Εκτύπωση
PDF

11 Ιουνίου 2014

Τα κρασιά αντιπροσωπεύουν το 8% της παγκόσμιας κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών

Το 38,3% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει αλκοολούχα ποτά, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για το αλκοόλ και την υγεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η μελέτη διενεργήθηκε στα 194 κράτη μέλη του ΠΟΥ από το 2010 και παρέχει μια περιεκτική επισκόπηση της παγκόσμιας κατανάλωσης αλκοόλ, η οποία είναι κατά μέσο όρο 17 λίτρα καθαρής αλκοόλης ανά έτος και ανά καταναλωτή. Τα αλκοολούχα συγκεντρώνουν το ήμισυ (50,1%) της παγκόσμιας κατανάλωσης, που ακολουθείται από την μπύρα (34,8%), ενώ τα κρασιά κατατάσσονται πολύ πίσω με 8% των όγκων. Οι ανισότητες μεταξύ των ηπείρων παραμένουν σημαντικές: η μπύρα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της κατανάλωσης αλκοολούχων στην Αμερική (55%), ενώ τα κρασιά αντιπροσωπεύουν το 26% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης αλκοόλ (33% τα οινοπνευματώδη ποτά και 40% οι μπύρες).

Στη Γαλλία, η κατανάλωση κρασιών αντιπροσωπεύει το 56% της κατά κεφαλήν κατανάλωσης αλκοόλ πάνω από 15 χρόνια, έναντι 80% το 1961. Η μελέτη αυτή συγκρίνει το βάρος κατανάλωσης οίνου των χωρών (είτε είναι παραγωγοί είτε όχι), τα ποσοστά των οποίων κυμάνθηκαν από 66% έως 3% στην Ιταλία και στην Κίνα αντίστοιχα, έως και 60% στην Ουρουγουάη, 55% στην Πορτογαλία , 50% στη Γεωργία, 48% στην Αργεντινή και τη Δανία, 47% στην Ελλάδα, 41% στη Χιλή, 37% στην Αυστραλία, 36% στο Βέλγιο, 34% στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νέα Ζηλανδία, 28% στη Γερμανία, 20% στην Ισπανία, 17% στις Ηνωμένες Πολιτείες ... Σε ποσοστά, το Ανατολικό Τιμόρ κέρδισε το βραβείο για την υψηλότερη κατανάλωση οίνου με 76%, αλλά λιγότερο από 0,4 λίτρα καθαρής αλκοόλης σε κατανάλωση.

Αν και ο ΠΟΥ σημειώνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ παραμένει σταθερή στον κόσμο, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της επικεφαλής Δρ Oleg Chestnov πιστεύει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, όταν πρόκειται για τη μείωση της επιβλαβούς χρήσης του αλκοόλ. Ο ΠΟΥ θέτει στόχο να μειώσει κατά 10% τον αριθμό των θανάτων που οφείλονται σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ 2010 και 2015. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή προτείνει στα κράτη-μέλη της «να ενισχύσει τα μέτρα προστασίας πληθυσμού με την αύξηση των φόρων για το αλκοόλ, τον περιορισμό στη διαθεσιμότητά του, με αύξηση των ορίων ηλικίας και τη ρύθμιση της εμπορίας των οινοπνευματωδών ποτών.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 181 επισκέπτες συνδεδεμένους