Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF



20 Ιουνίου 2014

Πρωτόκολλο συνεργασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με θέμα και τις διαδικασίες εξαγωγής κρασιών.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της Γενικής Επιθεώρησης Ποιότητας, Ελέγχου και Καραντίνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, για εξαγωγές δερμάτων βοοειδών και προβάτων, υπέγραψαν ο Υπουργός Γιώργος Καρασμάνης και ο ομόλογός του κ. ZHI Shuping.

Οι δυο Υπουργοί, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, υπέγραψαν το δεύτερο πρωτόκολο συνεργασίας για εξαγωγές επεξεργασμένων προϊόντων με βάση το κρέας.
O κ. Καρασμάνης καλωσορίζοντας τον Κινέζο Υπουργό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των χωρών μας αναμφίβολα στηρίζονται σε ισχυρές βάσεις φιλίας, σεβασμού και αλληλοεκτίμησης, καθώς και οι δύο χώρες εκπροσωπούν τα λίκνα του Ανατολικού και του Δυτικού πολιτισμού. Χειροπιαστή απόδειξη, άλλωστε, της θετικής πορείας των διμερών μας σχέσεων στους τομείς ενδιαφέροντος των Υπουργείων μας αποτελεί η υπογραφή του Πρωτοκόλλου για την εξαγωγή θερμικά επεξεργασμένου χοίρειου κρέατος και του Πρωτοκόλλου για την εξαγωγή δέρματος βοοειδών και προβάτων, από την Ελλάδα στην Κίνα. Δεν σας κρύβω ότι η ενίσχυση των εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην κινεζική αγορά  αποτελεί για μας προτεραιότητα, την οποία στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ξεχωριστή σημασία δε,  αποδίδουμε στην προώθηση στη χώρα σας πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων όπως τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης».

«Η σημερινή μας συνάντηση αποτελεί για μένα ιδιαίτερη χαρά, καθώς είμαι πεπεισμένος ότι τέτοιου είδους συναντήσεις μας δίνουν τη δυνατότητα περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης της συνεργασίας μας, σε επιμέρους  τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Από την πλευρά του ο Κινέζος Υπουργός ZHI Shuping εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για τη ζεστή φιλοξενία που τους παρέχει η ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε ότι «μας συνδέουν δεσμοί φιλίας από αρχαιοτάτων χρόνων. Έχουμε καταβάλει μαζί τεράστιες προσπάθειες για το πάντρεμα των δύο πολιτισμών. Οι κινέζοι θαυμάζουν την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό και για αυτό τον διδάσκονται από τα παιδικά τους χρόνια στα σχολεία. Η Κεντρική Κυβέρνηση από το 1972 ανέπτυξε πολύ καλές διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα και δίνει μεγάλη σημασία σε αυτές» και πρόσθεσε: «Ας έχουμε ως αφετηρία για τη σύναψη μελλοντικών διμερών συμφωνιών τη σημερινή υπογραφή των δύο πρωτοκόλλων. Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τα συμφέροντα των καταναλωτών των δύο χωρών.

Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας προκειμένου να ξεπεράσει την οικονομική κρίση προς όφελος των Ελλήνων πολιτών».

Με την ευκαιρία της συνάντησης ο κ. Καρασμάνης  αναφέρθηκε και σε ορισμένα ζητήματα  η διευθέτηση των οποίων θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση του διμερούς εμπορίου αγροτικών προϊόντων.

Ειδικότερα ζήτησε από τον Κινέζο ομόλογό του:
•    την επίσπευση και απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών που απορρέουν από τις φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις για την εξαγωγή ελληνικών φρούτων και λαχανικών και κυρίως κερασιών, δαμάσκηνων, μανταρινιών και πορτοκαλιών.
•    τον ταχύτερο εκτελωνισμό στις εξαγωγές ελληνικών οίνων και γενικότερα την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών ώστε να διευκολυνθεί το εμπόριο.
•    την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εξαγωγή ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κίνα και ειδικότερα την έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών παραγωγής που έχουν αποσταλεί καθώς και τη σύνταξη του σχετικού μητρώου επιχειρήσεων.

Ο Κινέζος Υπουργός υπογράμμισε και από πλευράς του την αναγκαιότητα απλοποίησης των διαδικασιών εκτελωνισμού αλλά και των φυτοϋγειονομικών διαδικασιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κίνας και, ότι προς την κατεύθυνση αυτή καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια. Τόνισε όμως ότι δεν θα πρέπει η απλοποίηση αυτή να είναι σε βάρος της ποιότητας, της υγιεινής και της ασφάλειας των αγροτικών προϊόντων και του καταναλωτή.

Για τις εξαγωγές οίνου επισήμανε ότι έχουν αρθεί σχεδόν όλα τα εμπόδια ενώ για τα γαλακτοκομικά προϊόντα διευκρίνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες αξιολογούν 53 επιχειρήσεις. Διαβεβαίωσε ότι θα επιταχυνθεί ο ρυθμός αξιολόγησής τους ώστε σύντομα να καταρτισθεί και το σχετικό μητρώο εξαγωγικών επιχειρήσεων γαλακτοκομικών προϊόντων.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 51 επισκέπτες συνδεδεμένους