Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

22 Ιουνίου 2015

Η ΚΕΟΣΟΕ ζήτησε από την Copa Cogeca και την Commission να ισχύσουν οι ενισχύσεις της αναδιάρθρωσης για τις νέες Άδειες Φύτευσης

Συνεδρίαση της Ομάδας Οίνος της Copa Cogeca, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19/6

με την συμμετοχή της Ελλάδας, την οποία εκπροσώπησε ο Διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ κ. Π. Κορδοπάτης.

 

Βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν ο τρόπος εφαρμογής του νέου καθεστώτος των Αδειών Φύτευσης από τα Κράτη Μέλη της ΕΕ.

Τα παρόντα Κράτη Μέλη περιέγραψαν τις αποφάσεις που έχουν λάβει τα υπουργεία (Γεωργίας) τους όσα τουλάχιστον έχουν λάβει σχετικές αποφάσεις.

Σαν γενική αίσθηση αποκομίζεται ο προβληματισμός αλλά και η αντίθεση από ορισμένα Κράτη Μέλη ως προς την εφαρμογή, των διατάξεων του βασικού, τον κατ’ εξουσιοδότηση και του εκτελεστικού κανονισμού.

Για τα βασικά θέματα του κανονισμού, οι απόψεις των αντιπροσωπειών, που κατατέθηκαν σε γύρο τραπέζης ήταν:

 

Εφαρμογή ποσοστού 1% για νέες άδειες φύτευσης

Μια σειρά από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Αυστρία, Τσεχία, Γερμανία, Σλοβενία, Σλοβακία), δήλωσαν ότι θα είναι αρκετά δύσκολο να εξαντλήσουν το ποσοστό 1% επί των εθνικών τους εκτάσεων τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο, δεδομένων και των πολυπληθών δικαιωμάτων φυτεύσεων που θα χορηγηθούν, έως τις 31.12.2015 στους παραγωγούς.

Η Ισπανία αν και δεν αποφάσισε την εξάντληση του ποσοστού 1%, αναμένει τις αποφάσεις των Διεπαγγελματικών της Οργανώσεων, για κατάθεση των απόψεων τους, στην κατεύθυνση περιορισμού των φυτεύσεων σε ζώνες ΠΟΠ, περιορισμοί που θα υπάρξουν με βεβαιότητα για τη ζώνη της Rioha.

Η Γαλλία θα κατανείμει το ποσοστό 1% σε Εθνικό Επίπεδο, πλην όμως οι αποφάσεις θα ληφθούν πρώτα σε περιφερειακό επίπεδο και θα μπορούν να διαφοροποιούν το ποσοστό ανά περιφέρεια που θα αποφασίζει και την αύξηση των επιφανειών ανά κατηγορία οίνου. Οι εκπρόσωποι της Γαλλίας ανέφεραν ότι είναι δύσκολο για τη χώρα τους να εξαντλήσουν το ποσοστό 1% και κάθε απόκλιση προς τα κάτω θα πρέπει επαρκώς να αιτιολογηθεί.

Η Ιταλία προτίθεται να εφαρμόσει τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο σε εθνικό επίπεδο το αντίστοιχο δικαίωμα του ποσοστού της, δεδομένων και των φόβων που υπάρχουν για αστοχία της απορρόφησης σε περιφερειακό επίπεδο και της ύπαρξης 50.000 ha από δικαιώματα φύτευσης.

Δυσκολίες στην απορρόφηση των εκτάσεων για τον πρώτο χρόνο προέβλεψε και η Πορτογαλία, η οποία θα εφαρμόσει μεταβλητό ποσοστό για τις περιφέρειες της μερικές εκ των οποίων θα αποκλεισθούν από τις νέες φυτεύσεις.

Η Ελλάδα ανέφερε ότι τον πρώτο χρόνο τουλάχιστον η κατανομή θα γίνει σε εθνικό επίπεδο και ότι για τα τρία πρώτα χρόνια η απορρόφηση των εκτάσεων θα πραγματοποιηθεί χωρίς πρόβλημα, δεδομένου ότι οι αιτήσεις για δικαιώματα φύτευσης αντιστοιχούν σε 1800 ha.

Το ενδιαφέρον όμως των Ελλήνων προέρχεται εξαιτίας του ότι η φύτευση εκτάσεων προερχόμενη από δικαιώματα φύτευσης, εντάσσεται στα προγράμματα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων που ενισχύονται οικονομικά.

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αποκλεισμού των φυτεύσεων μέσω των νέων αδειών φύτευσης, από τις ενισχύσεις της αναδιάρθρωσης, ο Έλληνας εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από τους παραγωγούς για λήψη αδειών φύτευσης και η Ελλάδα δεν θα εξαντλήσει το ποσοστό 1% που της αναλογεί. Με δεδομένη την ίδια προβληματική κατάσταση και σε άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης ο κ. Κορδοπάτης τόνισε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αποκλεισμού των οικονομικά ασθενέστερων παραγωγών και των μικρών εκμεταλλεύσεων από τη λήψη αδειών φύτευσης και ζήτησε από το προεδρείο της Copa Cogeca να εντάξει το θέμα της ενίσχυσης με τα κονδύλια της αναδιάρθρωσης στο καθεστώς των Αδειών Φύτευσης, στο πλαίσιο των αιτημάτων της προς την Commission, ώστε ο παραγωγός να ενισχύεται οικονομικά για την φύτευση του αμπελώνα και τις Τεχνικές διαχείρισής του.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Thierry Coste, θεώρησε άκρως σημαντική την παρέμβαση αυτή και κάλεσε τον Έλληνα εκπρόσωπο να θέσει στην Commission το θέμα στην απογευματινή συνεδρίαση, που θα συμμετείχε και η τελευταία.

Το θέμα γνωστοποιήθηκε στην Commission όντως στην απογευματινή συνεδρίαση, αλλά ο εκπρόσωπος της κ. Τσιντέ δήλωσε αναρμόδιος για να απαντήσει, υπαινισσόμενος όμως ότι εξ' όσων γνωρίζει, η Commission έχει αντίθετη θέση.

Κριτήρια επιλεξιμότητας

Το κριτήριο επιλεξιμότητας της διάθεσης των εκτάσεων από τους παραγωγούς επιλέγει ένας σημαντικός αριθμός Κρατών Μελών, μεταξύ των οποίων και η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Η Γαλλία θα επιλέξει το κριτήριο του κινδύνου κατάχρησης της φήμης συγκεκριμένων ΠΟΠ όπως και η Τσεχία. Παράλληλα αρκετές χώρες (Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία) ανέφεραν ότι δεν θα ενεργοποιήσουν κριτήρια επιλεξιμότητας.

 

Κριτήρια προτεραιότητας

Πολλές χώρες ανέφεραν ότι θα εφαρμόσουν μόνο ένα κριτήριο. Το κριτήριο της αύξησης των επιφανειών μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων ανέφεραν ότι θα εφαρμόσουν η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία.

Το κριτήριο των νεοεισερχομένων και μάλιστα κάτω των 40 ετών με απαγόρευση μεταβίβασης της εκμετάλλευσής τους ανέφεραν ότι θα εφαρμόσουν η Γαλλία και Πορτογαλία.

Πάνω από τρία κριτήρια μεταξύ των οποίων νεοεισερχόμενοι, προϊόντα με Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριφορά παραγωγού, δήλωσε ο Ισπανός εκπρόσωπος ό τι θα εφαρμόσει το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας.

Οι Ιταλοί και οι Σλοβένοι ανέφεραν ότι το υπουργείο τους δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τα κριτήρια προτεραιότητας, ενώ εντύπωση έκανε η γερμανική αντιπροσωπεία, η οποία απορρίπτει ως ακατάλληλα τα κριτήρια, θεωρεί δύσκολη την υλοποίηση και διαχείρισή τους και ως εκ τούτου θα ζητήσει την αλλαγή τους.

 

Μεταβατικό καθεστώς μετατροπής των Δικαιωμάτων Φύτευσης

Όλες οι συμμετέχουσες χώρες ανέφεραν ότι θα εξαντλήσουν την μεταβατική περίοδο μετατροπής των Δικαιωμάτων Φύτευσης σε Άδειες Φύτευσης, έως 31.12.2020

 

Αναφύτευση

Σε περιορισμούς στις αναφυτεύσεις πρόκειται να προβούν τα περισσότερα Κράτη Μέλη, ανάλογα και με τους περιορισμούς που θα εφαρμόσουν στις Άδειες Φύτευσης.

Γενικό χαρακτηριστικό είναι ότι θα επιτραπεί η αναφύτευση μεταξύ ισοδύναμων και μόνο εκτάσεων ως προς την ποιοτική τους κατάταξη (από ΠΟΠ σε ΠΟΠ και από ΠΓΕ σε ΠΓΕ), πλην της Ιταλίας.

Οι Γερμανοί εκπρόσωποι έθεσαν το θέμα της απαγόρευσης αναφύτευσης από εκτάσεις με φυσικούς περιορισμούς σε πεδινές εκτάσεις, θέμα που έθεσε και η Ελλάδα.

Τέλος προβληματισμός επικράτησε σχετικά με την περίοδο υποβολής αιτήσεων για Άδειες Φύτευσης δεδομένου ότι με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, οι περισσότερες χώρες θα χάσουν το πρώτο έτος φυτεύσεων αφού η έγκριση των Αδειών Φύτευσης (Αύγουστο) έχει ξεπεράσει τη χρονικά την περίοδο που φυτεύονται οι αμπελώνες.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 472 επισκέπτες συνδεδεμένους