Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

27 Οκτωβρίου 2014

Εκτός των αποζημιώσεων ΠΣΕΑ για τον περονόσπορο, αμπελουργοί περιοχών, λόγω απαράδεκτων στοιχείων ορισμένων ΔΑΟΚ

Πέρασαν τρία χρόνια από τότε που η ΚΕΟΣΟΕ έλαβε πρωτοβουλία για την σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής, (Επιτροπή Σταυρακάκη), προκειμένου η τελευταία να εκδώσει πόρισμα για τον περονόσπορο που έπληξε τα αμπέλια το 2011, προκαλώντας ανυπολόγιστη καταστροφή στη σταφυλική παραγωγή σε πολλούς νομούς της χώρας.

Με βάση αυτό το πόρισμα η Commission ενέκρινε αποζημιώσεις μέσω Π.Σ.Ε.Α από τον ελληνικό προϋπολογισμό και το Γ.Λ.Κ. (μόλις το 2014) διέθεσε 28 εκατομμύρια ευρώ για ζημιές στις οποίες περιλαμβάνεται και ο περονόσπορος του 2011.

Στην συνέχεια ο ΕΛΓΑ εξέδωσε οδηγίες ώστε οι αμπελουργοί που υπέστησαν ζημία να υποβάλλουν αιτήματα μέχρι τις 30/9/2014.

Παράλληλα το τμήμα Αμπέλου του ΥΑΑΤ, από το 2013 απευθύνθηκε στις ΔΑΟΚ των περιοχών που επλήγησαν, ώστε οι τελευταίες να αποστείλουν στατιστικά στοιχεία για τις μέσες αποδόσεις των αμπελώνων της περιοχής τους για την τριετία 2008,2009,2010 – προκειμένου να εξαχθεί ο μέσος όρος της τριετίας – και για τις μέσες αποδόσεις του 2011, (χρονιά επέλασης του περονόσπορου) προκειμένου να συγκριθούν οι τελευταίες με τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας. Εφ’ όσον στον κάθε νομό η μέση απόδοσή του 2011 ήταν κατώτερη τουλάχιστον 30%, από τη μέση απόδοση της τριετίας, ο τότε νόμος γίνεται επιλέξιμος στις αποζημιώσεις των Π.Σ.Ε.Α.

Ενδιάμεσα το ΥΑΑΤ μέσω της ΚΕΟΣΟΕ κάλεσε τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς να αποστείλουν καταστάσεις με τις αναλυτικές Δηλώσεις Παραγωγής (του 2010 και του 2011) που υποβάλλουν κατ’ έτος στις κατά τόπους Δ.Α.Ο.Κ, ώστε οι αμπελουργοί που εισκομίζουν το σύνολο της σταφυλικής τους παραγωγής στο συνεταιρισμό τους, να υποκαταστήσουν την υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Συγκομιδής με την αναγραφή των στοιχείων παραγωγής τους στις εν λόγω καταστάσεις, αφού έτσι προβλέπει ο σχετικός ΚΑΝ (ΕΚ) 436/09 για τις υποχρεωτικές Δηλώσεις και τη συγκέντρωση στοιχείων για την παρακολούθηση της αγοράς.

Όμως με την συγκέντρωση των στοιχείων από το ΥΑΑΤ, ορισμένους νομούς της χώρας που οι υποπεριοχές τους επλήγησαν σφοδρότατα από τον περονόσπορο του 2011, τους περίμεναν δυσάρεστες εκπλήξεις. Με βάση τα στοιχεία που απέστειλαν οι κατά τόπους Δ.Α.Ο.Κ, από τους 26 νομούς που είχαν πληγεί από τον περονόσπορο το 2011, έξι (6) δεν εκπλήρωναν το κριτήριο της κατά 30% μείωσης της παραγωγής του 2011, σε σχέση με την τριετία 2008-2010, αφού οι μέσες αποδόσεις που απέστειλαν για την κρίσιμη τριετία και το 2011, σε πολλές περιπτώσεις ήταν ακριβώς ίδιες.

Υπάρχουν δηλαδή Δ.Α.Ο.Κ οι οποίες κάθε χρόνο αποστέλλουν στο ΥΑΑΤ ακριβώς ίδια συγκομιδή με το προηγούμενο έτος, δουλεύοντας τα στοιχεία παραγωγής του νομού ευθύνης τους με τη μέθοδο copy (προηγούμενο έτος) paste (επόμενο), δηλαδή π.χ. 1000 kg/στρέμμα μέση απόδοση κάθε χρόνο.

Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που οι περισσότεροι από τους 6 νομούς έγιναν μη επιλέξιμοι για τις αποζημιώσεις των αμπελουργών τους.

Ο δεύτερος λόγος, αφορά την ενωσιακή νομοθεσία, βάσει της οποίας διοικητική μονάδα για τον υπολογισμό των ζημιών που καλύπτονται μέσω των Π.Σ.Ε.Α., είναι ο νομός και όχι η υποπεριοχή του νομού.

Έτσι είχαμε το εξής φαινόμενο: νομοί που οι υποπεριοχές τους επλήγησαν σφοδρότατα από τον περονόσπορο π.χ. Σπάτα ή το Δαμάσι στη Λάρισα να εξαιρούνται λόγω του ότι το τοπικά υψηλό ποσοστό (50%-60%) να συγχωνεύεται στον χαμηλό μέσο όρο του νομού και συνολικά να παρουσιάζει μείωση έστω και οριακά κάτω του 30%.

Και στην μια και στην άλλη περίπτωση χαμένοι βγαίνουν οι αμπελουργοί των περιοχών αυτών που είτε από πλημμελή αντιμετώπιση των υποχρεώσεων των Δ.Α.Ο.Κ, είτε επειδή ο υπόλοιπος νομός στον οποίο ανήκει η περιοχή τους, δεν υπέστη ζημία, δεν γίνονται επιλέξιμοι με βάση την τρέχουσα νομοθεσία.

Οι είκοσι περιοχές που εντάσσονται στις αποζημιώσεις είναι:

ΦΩΚΙΔΟΣ, ΕΥΒΟΙΑΣ, ΚΑΛΥΜΝΟΥ, ΚΑΡΠΑΘΟΥ, ΚΩ, ΛΗΜΝΟΥ, ΚΥΘΗΡΩΝ, ΡΟΔΟΥ, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΡΕΘΥΜΝΟΥ, ΧΑΝΙΩΝ, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΒΟΙΩΤΙΑΣ, ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ, ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ, ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.

Η ΚΕΟΣΟΕ ήδη με παρεμβάσεις της στο ΥΑΑΤ επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και σε δεύτερη φάση να ενταχθούν και οι υπόλοιποι νομοί στις αποζημιώσεις.

Είναι όμως ανήκουστο το ελληνικό κράτος να αντιμετωπίζει με τόση προχειρότητα σοβαρά θέματα, που σήμερα αφορούν δικαιούμενες αποζημιώσεις αμπελουργών, όταν οι τελευταίοι, όχι μόνο δεν είχαν εισόδημα το 2011, αλλά είχαν ήδη προβεί σε σημαντικές δαπάνες για τις καλλιεργητικές φροντίδες μέχρι τον τρύγο. Να τονισθεί επίσης ότι οι αιτήσεις για αποζημίωση των αμπελουργών στις προαναφερθείσες περιοχές ανέρχονται στις 26.000, αριθμός που κρίνεται ιδιαίτερα χαμηλός μέχρι σήμερα.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 151 επισκέπτες συνδεδεμένους