Εκτύπωση
PDF

27 Φεβρουαρίου 2014

Κώδωνας κινδύνου από Copa-Cogeca για τις ασθένειες του κορμού των αμπέλων της Ευρώπης

Στις 14 Φεβρουαρίου 2014, συγκροτήθηκε υπό την ομάδα «Οίνος» της Copa-Cogeca ειδική επιτροπή για την εξέταση των ασθενειών του κορμού (ξύλου) της αμπέλου, ασθένειες που έχουν πλήξει ιδιαίτερα τη Γαλλία (στην Ελλάδα δεν παρατηρείται έξαρση).

Το θέμα έχει απασχολήσει τις προηγούμενες συνεδριάσεις της ομάδας Οίνος της Copa-Cogeca, στις οποίες η ΚΕΟΣΟΕ παρουσίασε την κατάσταση του ελληνικού αμπελώνα, με αποτέλεσμα η ομάδα να επιτύχει να συμπεριληφθούν στις δράσεις της αναδιάρθρωσης και η αντικατάσταση των αμπελιών λόγω ασθενειών του ξύλου. Η επιτροπή της Copa-Cogeca για τις ασθένειες του ξύλου της αμπέλου αφού συνεδρίασε σε επιστημονικό επίπεδο με την παρουσία και της Commission, έβγαλε τα ακόλουθα συμπεράσματα: 

• Η ανάπτυξη των ασθενειών της αμπέλου όσον αφορά τον κορμό έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια, ίσως και σε σχέση με τα κλιματικά φαινόμενα. Έχουν εξελιχθεί πλέον σε ένα σημαντικό μειονέκτημα για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, και την απασχόληση.

• Μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση του κλάδου οίνου σε ορισμένες ευρωπαϊκές περιοχές παραγωγής κρασιών, ακόμη και όταν η δραστηριότητα αυτή αποτελεί το σύμβολο της ταυτότητας της περιοχής αυτής (της γης, του τοπίου, των κρασιών).

• Οι οινοποιοί είχαν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000 ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο για τον έλεγχο: το αρσενικώδες νάτριο. Η χρήση του απαγορεύτηκε για λόγους σεβασμού της υγείας των χρηστών και την προστασία του περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν νέες πρακτικές και βιώσιμες λύσεις για τη διαχείριση των ασθενειών του κορμού της αμπέλου.

• Τέλος, η αντικατάσταση των κατεστραμμένων αμπελιών του αμπελώνα με νέα αμπέλια είναι πολύ δαπανηρή. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η μεγάλη βιοποικιλότητα της αμπελουργίας, βιοποικιλότητα, η οποία αποτελεί ιδιαίτερο πλεονέκτημα για την ευρωπαϊκή αμπελουργία.

• Αντιμέτωποι με αυτή την ανησυχητική κατάσταση, είναι σημαντικό να δράσουμε γρήγορα.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 358 επισκέπτες συνδεδεμένους