Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

21 Απριλίου 2016

Έξι αξιοσημείωτες επισημάνσεις του OIV για την παγκόσμια οικονομία οίνου

Με την ευκαιρία της ετήσιας διαρθρωτικής ανάλυσης για την παγκόσμια οικονομία, ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου περιγράφει τις κύριες τάσεις για την παραγωγή και την κατανάλωση, μέσω των παγκόσμιων συναλλαγών.

 

Σε τίτλους τα κύρια σημεία:

 

Η Κίνα αναδύεται ως δεύτερος παγκόσμιος αμπελώνας.

Τρίτο έτος ισχυρής ανάπτυξης της παραγωγής στις ΗΠΑ

Η παγκόσμια κατανάλωση παραμένει ακόμα στάσιμη

Έκρηξη της αξίας των εξαγωγών

Χύμα οίνοι και αφρώδεις εξακολουθούν να αναπτύσσονται

Μείωση της παραγωγής το 2016 στο νότιο ημισφαίριο

 

 

Η Κίνα αναδύεται ως δεύτερος παγκόσμιος αμπελώνας

Αν ο παγκόσμιος αμπελώνας παραμένει σχετικά σταθερός για το 2015 στα 7.534.000.000 εκτάρια, αυτό συμβαίνει επειδή οι ισορροπίες μεταξύ των χωρών είναι μεταβλητές. Οι παραδοσιακές χώρες παραγωγής συνεχίζουν να χάνουν επιφάνειες ενώ οι Νέες χώρες παραγωγοί κερδίζουν. Η Κίνα πλασάρεται εκ νέου στη δεύτερη θέση με 830.000 εκτάρια, αυξημένη κατά 34.000 εκτάρια. Ο αμπελώνας της Νέας Ζηλανδίας συνεχίζει να αυξάνεται σταθερά και ανέρχεται σε 39.000 εκτάρια.

 

 

Τρίτο έτος ισχυρής ανάπτυξης της παραγωγής στις ΗΠΑ

Συνολικά, η παγκόσμια παραγωγή το 2015 τοποθετείται σε σχετικά υψηλό επίπεδο, με 274.500.000 εκατόλιτρα, αυξημένη κατά 5.800.000 εκατόλιτρα σε σύγκριση με το 2014. Στη μάχη για την πρώτη θέση ως παγκόσμιου παραγωγού, η Ιταλία κατατάσσεται πρώτη φέτος έναντι της Γαλλίας με 49.500.000 hl. Αλλά το αξιοσημείωτο είναι αναμφίβολα η επιβεβαίωση του δυναμικού παραγωγής των ΗΠΑ. Για τρεις συνεχείς συγκομιδές, η χώρα παράγει περίπου 22 εκατομμύρια εκατόλιτρα (έναντι 19 εκατομμύρια hl το 2012) και κατέχει την τέταρτη θέση στον κόσμο.

 

 

Η παγκόσμια κατανάλωση παραμένει ακόμα στάσιμη

Μετά την οικονομική κρίση του 2008 και την απότομη πτώση που καθοδήγησε και την παγκόσμια κατανάλωση, δεν παρατηρείται επανεκκίνηση. Το 2015, η παγκόσμια κατανάλωση ανήλθε σε 240 εκατομμύρια εκατόλιτρα, εντός του μέσου όρου των ετών 2009 έως 2014. Η αύξηση που παρατηρείτο πριν από το 2008, με ετήσια σταθερή ανάπτυξη, είναι μια ανάμνηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο, με 31 εκατομμύρια εκατόλιτρα, σταθερά σε σχέση με το 2014. Στην Ευρώπη, σημειώνεται μείωση της κατανάλωσης στην Αυστρία, την Ολλανδία και ιδιαίτερα στη Ρωσία (-7%) και τη Ρουμανία (-17,3% στα 3,9 εκατομμύρια εκατόλιτρα). Οι αγορές που αύξησαν την κατανάλωση ήταν η Γερμανία (20,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα όσο και η Ιταλία) και το Ηνωμένο Βασίλειο (στα 12,9 εκατομμύρια εκατόλιτρα, + 2,4%). Στον υπόλοιπο κόσμο, η Κίνα επανεκκινείται με την ανάπτυξη μετά από δύο χρόνια διακοπής: η κατανάλωση έφθασε τα 16 εκατομμύρια εκατόλιτρα, (+3,2%). Η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι επίσης παρούσα στη Νότια Αφρική (+ 7,5%), όπου η μεσαία τάξη καταναλώνει πάντα περισσότερα. Στην Αργεντινή, 12.900.000 εκατόλιτρα καταναλώθηκαν το 2015 (+3,2%).

 

 

Έκρηξη της αξίας των εξαγωγών

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε αξία κατά 10,6% και ανήλθαν σε 104,3 εκατ. hl σε όγκο (+ 1,8%). Η Ισπανία παραμένει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο σε όγκο με 24 εκατομμύρια εκατόλιτρα και μερίδιο αγοράς 23%. Σε όρους αξίας, η Γαλλία είναι επικεφαλής με € 8,2 δις και μερίδιο αγοράς 29%.

Οι εισαγωγές χύμα κρασιού ανήλθαν στα 102,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα, αύξηση δηλαδή κατά 1,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Οι δέκα πρώτες χώρες εισαγωγής αντιπροσωπεύουν το 70% των όγκων που εισήχθησαν στον κόσμο. Η Γερμανία παραμένει η μεγαλύτερη χώρα εισαγωγέας στον κόσμο, με 15 εκατομμύρια εκατόλιτρα, σταθερά από το 2012. Η αξία αυτών των εισαγωγών έπεσαν κατά 3,6% από το 2014. Να τονισθεί η εξαιρετικά σημαντική αύξηση της αξίας των εισαγωγών στις ΗΠΑ: + 20,2% σε 4,9 δις €.

 

Χύμα οίνοι και αφρώδεις εξακολουθούν να αναπτύσσονται

Οι χύμα και αφρώδεις οίνοι παραμένουν ακόμη και οι δύο πολλά υποσχόμενα προϊόντα. Οι χύμα εξαγωγές σημείωσαν αύξηση του όγκου κατά 3,8%, αλλά κατέγραψαν και μια απώλεια κατ’ αξία κατά 3,5%. Τα εμφιαλωμένα κρασιά χάνουν έδαφος σε όγκο αλλά αυξάνουν σημαντικά σε αξία κατά 10,5%. Τα συσκευασμένο κρασιά αντιπροσωπεύουν το 72% της συνολικής αξίας των εξαγόμενων κρασιών.

Οι αφρώδεις οίνοι αύξησαν τον όγκο κατά 5,6% και η αξία τους αυξήθηκε κατά 10,8% σε σύγκριση με το 2014.

 

 

Μείωση της παραγωγής το 2016 στο νότιο ημισφαίριο

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αρκετές μεταβλητές, ο OIV ανακοίνωσε ότι η παραγωγή το 2016 στο νότιο ημισφαίριο είναι μάλλον σε μια καθοδική τάση. Η Βραζιλία πλήττεται ιδιαίτερα από δυσμενείς κλιματικές συνθήκες. Από αυτήν την εικόνα της πτώσης της συγκομιδής, υπάρχουν δύο εξαιρέσεις: H Αυστραλία και κυρίως η Νέα Ζηλανδία οι οποίες γνωρίζουν μια πολύ ικανοποιητική χρονιά με αύξηση της ποσότητας αλλά και της ποιότητας των σταφυλιών.

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 264 επισκέπτες συνδεδεμένους