Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

3 Νοεμβρίου 2015

Καναδάς: «Οι καταναλωτές γνωρίζουν ότι μεσογειακά κρασιά προσφέρουν μια απαράμιλλη αξία»

Ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη γείτονα χώρα της Βόρειας Αμερικής (ΗΠΑ), ο όγκος οίνων που καταναλώνονται στον Καναδά αναμένεται να αυξηθεί 7,8% το 2018 για να φτάσει στα 49.930.000 κιβώτια των 9 λίτρων, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε φέτος από την Vinexpo IWSR. Παρά τη σημαντική τοπική παραγωγή, που δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς, ο Καναδάς το 2014 πλασάρεται στην 6η θέση στον κόσμο ως προς τις εισαγωγές οίνου. Εκτός από αυτές τις ομοιότητες – που ενισχύονται από την παρουσία των κρατικών μονοπωλίων - η καναδική αγορά παρουσιάζει επίσης σημαντικές διαφορές από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Andrew Topham, Διευθύνων Σύμβουλος της Liberty Specialty εισαγωγικής εταιρείας στο Βανκούβερ, εξηγεί τα χαρακτηριστικά μιας κατακερματισμένης και εξελισσόμενης αγοράς.

 

Υψηλότεροι φόροι

Από τις δεκατρείς επαρχίες και περιοχές που απαρτίζουν τον Καναδά, τρεις κατέχουν σχεδόν το 90% της κατανάλωσης κρασιών: το Οντάριο, το Κεμπέκ και η Βρετανική Κολομβία με αυτή τη σειρά. Στην πρώτη και στην τελευταία περιοχή, η τοπική παραγωγή οίνων βρίσκεται σε μια περίοπτη θέση στα ράφια των καταστημάτων, που υποστηρίζονται από τις κυβερνητικές πολιτικές. «Η ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής έχει αναδειχθεί μόνο δύο δεκαετίες», λέει ο Andrew Topham, που στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας του έχει μεγάλη γκάμα από μεσογειακά κρασιά. «Οι καταναλωτές εδώ είναι καλά ενημερωμένοι. Ξέρουν ότι τα μεσογειακά κρασιά προσφέρουν μια απαράμιλλη αξία. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι μείζονος σημασίας σε μια αγορά όπως αυτή της British Columbia. Οι κυβερνητικοί φόροι στη Βρετανική Κολομβία είναι οι υψηλότεροι σε όλη τη Βόρεια Αμερική. Αυτή η αγορά είναι η πιο ακριβή της ηπείρου και η σχέση τιμής ποιότητας είναι, επομένως, ένας βασικός παράγοντας για εμάς».

 

Το αδύναμο ευρώ είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα

Η Liberty Specialty αγοράζει περίπου 750.000 φιάλες κρασιών ανά έτος από το εξωτερικό. Από αυτά, τα μισά απευθύνονται στα εστιατόρια, ένα σημαντικό μέρος αγοράζεται από το μονοπώλιο και ένα άλλο μέρος πωλείται και πάλι εντός έξι καταστημάτων λιανικής πώλησης που ανήκουν στην εταιρεία με την επωνυμία Liberty Wine Merchants. Σε αντίθεση με ό, τι θα πίστευε κανείς, οι πιο ελκυστικές τιμές για τους καταναλωτές προσφέρονται από τα κρατικά καταστήματα του μονοπωλίου. Τα ιδιωτικά καταστήματα έχουν πολύ μικρή έκπτωση για τους οίνους που αγοράζονται από το μονοπώλιο, διότι το τελευταίο ελέγχει τις τιμές. Έτσι, για ένα κρασί των 2,5 ευρώ, η τιμή θα διαμορφωθεί στα 15-16 $ στο μονοπώλιο και στα 20 $ στο ιδιωτικό κατάστημα. Για μια εταιρεία εισαγωγής, όπως Liberty Specialty, το αδύναμο ευρώ αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία. "Είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για εμάς. Λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο των φόρων, κάθε δεκάρα μετράει " αναφέρει ο Andrew Topham.

 

Νέα δομή τιμών

Χωρίς να είναι αποτέλεσμα κυβερνητικής δέσμευσης, η νέα δομή των τιμών που καθιέρωσε το κράτος, από την 1η Απριλίου του τρέχοντος έτους οδήγησαν σε μια αύξηση των δασμών. «Στο παρελθόν, τα ιδιωτικά καταστήματα λιανικής πώλησης και τα εστιατόρια αγοράζαν τα κρασιά τους βάσει ενός τέλους που καθοριζόταν από το κράτος, ώστε οι τιμές τους να είναι μεγαλύτερες από του μονοπωλίου. Τώρα ο καθένας αγοράζει σε τιμές χονδρικής και οι τιμές έχουν αυξηθεί.

 

Ένα περίπλοκο πλαίσιο για τους οίνους που εισάγονται

Οι κανονιστικές αλλαγές, σε συνδυασμό με το πάθος για μπύρες ευνοούν την εμφάνιση των πολύ μικρών ζυθοποιείων που επιτρέπονται πλέον από το κράτος και είναι πιθανό να επηρεάζουν αρνητικά τα αποτελέσματα των οίνων. "Για την κατηγορία στο σύνολό της, τα τοπικά και εισαγόμενα κρασιά αναμένεται να αυξήσουν τις πωλήσεις τους το 2016", προβλέπει ο Andrew Topham. "Ωστόσο, για τους εισαγόμενους οίνους, τον επόμενο χρόνο η κατάσταση μπορεί να είναι πιο περίπλοκη."

 

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 70 επισκέπτες συνδεδεμένους