Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

5 Φεβρουαρίου 2016

Απάντηση  του Δημήτρη Σεβαστάκη, Βουλευτή Σάμου για την ΕΟΣ Σάμου

Στις  πρόσφατες, παρεμφερείς στην διατύπωση και ατυχείς (θέλουμε να πιστεύουμε ως προς τις προθέσεις) ανακοινώσεις των δύο Νομαρχιακών Ενώσεων (ΝΕ) ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ  Σάμου του Γιώργου Παπανδρέου,

δυστυχώς  περιέχεται ένα ψέμα σχετικά με την στάση του Βουλευτή Σάμου κ. Δημήτρη Σεβαστάκη για το θέμα της αναγκαστικότητας της ΕΟΣ Σάμου. Που σημαίνει ότι οι οργανώσεις πρέπει να επανελέγξουν τις πηγές πληροφόρησής τους ή οι διακινητές ψευδών να προσέξουν.  Σημείωση : Υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στη Σάμο (και εξαιρετικό στέλεχός του), είχε τοποθετηθεί καθαρά  κατά της αναγκαστικότητας, σε τηλεοπτική συζήτηση με τους υποψηφίους των υπολοίπων κομμάτων,  μέσα από το έγκυρο κανάλι ΣΑΤ, στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.  Τότε η οργάνωσή του δεν είχε εγείρει κανένα θέμα. Για το θέμα απαντούμε τα ακόλουθα:

 

1)    Ο Βουλευτής Σάμου κ. Δ. Σεβαστάκης  στηρίζει ουσιαστικά την ΕΟΣΣ , το Διοικητικό Συμβούλιο και  τη Διεύθυνσή της .

α) Οργανώνοντας τις αποκλειστικές επαφές τους με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ,  τους Υπουργούς και τα αρμόδια υψηλόβαθμα στελέχη του, που αφορούν  όλα τα θέματα  λειτουργίας της: Υπέρογκο χρέος, δομή, θεσμικό πλαίσιο, αναπτυξιακές προοπτικές,

β) αναλύοντας το πρόβλημα και πιέζοντας την πολιτική ηγεσία και τους τεχνοκράτες για τα μεγάλα επίδικα .

Υπογραμμίζουμε: Η μόνη πολιτική επαφή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την συμμετοχή του Βουλευτή που έγινε με φορέα ή πρόσωπο που σχετίζεται με την αγροτική παραγωγή της Σάμου, είναι μόνο με την διοίκηση της ΕΟΣΣ και (μία φορά προσφάτως ) με τον τεχνικό σύμβουλο  των βιοκαλλιεργητών. Τελεία.

2)    Ακόμα και τις τελευταίες μέρες, όπου  ψευδείς, δυσφημιστικές και λαϊκιστικές ανακοινώσεις ή φήμες  βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ζητήθηκε η  παρέμβαση του Βουλευτή για να υπάρξει  ξανά,  συνάντηση της Διοίκησης της ΕΟΣΣ με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.    Η πολύπλευρη επαφή θα συνεχιστεί .

3)     Για τις πολυάριθμες αποκλειστικές συναντήσεις της ΕΟΣΣ με τους Υπουργούς, παρουσία του Βουλευτή, και την ανάπτυξη των θέσεων, καλούμε και την ίδια την ΕΟΣΣ πλέον να το επαληθεύσει και να πάρει καθαρή θέση, ενώ υπάρχει τόσο η αλληλογραφία, όσο η τεκμηρίωση  των συναντήσεων και του  περιεχομένου τους .

Συγκεκριμένα και ανακεφαλαιωτικά:  Ο Βουλευτής Σάμου κ. Δ. Σεβαστάκης   στις προεκλογικές περιόδους τόσο του Ιανουαρίου όσο και του Σεπτεμβρίου του 2015 και σε όλη τη διάρκεια του βουλευτικής του θητείας, τίμια και καθαρά τοποθετήθηκε δημόσια  για το συνολικό πρόβλημα της ΕΟΣΣ. Κυρίαρχο θέμα, κατά την γνώμη του βουλευτή , είναι το χρέος που απορροφά πάνω από ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες ευρώ (1.200.000 E) το χρόνο και συμπιέζει τόσο την ανάπτυξη όσο και τις πληρωμές στους παραγωγούς. Ουσιαστικά το χρέος, αποτελεί τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης της ΕΟΣΣ, όπως έχει συμβεί με πολλές επιχειρήσεις με υπέρογκο δανεισμό στην πατρίδα μας.  Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται εθελοτυφλεί.

Ο βουλευτής έχει τοποθετηθεί για την επείγουσα ανάγκη αναδιάρθρωσης των υπέρογκων χρεών της ΕΟΣΣ, που πνίγουν τον συνεταιρισμό και οδηγούν σε απαξία τον αγροτικό κόπο, αφού η κατάληξη είναι  υποχρηματοδότηση του παραγόμενου αγροτικού σαμιακού πλούτου. Έχει, βέβαια, εντοπίσει θετικά  την  επιλογή της διοίκησης να μην «κοκκινήσει» το δάνειο και έτσι να αποφύγει τον άμεσο κίνδυνο.

Ο Βουλευτής κ. Δ. Σεβαστάκης είναι αυτός που επιμένει εδώ και τώρα  για την ανάγκη ύπαρξης και εφαρμογής συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου δραστηριοτήτων από το αμπέλι μέχρι το διεθνές εμπόριο, ( που σε ένα βαθμό έχει ήδη εκπονήσει η ΕΟΣΣ), ώστε να δοθούν στο Σαμιώτη αμπελουργό όσα του αξίζουν και να αναδειχθεί το μοσχάτο σταφύλι, μοχλός ανάπτυξης για τον τόπο μας.

Ο Βουλευτής Σάμου είναι αυτός που έχει πλειστάκις δηλώσει ότι όσο ο δανεισμός  της ΕΟΣΣ είναι υπέρογκος, υπάρχει ο πραγματικός κίνδυνος ουσιαστικής υφαρπαγής  της συνεταιριστικής περιουσίας και του ονομαστού ΠΟΠ προϊόντος μας, μετατρέποντας τον σαμιώτη αγρότη σε δουλοπάροικο.

Άρα η προσπάθεια αναδιαπραγμάτευσης του χρέους είναι μονόδρομος.

Υπάρχουν όμως και ερωτήσεις :

1)    Ποια είναι η θέση των υπολοίπων κομμάτων, ιδίως εκείνων που συμφώνησαν στην ένταξη της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ  από το 2012 και μετά, στα προαπαιτούμενα και που σιγούν αφήνοντας τις τοπικές  Νομαρχιακές τους να «βγάζουν το φίδι από την τρύπα», για το  θέμα της λαθρο-οινοποίησης, που αφαιρεί έσοδα από την ίδια την ΕΟΣΣ και υπονομεύει τόσο τη λειτουργία της, όσο και το ΠΟΠ; Και αυτό  αφορά τόσο την αναγκαστικότητα, όσο και την εν γένει συνεταιριστική ιδέα.

2)    Πώς ελέγχεται η διακίνηση του «χύμα» κρασιού και η προέλευσή του και πώς διασφαλίζεται ότι είναι μοσχάτο Σάμου με brand name και ταυτότητα;

3)    Ποια είναι η θέση τους στην πρόταση λογιστικού και οικονομικού ελέγχου, ώστε να προφυλαχθεί η ΕΟΣΣ από “καρχαρίες” και να λειτουργήσει δυναμικά στη διεθνή αγορά προς όφελος του τόπου;

4)    Ποια είναι η θέση τους για τις λαθεμένες χαρτογραφήσεις που έγιναν επί των δικών τους κυβερνήσεων (και άραγε με την ευθύνη ποιων;) και έχουν ως αποτέλεσμα οι αγρότες να βλέπουν τα κτήματά τους να «περπατούν» και να μην μπορούν να πάρουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται και ποια είναι η θέση τους για την προσπάθεια ενοχοποίησης της ΕΟΣΣ ; Το τελευταίο όσο είμαι Bουλευτής δεν πρόκειται να το επιτρέψω. Τελεία.

Μέσα σε ένα ασφυκτικό οικονομικό, πολιτικό διεθνές περιβάλλον, τις πιέσεις των δανειστών, την δογματική και παραλυτική εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που διαστρέφει την παραγωγή και την συνεταιριστική ιδέα (και πιέζει ασφυκτικά για την εξαφάνισή της) , την προγραμματική στρέβλωση  και το παραγωγικό αδιέξοδο,   η θέση του Βουλευτή Σάμου ήταν και είναι  κρυστάλλινη:

α) Συντονισμένη προσπάθεια αναδιάρθρωσης χρεών β) προγραμματισμένο και επιστημονικά σχεδιασμένο δυναμικό άνοιγμα του επώνυμου προϊόντος στις διεθνείς αγορές, με πολιτική και τεχνική στήριξη από την κυβέρνηση γ) Καμιά ποινικοποίηση διοικητικών αδυναμιών δ) καλύτερη αμοιβή του Σαμιώτη αμπελουργού που τόσο την αξίζει στ) περιστολή της λαθραίας οινοποίησης και του λαθραίου εμπορίου. Έτσι θα κερδίσουμε την παραγωγική ελευθερία και θα έχουμε πόρους για την ανάπτυξή μας.

Όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται και γράφονται εξυπηρετούν «άγνωστες» για εμάς τακτικές και σκοπιμότητες.

Και κάτι τελευταίο: Ο Βουλευτής στον ένα χρόνο της θητείας του, έχει επιλέξει ένα δρόμο ήπιων τόνων, προβολής του επιχειρήματος και επ΄ ουδενί έναν τόνο προσβολών ή προσωπικών επιθέσεων. Ποτέ δεν έχει απαξιώσει συνομιλητή του ή αντίπαλο.  Ύβρεις και προσωπικές προσβολές στο πρόσωπο του κ. Δ. Σεβαστάκη, Βουλευτή Σάμου, επιστρέφονται  σε όσους τις εκτοξεύουν.

Δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα. Την μάχη της ανάπτυξης θα την κερδίσουμε. Όλοι.

Από το Γραφείο του Βουλευτή

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 250 επισκέπτες συνδεδεμένους