελαττώματα Οίνων’ - Σεμινάριο εκπαίδευσης 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων (ΠΑΝ.Ε.Π.Ο.) στο πλαίσιο της ενίσχυσης της δια βίου κατάρτισης των επαγγελματιών του αμπελοοινικού κλάδου έχει αναπτύξει εδώ και μερικά έτη το σεμινάριο εκπαίδευσης στον "οργανοληπτικό έλεγχο ελαττωμάτων οίνου".

Ο οργανοληπτικός έλεγχος αποτελεί αναμφίβολα πολύτιμο εργαλείο στη διάθεση των οινολόγων και των οινοπαραγωγών σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας. Ως αναπόσπαστο τμήμα του ποιοτικού ελέγχου, επιτρέπει να αξιολογήσουμε τόσο τα επιμέρους όσο και το σύνολο των ποιοτικών χαρακτηριστικών των οίνων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να παρεμβαίνουμε με στόχο την βελτίωση των χαρακτηριστικών του τελικού προϊόντος.

Ταυτόχρονα, αποτελεί και ένα σημαντικό εργαλείο για τους οινοχόους, τους εμπλεκόμενους στην εστίαση και την εμπορία, ώστε να μπορούν να διαμορφώνουν αξιόπιστα τη λίστα των οίνων, αξιολογώντας τη σχέση ποιότητας/τιμής, το συνδυασμό των οίνων με τα πιάτα που προσφέρουν, αλλά και την καλύτερη διαχείριση της εξυπηρέτησης των πελατών τους.

Το σεμινάριο έχει ως στόχο να βοηθήσει τους επαγγελματίες που σχετίζονται με τον οίνο να εκπαιδευτούν στην αναγνώριση ελαττωμάτων, ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις τόσο σε θέματα παραγωγής, όσο και σε θέματα διαμόρφωσης τιμής και διάθεσης των οίνων. Η σημασία της οργανοληπτικής αναγνώρισης των ελαττωμάτων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της διασφάλισης της ποιότητας, από τα πρώτα στάδια της παραγωγής ως την κατανάλωση.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει τη δοκιμή σε πραγματικά δείγματα οίνων 23 ελαττωμάτων σε 4 ομάδες, ανάλογα με την προέλευση τους (αμπέλι/σταφύλι, ζύμωση, ωρίμανση, παλαίωση)

Παρουσιάζονται το όνομα, το μόριο, η οσμή, το κατώφλι αντίληψης, οι συνήθεις συγκεντρώσεις σε οίνους με πρόβλημα, η προέλευση, ο τρόπος δημιουργίας, και οι μέθοδοι πρόληψης και αντιμετώπισης. Η δοκιμή γίνεται πάντα σε σύγκριση με τον ίδιο οίνο που δεν εμφανίζει το ελάττωμα, ώστε να μπορούν οι συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν την οσμή σε πραγματικές συνθήκες. Το σεμινάριο περιλαμβάνει επίσης τυφλή δοκιμή 7 ελαττωμάτων καθώς και τυφλή δοκιμή οίνου με περισσότερα από ένα ελαττώματα, ώστε οι δοκιμαστές να μπορέσουν να αξιολογήσουν τις ικανότητές τους.

Θεωρούμε σημαντικό να αναφέρουμε ότι αντίστοιχα σεμινάρια παρέχονται σήμερα και σε άλλες πρωτοπόρες οινοπαραγωγές χώρες όπως η Γαλλία (ISVV), η Αυστραλία (AWRI) και άλλες, με πολλαπλό κόστος. Στην Ελλάδα το σεμινάριο της ΠΑΝ.Ε.Π.Ο. έχει διοργανωθεί τόσο για οινολόγους και οινοπαραγωγούς, οινοχόους καβίστες αλλά και επαγγελματίες της εστίασης . Το σεμινάριο έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και θεωρείται ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου σε σχέση με τα αντίστοιχα του εξωτερικού, αποτελώντας ένα σημαντικό εργαλείο στην οινική εκπαίδευση και εξέλιξη των ικανοτήτων των συμμετεχόντων.

Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 8 ώρες. Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν έντυπο υλικό, καθώς και βεβαίωση συμμετοχής. Αναφορικά με το κόστος συμμετοχής θα θέλαμε να γνωρίζεται ότι αυτή αφορά βασικά την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του σεμιναρίου (πρότυπες ουσίες, οίνος, έντυπο υλικό, κλπ).

Το κόστος του σεμιναρίου είναι 200 ευρώ ανά συμμετέχοντα. Για τα ταμειακώς ενήμερα εγγεργαμένα μέλη της ΠΑΝΕΠΟ το κόστος διαμορφώνεται στα 150 ευρώ.

Σημειώνουμε ότι οι εισηγητές είναι έμπειροι οινολόγοι, μέλη της ΠΑΝ.Ε.Π.Ο., με σημαντική προϋπηρεσία στον κλάδο και συνεχή ενασχόληση με τον οργανοληπτικό χαρακτήρα των οίνων και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΠΑΝ.Ε.Π.Ο. για την ενίσχυση της οινικής γνώσης στην Ελλάδα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεξαγωγή του σεμιναρίου είναι η δήλωση προεγγραφών, ώστε να μπορούν να υπολογιστούν οι ποσότητες των πρότυπων ουσιών και των δειγμάτων (ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων 10 άτομα).

Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Μανωλόπουλος

Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Οινολόγων (ΠΑΝ.Ε.Π.Ο.)

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 250 επισκέπτες συνδεδεμένους