Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

1 Απριλίου 2015

Δελτίο Τύπου Ημερίδα ΚΕΟΣΟΕ: Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΑΠ 2014 – 2020 ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Η ουσιαστική ενημέρωση αλλά και ο πλούσιος προβληματισμός για επιμέρους εκκρεμότητες στις οποίες θα πρέπει να δοθεί εθνική λύση, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της ημερίδας που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ

με βασικό θέμα την ανασυγκρότηση του ελληνικού αμπελώνα στο πλαίσιο της ΚΑΠ 2014-2020.

 

Στην ημερίδα πήραν μέρος δεκάδες εκπρόσωποι ενώσεων -μελών της οργάνωσης απ όλη τη χώρα, με βασικούς εισηγητές τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Δ .Γραμματικό ( προϊστάμενος τμήματος Αμπέλου και Ελαίας) και Χρ. Παπαναστασίου (τμήμα Αμπέλου και Ελαίας επίσης), την δικηγόρο Α. Μητροπούλου και τον γενικό διευθυντή της ΚΕΟΣΟΕ Παρ. Κορδοπάτη. Παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ειρ. Κατσινοπούλου, ο βουλευτής Ηρακλείου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κ. Δαμαβολίτης και ο Γ. Γκικόπουλος από το ΚΚΕ.

Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου τόνισε ότι η θεματολογία της ημερίδας (άδειες φύτευσης, δικαιώματα, αναδιάρθρωση, οργανώσεις παραγωγών) θέτει το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο κλάδος για το τι είδους αμπελοοινική οικονομία θέλουμε. Το δίλλημα, είπε, είναι : μετεξέλιξη των υφιστάμενων δομών που σημαίνει απόλυτο έλεγχο του τομέα από το εμπόριο και τη διανομή και κυριαρχία της λογικής του αλόγιστου κέρδους ή ανάπτυξη με βάση την αμπελουργική εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου, σεβασμό στην εργασία και την ποιότητα του προϊόντος και προστασία των τοπικών κοινωνιών; Δίνοντας καταφατική απάντηση στο δεύτερο, τόνισε την ανάγκη ρήξεων με το παρελθόν (αλλαγές σε πολιτική γης, κληρονομικό δίκαιο, θεσμικό πλαίσιο κλπ) αλλά και με παθογένειες που πρέπει να υπερβεί από μόνος του ο κλάδος. Είπε ακόμη ότι οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί ,όπως και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί γενικότερα, θα πρέπει να μετεξελιχθούν σε οικονομικές μονάδες με καθοριστικές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας και κάλεσε την Πολιτεία να βάλει τέλος στα φαινόμενα που πριονίζουν τις προοπτικές του κλάδου (παράτυπες οινοποιήσεις, φυτεύσεις και εισαγωγές) καθώς επίσης και την ιδιωτική οινοβιομηχανία να κόψει κάθε δεσμό με τις δυνάμεις που συντηρούν καταστροφικές πρακτικές για τον κλάδο.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατσινοπούλου ανέφερε ότι η σταθεροποίηση του αγροτικού τομέα ,η συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού και η χάραξη στρατηγικών συνολικά και στους επιμέρους κλάδους αποτελούν προτεραιότητα για το κυβερνών κόμμα. Επισήμανε επίσης ότι το τοπίο κατάρρευσης στην ελληνική γεωργία δεν οφείλεται αποκλειστικά στα τελευταία μνημονιακά χρόνια αλλά είναι συνειδητή επιλογή μιας πολιτικής δεκαετιών, ενώ άσκησε κριτική στην ΚΑΠ λέγοντας ότι δεν επιδεικνύει πνεύμα αλληλεγγύης και ότι υπηρετεί τα συμφέροντα της αγροτικής βιομηχανίας. Είπε επίσης ότι η ανασυγκρότηση πρέπει να αρχίσει από το μηδέν καθώς λείπουν βασικά εργαλεία και χαιρέτισε την πρωτοβουλία της ΚΕΟΣΟΕ τονίζοντας ότι θα υπάρξει συστηματικός διάλογος της κυβέρνησης με τις οργανώσεις των παραγωγών.

Από πλευράς ΚΚΕ, ο κ. Γκικόπουλος τόνισε ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες μπορούν να επιβιώσουν μόνο μέσα από ισχυρούς συνεταιρισμούς. Επισήμανε επίσης ότι η ΚΑΠ είναι ένα εργαλείο καταστροφής των μικρομεσαίων αγροτών και χαρακτήρισε πολύ σημαντική την προσπάθεια της ΚΕΟΣΟΕ να αντισταθεί με συνέπεια στο ποτάμι της καταστροφής.

Νέες φυτεύσεις

Νέα διαβούλευση με τους έλληνες αμπελουργούς για τα κριτήρια προτε-ραιότητας και ειδικότερα για την βαρύτητα του καθενός σχετικά με τις νέες φυτεύσεις θα έχει η ΚΕΟΣΟΕ, σε συνέχεια της ήδη πρόσφατα ολοκληρωθείσας, βάσει ερωτηματολογίου, που παρουσίασε αναλυτικά στην ημερίδα ο γεν. Διευθυντής της οργάνωσης Παρ. Κορδοπάτης. Τα κριτήρια προτεραιότητας, όπως ανέφερε, ο προϊστάμενος του τμήματος Αμπέλου Δ. Γραμματικός, έχουν καταρχήν αποφασιστεί, είναι συνολικά 10 και η σκέψη που πρυτανεύει είναι να μην μείνει απέξω κανείς ενδιαφερόμενος για τις νέες φυτεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η κατανομή του ετήσιου ποσοστού κατά 40% με αναλογική βάση και με 60% βάσει των κριτηρίων προτεραιότητας.

Ειδικότερα, για το καθεστώς νέων φυτεύσεων που θα εφαρμοσθεί από 1-1-2016, όπως προκύπτει από την αναλυτική ενημέρωση των εισηγητών , ισχύουν τα εξής :

 

  • Περίπου 6.500 στρέμματα αντιστοιχούν στο ετήσιο 1% του συνόλου των εκτά-σεων που προβλέπει ο κανονισμός.
  • Οι αιτήσεις υποβάλλονται για ένα μήνα ( 1η Μαΐου), εν συνεχεία οι αιτούντες ενημερώνονται για την επιλεξιμότητα των αιτήσεων τους και το αργότερο μέχρι 1ης Αυγούστου χορηγούνται οι άδειες.
  • Αν η άδεια αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 50% της αιτούμενης έκτασης, ο αιτών μπορεί να την αρνηθεί χωρίς διοικητική ποινή. Οι δικαιούχοι των αδειών πρέπει να ολοκληρώσουν την φύτευση σε τρία χρόνια, διαφορετικά θα έχουν διοικητικές ποινές. Είναι πιθανό οι άδειες να θεωρηθούν διαρθρωτικό μέτρο και να τύχουν των σχετικών ενισχύσεων για αναδιάρθρωση.
  • Τα κριτήρια προτεραιότητας πρέπει να δημοσιοποιούνται κατ έτος μέχρι 1ης Μαρτίου. Η επιλογή των αιτήσεων συναρτάται με το αν ο αιτών κατέχει γεωργική έκταση ίση με αυτήν που αιτείται, αν διαθέτει επαγγελματικές δεξιότητες και ικανότητες, αν από την αίτηση προκύπτει κίνδυνος κατάχρησης της φήμης συγκε-κριμένων ΠΟΠ και ΠΓΕ. Στα κριτήρια προτεραιότητας, μεταξύ άλλων, προβλέπεται : αν ο παραγωγός φυτεύει αμπέλια για πρώτη φορά και εγκαθίσταται ως αρχηγός εκμετάλλευσης, αν οι αμπελώνες συμβάλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος, αν πρόκειται για εκτάσεις που αντιμετωπίζουν φυσικούς ή ειδικούς περιορισμούς, αν προήλθαν από αναδασμό, αν οι υπό επιλογή ποικιλίες προσαρμόζονται στις εδαφοκλιματικές συνθήκες, αν το σύστημα διαχείρισης οίνου θα οδηγήσει σε καλύτερης ποιότητας σταφύλια (έμμεση στήριξη της μη μηχανικής καλλιέργειας),η προηγούμενη συμπεριφορά του καλλιεργητή κλπ.
  • Οι μεταβατικές διατάξεις προβλέπουν ότι οι παραγωγοί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου του 2015 πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις για την μετατροπή των δικαιωμάτων αναφύτευσης σε άδειες.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 107 επισκέπτες συνδεδεμένους