Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

29 Απριλίου 2014

Απάντηση σε δημοσίευμα της Agrenda

Απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda (18/4/2014) που αναφερόταν στο θέμα της απελευθέρωσης των αδειών φύτευσης απηχώντας τις απόψεις του προέδρου του ΣΕΟ και διανθιζόταν με οξείες καταγγελίες κατά της ΚΕΟΣΟΕ, η οργάνωση έστειλε στην εφημερίδα την παρακάτω επιστολή που δημοσιεύτηκε στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας (26-27/4).
Π Ρ Ο Σ
ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ AGRENDA
YΠΟΨΗ κ.  I.  ΠΑΝΑΓΟΥ

Απάντηση σε δημοσίευμα


Κύριε διευθυντά,

Διαβάσαμε με ιδιαίτερη κατάπληξη δημοσίευμα της εφημερίδας σας (18/4/2014) με τίτλο «Γέρασαν στη Ριανκούρ» που υπογράφει ο ληξίαρχος κ. Π. Αλεξανδρής.

Εξηγούμαστε:

1)  Λέμε με ιδιαίτερη κατάπληξη γιατί έστω κι αν γνωρίζουμε ότι τα «αντικειμενικά» ρεπορτάζ της …μιας πηγής δεν σπανίζουν στον ελληνικό τύπο, η στράτευση του δημοσιεύματος είναι τόσο απροκάλυπτη που υποχρεωτικά καταπλήσσει.

2)  Για το «ληξίαρχος», νομίζουμε ότι είναι περίπου αυταπόδεικτο κρίνοντας από τον τίτλο («γέρασαν στην Ριανκούρ») του δημοσιεύματος του παντελώς άγνωστου μας συντάκτη σας (που όμως έχει κάνει ρεπορτάζ υποτίθεται για θέμα στο οποίο εμπλεκόμαστε!).

3)  Για τους λόγους αυτούς (στρατευμένο δημοσίευμα, δημοσιογραφία ευκαιρίας) αντιπαρερχόμαστε την αήθη και συνάμα φαιδρή προσωπική επίθεση.
Δεν είμαστε εμείς ο στόχος, αλλά ο κλάδος…

Επί της ουσίας.

Το δημοσίευμα είναι προφανώς ακριβές στην περιγραφή της άποψης της οινοβιομηχανίας, απόλυτα ανακριβές όμως στο πως έχει το θέμα των αδειών φύτευσης. Υιοθετεί αβασάνιστα τη θέση τους για απελευθέρωση των φυτεύσεων με το επιχείρημα ότι οι «νέες φυτεύσεις» είναι η απάντηση στην ανάπτυξη. Παρακάμπτοντας την αφέλεια (μόνον;) του επιχειρήματος αφού ισοπεδώνει κάθε έννοια αμπελουργικής πολιτικής (διάρθρωση εκμεταλλεύσεων, ζώνες ΠΟΠ,. νομικό πλαίσιο κ.λπ ), έχει αξία η απάντηση που δίνει στο γιατί δεν γίνεται αυτό.

«Αιτία» αποφαίνεται ο συντάκτης, «είναι η επιμονή των δυο εκπροσώπων της ΚΕΟΣΟΕ…».

Πέρα από στρατευμένο δηλαδή, το δημοσίευμα είναι και παράδειγμα παχυλής άγνοιας, εκτός κι αν ο συντάκτης του θεωρεί ότι οι εκπρόσωποι της ΚΕΟΣΟΕ είχαν την δύναμη να δεσμεύσουν το Συμβούλιο Υπουργών, 15 χώρες-μέλη, την Ευρωβουλή την Copa-Cogeca και τέλος την Ομάδα Υψηλού Επιπέδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο που συνεστήθη για το θέμα της απελευθέρωσης των δικαιωμάτων φύτευσης, στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων της ΚΕΟΣΟΕ για λόγους, όπως γράφει, «προσωπικής στρατηγικής»!.

Η πρόταση, λοιπόν, για χορήγηση αδειών φύτευσης στο 1% ετησίως του εθνικού αμπελώνα είναι μια θέση που έχει υποστηρίξει ανοιχτά το Συμβούλιο Υπουργών ανατρέποντας παλαιότερη απόφασή του, κρίνοντας ότι η πλήρης απελευθέρωση οδηγεί στη βιομηχανοποίηση της ευρωπαϊκής αμπελουργίας όπως επιδιώκουν μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις. Τη θέση αυτή υιοθέτησε και η Ευρωβουλή, ενώ εν μέρει συμφωνεί και η Copa-Cogeca αντιπροτείνοντας αύξηση 0,5% ετησίως με διατήρηση του μηχανισμού παρακολούθησης.

Θέση της ΚΕΟΣΟΕ ήταν και είναι η αύξηση να προσδιοριστεί στο 2% και υπαγορεύτηκε από τα συμφέροντα της ελληνικής αμπελουργίας και των εκατοντάδων τοπικών κοινωνιών που ζουν από το αμπέλι. Υπενθυμίζουμε ότι η πλήρης απελευθέρωση θα οδηγούσε σε μη ελεγχόμενες φυτεύσεις, υπερπαραγωγή και πτώση των τιμών, κατάρρευση αμπελουργικών περιοχών, δραστική μείωση των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων και αναστροφή της φήμης προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης με τη φύτευση αμπελώνων εντός ή γύρω από τις ζώνες ΠΟΠ και ΠΓΕ., γεγονός που μέχρι και σήμερα επιδιώκει η Commission μέσω των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων. Το αναγνωρίζουν οι πάντες, ακόμη και οι μικροί οινοποιοί.

Η απόφαση της μη απελευθέρωσης των φυτεύσεων ελήφθη μετά την έκδοση των συμπερασμάτων των εμπειρογνωμόνων της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου στην οποία συμμετείχαν η Commission, εκπρόσωποι όλων των οινοπαραγωγών Κρατών Μελών, επαγγελματικοί φορείς όπως η Copa Cogeca και η CEEV. Παρ’ ότι όλες αυτές τις διαδικασίες και την ενημέρωση που παρείχαμε μέσω του site  της ΚΕΟΣΟΕ, από το οποίο πολλές φορές αναδημοσιεύσατε στο site σας agronews.gr, φαίνεται ότι αυτό δεν ήταν αρκετό για να έχετε την ευαισθησία να παρουσιάσετε τα γεγονότα αντικειμενικά.

Την απελευθέρωση των φυτεύσεων την θέλουν διακαώς κάποιοι οινοποιοί – μεταπράτες που κερδοσκοπούν εδώ και χρόνια με τον μόχθο του αμπελουργού, και βάζουν σε δεύτερη ή και τελευταία μοίρα τα κοινωνικά συμφέροντα, θεωρώντας υπέρτερα τα δικά τους.

Είναι δικαίωμά τους. Όπως και δικαίωμα αλλά και υποχρέωση της ΚΕΟΣΟΕ είναι να βρίσκεται απέναντι σε τόσο ξεκάθαρα στυγνές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ευαγγελίζονται μια ανάπτυξη με κοινωνικά ερείπια, μια ανάπτυξη για τους ολίγους οι οποίοι τροφοδοτούνται από την φτωχοποίηση των πολλών.
Η συρρίκνωση του ελληνικού αμπελώνα οφείλεται στο ασύμφορο της αμπελοκαλλιέργειας των 0,15€ και 0,20€ και όχι στις προσωπικές μας στρατηγικές.  

Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΟΣΟΕ                                          
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΥ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 210 επισκέπτες συνδεδεμένους