Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

22 Απριλίου 2014

Τα πρόσθετα κριτήρια που ζητούν τα 14 Κράτη Μέλη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα για το νέο καθεστώς αδειών φύτευσης αμπέλων

Σε συνέχεια των αποτελεσμάτων της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου (ΟΥΕ) με αντικείμενο τα δικαιώματα φύτευσης στον αμπελοοινικό τομέα, θεσπίστηκε καθεστώς αδειοδότησης αμπελοφυτεύσεων στην κοινή οργάνωση των γεωργικών αγορών (ΚΟΑ) (άρθρα 61-71 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013).

Οι αντιπροσωπείες της Γερμανίας, Αυστρίας, Βουλγαρίας, Κύπρου, Ισπανίας, Γαλλίας, Ελλάδας, Ουγγαρίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Τσεχικής Δημοκρατίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας και Σλοβενίας επιθυμούν να ανακοινώσουν τη θέση τους σχετικά με τις προτάσεις που διατυπώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη και έναν εκτελεστικό κανονισμό κατά τη συνεδρίασης της αμπελοοινικής επιτροπής και της ομάδας εμπειρογνωμόνων στις 27 Ιανουαρίου και στις 17 Φεβρουαρίου.

Οι αντιπροσωπείες επιθυμούν να υπενθυμίζουν τα πρωταρχικά αιτήματά τους:

Όσον αφορά το σχέδιο κατ’ εξουσιοδότηση πράξης:
1 – Προσθήκη νέων κριτηρίων επιλεξιμότητας και προτεραιότητας
Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 επιτρέπει στην Επιτροπή να υιοθετήσει νέα κριτήρια επιλεξιμότητας ή προτεραιότητας, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον κατάλογο κριτηρίων τα οποία τα κράτη μέλη δύνανται να αποφασίσουν να εφαρμόσουν. Τα κράτη μέλη πρότειναν διάφορα αντικειμενικά και αμερόληπτα κριτήρια για προσθήκη (τα σημαντικότερα εκ των οποίων υπενθυμίζονται κατωτέρω) και ζητούν να συμπεριληφθούν τα εν λόγω κριτήρια σε ένα συγκεκριμένο άρθρο της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης:
-    γεωργοί νεαρής ηλικίας,
-    ενεργοί γεωργοί (άρθρο 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013),
-    επικλινείς περιοχές,
-    υδρογεωλογική προστασία,
-    προστασία τοπίου,
-    σε περιπτώσεις όπου η εφαρμογή αναφέρεται στην οινοπαραγωγή σε περιοχές επιλέξιμες για την παραγωγή οίνων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) ή με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ), η περιοχή αμπελοφύτευσης εντάσσεται σε μια γεωγραφική περιοχή που γειτονεύει με τους υπάρχοντες αμπελώνες προκειμένου να συμμορφώνεται με τις ειδικές-κλιματικές συνθήκες που είναι εγγενείς στους αμπελώνες στην περιοχή της εν λόγω ΠΟΠ ή ΠΓΕ,
-    η εφαρμογή που αφορά αδειοδότηση αμπελοφυτεύσεων με σκοπό την παραγωγή οίνων χωρίς γεωγραφική ένδειξη σε περιοχή επιλέξιμη για την παραγωγή οίνων με ΠΟΠ δεν μπορεί να έχει ως αντικείμενο τη φύτευση ποικιλίας αμπέλου ή σταφυλιού σε συμφωνία με τις προδιαγραφές την εν λόγω ΠΟΠ από τη στιγμή που οι δημόσιες αρχές καταδεικνύουν κίνδυνο ύπαρξης ανισορροπίας στην εν λόγω αγορά ΠΟΠ. Αυτό προτείνεται ιδιαίτερα για να αποφεύγεται τυχόν καταστρατήγηση του καθεστώτος (με άλλα λόγια, τυχόν καταστρατήγηση της μέγιστης περιοχής που έχει οριστεί επιλέξιμη για την οινοπαραγωγή με γεωγραφική ένδειξη),
-    ο αιτών θα πρέπει να έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο των αδειοδοτήσεων που έχουν χορηγηθεί στο παρελθόν, ιδιαίτερα όσον αφορά το υπό εξέταση τμήμα παραγωγής,
-    ο αιτών είναι οινοπαραγωγός του οποίου τα μεταβιβάσιμα δικαιώματα φύτευσης αμπελώνων δεν έχουν μειωθεί κατά την τελευταία πενταετία,
-    ο αιτών είναι οινοπαραγωγός που δεν έχει λάβει πριμοδότηση σε αντάλλαγμα για την εκρίζωση αμπέλων κατά την τελευταία δεκαετία.
2 – Δυνατότητα μεγαλύτερου περιθωρίου δράσης των κρατών μελών κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με περιορισμούς αναφύτευσης (στον ίδιο βαθμό όπως και κατά τον περιορισμό της έκδοσης αδειοδοτήσεων για νέες φυτεύσεις)

Το άρθρο 66 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 ορίζει ότι η αναφύτευση μπορεί να περιορίζεται σε αμπέλους που πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές ΠΟΠ ή ΠΓΕ με την περιοχή που εκριζώθηκε. Ωστόσο, οι αιτιολογήσεις που προτείνονται από την Επιτροπή στο άρθρο 3 της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης δεν συμμορφώνονται με την εντολή των διατάξεων του άρθρου 66 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

Η πρόταση της Επιτροπής είναι πολύ περιοριστική και θα πρέπει να επεκταθεί έτσι ώστε να καλύπτει και άλλες περιστάσεις, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ορισμός της εκμετάλλευσης αναφέρεται μόνο σε εθνικό επίπεδο:
-    από τη μία πλευρά, η υπερβολική αύξηση των περιοχών με αμπέλους που πληρούν τις προδιαγραφές στις αντίστοιχες γεωγραφικές περιοχές παραγωγής, όπου οι άμπελοι εκριζώνονται σε ένα τμήμα της παραγωγής και σε ένα άλλο επωφελούνται από την αδειοδότηση αναφύτευσης,
-    από την άλλη πλευρά, η υπερβολική αύξηση των περιοχών με αμπέλους που αναφυτεύονται χάρη σε αδειοδότηση που χορηγείται σε παραγωγούς οι οποίοι εκρίζωσαν αμπέλους φυτεμένους σε διαφορετική γεωγραφική περιοχή παραγωγής ή σε περιοχή με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα σε σχέση με τα κριτήρια προτεραιότητας (π.χ. από επικλινείς σε επίπεδες περιοχές).

Όσον αφορά το σχέδιο εκτελεστικού κανονισμού:

1    - Δυνατότητα περιφερειακής προσαρμογής
Δεδομένης της σημαντικής ετερογένειας των ευρωπαϊκών αμπελώνων, μερικά θέματα μπορεί να είναι υψηλότερης προτεραιότητας από άλλα, ανάλογα με την υπό εξέταση περιοχή. Η πρόταση της Επιτροπής ορίζει τη δυνατότητα εφαρμογής κριτηρίων επιλεξιμότητας στο κατάλληλο γεωγραφικό επίπεδο. Αυτή η ευελιξία, η οποία ήταν ένα σημαντικό αίτημα της ΟΥΕ θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη όσον αφορά τα κριτήρια προτεραιότητας, καθώς και στη διαδικασία επιλογής.
Επιπλέον, θα πρέπει να τονιστεί πόσο σημαντικό είναι να οριστεί με ακρίβεια η εκμετάλλευση (π.χ. η περιφερειακή περίμετρος της εκμετάλλευσης), στο πλαίσιο του καθεστώτος αδειοδοτήσεων αμπελοφυτεύσεων, σε επίπεδο στενότερο του εθνικού.
Μια τέτοιου είδους περιφερειακή προσαρμογή θα πρέπει επίσης να συμπεριληφθεί, όπου απαιτείται, στον ορισμό των ίδιων των κριτηρίων (στο σχέδιο κατ’ εξουσιοδότηση πράξης): στο κριτήριο αριθ. 7, θα πρέπει να θεσπιστεί η δυνατότητα ορισμού κατωφλίου σε περιφερειακό επίπεδο για τον ορισμό μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων.
2    - Δυνατότητα μεγαλύτερου περιθωρίου δράσης των κρατών μελών όσον αφορά την οργάνωση του ημερολογίου της διαδικασίας
Η πρόταση της Επιτροπής για τη διαδικασία χορήγησης των αδειοδοτήσεων φύτευσης και αναφύτευσης στηρίζεται σε πολύ αναλυτικές απαιτήσεις. Αυτή η επιλογή, η οποία δεν προβλεπόταν στο βαθμό αυτό από τις εργασίες της ΟΥΕ, εγείρει μια σειρά από σημαντικούς προβληματισμούς.
Πρώτον, φαίνεται να είναι πολύ δύσκολο να οριστεί μία ενιαία ημερομηνία για τη χορήγηση των αδειοδοτήσεων, στις περιπτώσεις όπου οι ημερομηνίες φύτευσης μπορεί να διαφέρουν πολύ ανάλογα με το κλίμα του εκάστοτε κράτους μέλους. Δεύτερον, ένα αυστηρό ημερολόγιο δεν επιτρέπει στα κράτη μέλη να καθορίζουν ελεύθερα την οργάνωση για τη διαχείριση των αυτοματισμών σε εθνικό επίπεδο.

Τέλος, όσον αφορά τις αναφυτεύσεις και τις μετατροπές, η πρόταση της Επιτροπής δεν επιτρέπει στα κράτη μέλη να χορηγούν αδειοδοτήσεις για αναφυτεύσεις ή μετά τη μετατροπή των δικαιωμάτων φύτευσης την ίδια ημερομηνία, καθώς η εν λόγω χορήγηση θα αποτελούσε μια απλοποίηση διοικητικού χαρακτήρα, με καμία πρακτική επίπτωση στο προϊόν στο βαθμό που η φύτευση θα λαμβάνει χώρα την ίδια περίοδο, είτε πρόκειται για νέα φύτευση, αναφύτευση ή για τη χρήση δικαιώματος φύτευσης.
Επομένως, κάθε διάταξη της εκτελεστικής πράξης που δεν είναι αυστηρά απαραίτητη για να διασφαλίζει την κατάλληλη διαφάνεια του καθεστώτος ως προς τους παραγωγούς θα πρέπει να διαγραφεί, και να εναπόκειται στην εκτίμηση του κράτους μέλους.

Σε σχέση με αυτό το ζήτημα, ίσως αρκεί να οριστεί μία προθεσμία πριν από την περίοδο ανάπτυξης (π.χ. 15 Δεκεμβρίου) για την ετήσια έκδοση και κοινοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη σύμφωνα με τα άρθρα 63 παράγραφος 2, 64 παράγραφοι 1 & 2 και 66 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013. Η προθεσμία για την έκδοση της απόφασης σύμφωνα με το άρθρο 68 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 θα πρέπει να οριστεί στις 15 Σεπτεμβρίου 2015.

Η προθεσμία για τις ετήσιες ανακοινώσεις και κοινοποιήσεις μετά την περίοδο ανάπτυξης που παρέχεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 εδάφια α), β), γ) και στ) του σχεδίου εκτελεστικής πράξης μπορεί επίσης να οριστεί σε μία ενιαία ημερομηνία (π.χ. 30 Οκτωβρίου). Κατά συνέπεια, με την έννοια της διοικητικής απλοποίησης και ευελιξίας για τα κράτη μέλη, δεν φαίνεται να απαιτείται κανένα χρονοδιάγραμμα σε επίπεδο ΕΕ για τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 1 παράγραφοι 6-9 του σχεδίου εκτελεστικής πράξης.

Επιπλέον, η πρόταση της Επιτροπής δεν ορίζει μια μέγιστη καθυστέρηση ανάμεσα στις ημερομηνίες εκρίζωσης και υποβολής της αίτησης αναφύτευσης. Αυτή θα πρέπει να καθοριστεί για λόγους διαφάνειας, αλλά να επιτρέπει επαρκή ευελιξία στο κράτος μέλος να φροντίσει για τη δική του οργάνωση. Μια τέτοιου είδους διάταξη μπορεί να είναι: «Η υποβολή των αιτήσεων μπορεί να λαμβάνει χώρα σε μια ημερομηνία που θα καθορίζεται από το κράτος μέλος αρχής γενομένης από την ημερομηνία πραγματοποίησης της εκρίζωσης».
3     - Πρόσθετες παρατηρήσεις σχετικά με τις προβλεπόμενες μεταβατικές διατάξεις
Η πρόταση της Επιτροπής θεσπίζει, στο άρθρο 3 παράγραφος 3, την αδυναμία μεταβίβασης των δικαιωμάτων φύτευσης από το 2016. Φαίνεται πως αυτή η διάταξη δεν συμπεριλήφθηκε με οποιαδήποτε μορφή στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013. Κατά συνέπεια, η εν λόγω διάταξη θα πρέπει είτε να διαγραφεί είτε να αποσαφηνιστεί με γραπτή γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της Επιτροπής.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 236 επισκέπτες συνδεδεμένους