Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

1 Απριλίου 2014

Απολογισμός διεθνούς έκθεσης οίνων και οινοπνευματωδών ProWein 2014 που έγινε στο Ντύσσελντορφ, 23-25 Μαρτίου 2014, από το Γενικό Προξενείο

Πραγματοποιήθηκε στο Ντύσσελντορφ κατά το διάστημα 23-25 Μαρτίου 2014 η διεθνής έκθεση οίνων και οινοπνευματωδών ProWein 2014.
H  ProWein συνέχισε και φέτος την καλή πορεία που έχει ακολουθήσει σε όλο το διάστημα από το ξεκίνημά της, το 1994, μέχρι τώρα: το 1994 η έκθεση συγκέντρωσε 321 εκθέτες από 8 χώρες και περίπου 1.500 επισκέπτες. Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 4.830 εκθέτες (4.783 εκθέτες πέρυσι) από 47 χώρες, και η προσέλευση των επισκεπτών ξεπέρασε τις 48.000 άτομα (έναντι 45.000 το 2013).

Το ποσοστό των διεθνών επισκεπτών ανέρχεται στην ProWein περίπου στο 40%. Φέτος σημειώθηκε, με βάση τα στοιχεία των διοργανωτών, μεγάλη αύξηση ιδιαίτερα στην προσέλευση επισκεπτών από την Κίνα και το Hong Kong, που αποδίδεται στο ενδιαφέρον που δημιούργησε για την ProWein η πρώτη διοργάνωση της ProWein China στη Σανγκάη το Νοέμβριο 2013.

Η ProWein πραγματοποιήθηκε και φέτος, όπως και πέρυσι στις αίθουσες 1 – 7 του εκθεσιακού κέντρου, σε επιφάνεια άνω των 50 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.  Δεδομένου ότι η επιφάνεια της ProWein δε μεταβλήθηκε σε σχέση με πέρυσι, δεν υπήρξαν σημαντικές μεταβολές στην παρουσία των μεγαλύτερων οινοπαραγωγικών χωρών: η Ιταλία ξεπέρασε τον περυσινό αριθμό – ρεκόρ των 1.153 συμμετοχών, φθάνοντας φέτος τις 1.230 (έναντι 842 εκθετών το 2012), η Γαλλία παρέμεινε σταθερή στις 1.002 συμμετοχές (787 το 2012), ενώ οι συμμετοχές από τη Γερμανία ήταν φέτος 902, και από την Ισπανία 416 (434 πέρυσι, 364 το 2012).

Κατά την πάγια πρακτική τους τα τελευταία χρόνια, όλες αυτές οι χώρες συμμετείχαν στην έκθεση με εθνικό συλλογικό περίπτερο, αλλά και με επιμέρους συμμετοχές ανά περιφέρειες/περιοχές, πχ. Σικελία, Νότιο Τιρόλο, Consorzio Vino Chianti Classico για την Ιταλία, Λίγηρας, Ροδανός, Αλσατία, για τη Γαλλία, Καταλωνία, Ναβάρα, Χώρα των Βάσκων, La Rioja για την Ισπανία.

Στα περυσινά επίπεδα παρέμεινε φέτος η  συμμετοχή της  Πορτογαλίας με 240 εκθέτες (236 πέρυσι, 175 το 2012), καθώς και της Αυστρίας, με 359 εκθέτες.

Οι χώρες του Νοτίου Ημισφαιρίου, Χιλή, Αργεντινή και Νότια Αφρική παρουσίασαν ως κοινή δράση το πρόγραμμα παρουσιάσεων και σεμιναρίων, που πραγματοποιήθηκε στον κοινό χώρο γευσιγνωσίας υπό τον γενικό τίτλο “Wines of the beautiful South” http://winesofthebeautifulsouth.com/ . Το αντίστοιχο σχήμα συνεργασίας πέρυσι περιλάμβανε και την Ουρουγουάη, ενώ τα προηγούμενα χρόνια και την Νέα Ζηλανδία και την Καλιφόρνια στο πλαίσιο της δράσης “Down 2 Earth -  New World Wine Alliance”. Όπως και στα προηγούμενα σχήματα συνεργασίας,  οι τρεις χώρες του Νοτίου Ημισφαιρίου διατήρησαν η κάθε μία το δικό της ξεχωριστό περίπτερο και brand.

Το branding των χωρών του Νέου Κόσμου διατηρεί σταθερά τα τελευταία χρόνια την έμφαση στο στοιχείο  της  ανακάλυψης  π.χ.“Discover  California  Wines”,  “New  Zealand  Wine  –  Pure Discovery“, της ποικιλίας -όπως αντικατοπτρίζεται στο λογότυπο της Νότιας Αφρικής “Wines of South Africa – Variety is in our nature” - και του αυθορμητισμού και δυναμισμού (Αργεντινή). Αντιθέτως, χώρες όπως η Τουρκία και το Ισραήλ προέβαλαν την μακρόχρονη ιστορία της οινοπαραγωγής στα εδάφη τους (π.χ. Wines of Turkey – Bringing the Old and New Worlds Together).

Η ελληνική συμμετοχή ήταν φέτος στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι σε ότι αφορά το πλήθος των εκθετών (70 επιχειρήσεις, βλ. συνημμένο κατάλογο), με τη συμμετοχή όμως αρκετών οινοποιείων  που  δεν  ήταν  παρόντα  στην  περυσινή  ProWein.  H  μεγάλη  πλειονότητα  των ελληνικών εταιρειών συμμετείχε εντός του περιπτέρου του ΟΠΕ, με το διακριτικό “New Wines of Greece”. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, στο  ελληνικό περίπτερο δεν λειτούργησε φέτος Wine Bar.

Σε ότι αφορά τις συμμετοχές των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, παρατηρήθηκε εν γένει στασιμότητα: Σλοβενία (32), Ουγγαρία (28), Κροατία (18), Ρουμανία (22), Γεωργία (18), Βουλγαρία (12), Μολδαβία (19), Τουρκία (13), Ισραήλ (11), Λίβανος (18).

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, με δικά τους περίπτερα στην έκθεση συμμετείχαν ορισμένες από τις σημαντικότερες εταιρείες διανομής οίνων στο λιανεμπόριο και στη γαστρονομία στη Γερμανία: CWD, Global Wines, Mack & Schühle, Schlumberger, Schenk Weine, Heinz Hein, deuna, Importhaus Moreno, Saffer Wein, Eggers Sohn και Reidemeister & Ulrichs (Eggers & Franke Group).

Σε  ότι  αφορά  τα  βιολογικά  κρασιά,  σημειώνεται η  παρουσία στην  έκθεση  των  γερμανικών συνδέσμων, συνεταιρισμών και  εταιρειών  διακίνησης  βιολογικών  Demeter,  Ecovin,  Bioland, Naturian, VivoLoVin και Peter Riegel καθώς και της ισπανικής Fepeco – Spanish Ecowines.

Οι συμμετοχές εκθετών οινοπνευματωδών ανήλθαν σε περίπου 200 και συγκεντρώθηκαν κυρίως στην αίθουσα 7α.

 

Ζώνη γευσιγνωσίας

Η ζώνη οινογνωσίας, την οποία οργανώνει κάθε χρόνο η έκθεση σε συνεργασία με το κλαδικό περιοδικό Weinwirtschaft, είχε φέτος ως θέμα “Premium Wines – Best Quality, Best Price”. Ως κριτήριο για την συμπερίληψη των κρασιών στην κατηγορία premium θεωρήθηκε η λιανική τιμή που υπερβαίνει τα 10 € ανά φιάλη.

Στη ζώνη γευσιγνωσίας περιλαμβάνονται κάθε χρόνο μόνο κρασιά, τα οποία έχουν αποσπάσει βαθμολογία άνω του 80/100 και κριθεί ως «ικανοποιητικά» σε τυφλή δοκιμή από ειδική επιτροπή. Έτσι στην ζώνη γευσιγνωσίας συμπεριλήφθηκαν φέτος 705 κρασιά, μεταξύ των οποίων και 48 ελληνικά. Όλα τα κρασιά που συμπεριλήφθηκαν στη ζώνη γευσιγνωσίας παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου Meininger στο σύνδεσμο https://www.meiningers- weinsuche.com/de/tasting-results/360097.

Ξεχωριστή ζώνη γευσιγνωσίας λειτούργησε στην αίθουσα 6 για τα βιολογικά κρασιά: στη ζώνη αυτή παρουσιάστηκαν τα κρασιά που διακρίθηκαν στον πέμπτο διαγωνισμό βιολογικού οίνου Mundus Vini BioFach, μεταξύ των οποίων και 4 ελληνικά.

Σημειώνεται ακόμα ότι ορισμένες χώρες διοργανώνουν και ξεχωριστή ζώνη γευσιγνωσίας, όπως η Γαλλία (για 12η συνεχή χρονιά, σε συνεργασία επίσης με το κλαδικό περιοδικό Weinwirtschaft) και η περιοχή La Rioja.

 

Πρόγραμμα παρουσιάσεων και εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα παρουσιάσεων και σεμιναρίων που διοργανώθηκε στα περίπτερα των συμμετεχόντων εκθετών ήταν όπως και τα προηγούμενα χρόνια εκτενέστατο, περιλαμβάνοντας πάνω από 300 εκδηλώσεις.

Πολλές παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν στα περίπτερα των γερμανικών κλαδικών περιοδικών Vinum, Meininger Verlag (Weinwelt, Weinwirtschaft), Fachverlag Dr. Fraund (Wein+Markt) και Falstaff: ανάμεσα στις άλλες παρουσιάσεις του εκδοτικού οίκου Meininger υπήρξε και ομιλία του Thomas Brandl για τα κρασιά της Βορείου Ελλάδος.

Πληθώρα παρουσιάσεων πραγματοποιήθηκαν επίσης και στα περίπτερα επιμέρους εκθετών και οργανισμών προώθησης εξαγωγών, όπως για παράδειγμα, στο περίπτερο της Ισπανίας (με ομιλητές, όπως και πέρυσι, τους ειδικούς για τα κρασιά της Ιβηρικής David Schwarzwälder, Yvonne Heistermann, Peer Holm), της Πορτογαλίας (Hendrik Thoma, David Schwarzwälder, Andreas Larsson, Joshua Greene, Christina Fischer, Patrick Jabs), της Αλσατίας (Christina Hilker, Bernd  Bachofer),  της  Καλιφόρνια  (Claudia  Schug  Schütz),  και  της  Τουρκίας  (Markus  del Monego, Paolo Basso, Caro Maurer).

Σε ότι αφορά το ελληνικό κρασί, πραγματοποιήθηκε σειρά παρουσιάσεων από τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW και από τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Στεργίδη, σε χώρο κοντά στο ελληνικό περίπτερο, καθώς και μία παρουσίαση από τον Markus del Monego MW. Όπως και πέρυσι, η παρουσίαση των βραβείων Greek Wine Award έγινε στο περίπτερο της εταιρείας Τσάνταλης.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις αναφέρουμε ακόμα τις παρουσιάσεις – όχι για ειδικό κοινό – που διοργανώνονται σε εστιατόρια και ξενοδοχεία του Ντύσσελντορφ στο πλαίσιο του προγράμματος “ProWein goes City” http://www.prowein-goes-city.de/. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβανόταν φέτος και η παρουσίαση του Κτήματος Σκούρα στο ελληνικό εστιατόριο Ασκητής.

 

ProWein 2015  - ProWine China

Η   επόμενη   ProWein  θα   πραγματοποιηθεί  στις   13-15   Μαρτίου   2015,   καταλαμβάνοντας μεγαλύτερη επιφάνεια του εκθεσιακού κέντρου και με αναδιάταξη των περιπτέρων των συμμετεχόντων εκθετών.

Τον Νοέμβριο 2014 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ProWine China. Η ProWine China διοργανώνεται σε συνεργασία με τον εκθεσιακό οργανισμό China International Exhibitions, στο πλαίσιο της FHC China στη Σαγκάη, στο εκθεσιακό κέντρο Shangai New International Expo Center. Η ιστοσελίδα της έκθεσης είναι http://www.prowinechina.com.

Ο Προϊστάμενος κ.κ.ε.

Αντιγόνη Μαριόλη
Γραμματέας ΟΕΥ Α΄





ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 200 επισκέπτες συνδεδεμένους