Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

27 Οκτωβρίου 2015

Στις καιρικές συνθήκες οφείλεται υψηλόβαθμος, αλλά μικρός όγκος παραγωγής ενώ οι τιμές αψήφησαν τους νόμους της αγοράς

Την μικρότερη καταγεγραμμένη σε όγκο εκτίμηση παραγωγής βάσει των επίσημων στοιχείων του ΥΠΑΤΤ, συνοδεύει μια πολύπλοκη και ανομοιογενής εικόνα ανά περιοχή φέτος.

Οι βροχοπτώσεις και η παρατεταμένη υψηλή υγρασία ενέτειναν σε βασικές αμπελουργικές περιοχές την ανάπτυξη ασθενειών (περονόσπορο, ευδεμίδα, ωίδιο) οι οποίες αντιμετωπίσθηκαν μεν αποτελεσματικά, αλλά συνέτειναν στη μείωση των εισκομισθεισών ποσοτήτων σταφυλιών που όμως χαρακτηρίστηκαν από τον υψηλό σακχαρικό τίτλο και τις καλές οξύτητες ανά ποικιλία, χαρακτηριστικά που οφείλονται κυρίως στην άνοδο της θερμοκρασίας το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Παρά το ότι, τα αποθέματα της 31ης Ιουλίου καταγράφηκαν σε ένα από τα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα (1.373.049 HL), γεγονός που σηματοδοτούσε την έντονη ανάγκη για τροφοδοσία σταφυλιών από τα οινοποιεία, παρά το ότι ο όγκος παραγωγής από την αρχή διεφάνη ότι θα είναι περιορισμένος, οι τιμές δεν ακολούθησαν τις κλασσικές αρχές του νόμου προσφοράς και ζήτησης και παρέμειναν με εξαίρεση τη Σαντορίνη στα περσινά επίπεδα.

Η αυξημένη ανάγκη για καλλιεργητικές φροντίδες φέτος εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, αύξησε το καλλιεργητικό κόστος αλλά σε συνδυασμό με την μείωση του όγκου παραγωγής και τη σταθερότητα των ήδη χαμηλών τιμών δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα. Εξαιτίας της ανύπαρκτης κερδοφορίας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, η αύξηση του καλλιεργητικού κόστους σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές, τις ωθεί σε οικονομικό μαρασμό, ενώ οι τάσεις μείωσης της επιφάνειας του ελληνικού αμπελώνα είναι εμφανείς.

Η διατήρηση των τιμών σε αποτρεπτικά για την καλλιέργεια αμπέλου επίπεδα δεν μπορεί να ερμηνευθεί από την οικονομική κρίση ούτε από τα capital controls, αφού με αρκετές εξαιρέσεις υπήρξαν περιοχές στις οποίες οι τιμές αυξήθηκαν (Αμύνταιο, Αγχίαλος, κα) παρά την αύξηση της παραγωγής, ενώ αντίστοιχα περιοχές στις οποίες μειώθηκαν παρά τη μείωση της παραγωγής (Αχαΐα, Κρήτη, κα).

Η εικόνα της ελληνικής οινοπαραγωγής (μείωση 13% σε σχέση με το μέσο όρο πενταετίας) βρίσκεται στον αντίποδα της ευρωπαϊκής, που καταγράφει φέτος άνοδο κατά 2,7%, με την Ιταλία να αυξάνει την παραγωγή της κατά 13% και τη Βουλγαρία κατά 83% σε σχέση με την περσινή χρονιά και κατά 23% σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας.

Η Ιταλία και η Βουλγαρία είναι παραδοσιακές εισαγωγές χώρες οίνου στην Ελλάδα και αναμένεται ένταση των εισαγωγών από τις χώρες αυτές, δεδομένης της χαμηλής ελληνικής οινοπαραγωγής.

Ζητούμενο είναι και πάλι οι έλεγχοι για τον τρόπο και τη σήμανση της διάθεσης των εισαγόμενων οίνων στην ελληνική αγορά.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 154 επισκέπτες συνδεδεμένους