Εκτύπωση
PDF

3 Φεβρουαρίου 2014

Η χαρτογράφηση της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών ανά την υφήλιο

Η κατανάλωση αλκοόλ σε όλα τα μέρη του πλανήτη, χάνεται στο παρελθόν αλλά κοινό στοιχείο της κατανάλωσης αποτελεί η χαλάρωση που δημιουργεί στην ανθρώπινη συμπεριφορά και όχι μόνο. Η επιλογή του αλκοολούχου ποτού ποικίλει ανά περιοχή.

Ακολουθεί χάρτης με την κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ για κάθε χώρα. Στην αριστερή γωνία του χάρτη εμφανίζονται περιοχές του πλανήτη όπου οι άνθρωποι πίνουν το περισσότερο αλκοόλ.

Οι κορυφαίοι καταναλωτές αλκοόλ στην πραγματικότητα βρίσκονται στη Μολδαβία, ανατολικά της Ρουμανίας. Οι Μολδαβοί πίνουν 18 λίτρα αλκοόλ κάθε χρόνο.

Παρά το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη σε έκταση κόκκινη κηλίδα στο χάρτη, η Ρωσία καταναλώνει πολύ λιγότερο από τη Μολδαβία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ουγγαρία. Συνολικά, φαίνεται ότι η Ευρώπη είναι λάτρης του αλκοόλ, αντίθετα με τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Το αλκοόλ καταναλώνεται σε διάφορες μορφές, με κάθε μία από αυτές να μην αγαπιέται εξίσου από όλο τον κόσμο.

Στην εικόνα που ακολουθεί για παράδειγμα, παρουσιάζονται οι κορυφαίοι καταναλωτές μπύρας σε όλο τον κόσμο:

Οι Τσέχοι πίνουν την περισσότερη μπύρα, αν και ίσως τα καλό-διαφημιζόμενα φεστιβάλ μπύρας της Γερμανίας έχουν τραβήξει την προσοχή μακριά από αυτό το γεγονός. Οι Γερμανοί κατατάσσονται δεύτεροι, ακολουθούμενοι στενά από την Αυστρία και την Ιρλανδία.

Εν τω μεταξύ, οι Γάλλοι (μαζί με τους Ιταλούς) έχουν μια διάσημη ερωτική σχέση με την κατανάλωση οίνου:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο όσον αφορά το κρασί, αλλά η κατά κεφαλήν κατανάλωση δεν πλησιάζει τους πρώτους της λίστας. Ωστόσο, οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να πίνουν σταθερά όλο και περισσότερο κρασί κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Παρά τις διακηρύξεις ότι το ουίσκι είναι κομμάτι του αμερικανικού πνεύματος, οι Αμερικάνοι δεν είναι  στην κορυφή της λίστας, αλλά αρκετά κοντά. Η κορυφαία κατανάλωση αφορά τη Γαλλία:

Παραδόξως, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μεταξύ των κορυφαίων καταναλωτών ουίσκι στον κόσμο. Αυτό μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στην αύξηση του πληθυσμού της χώρας από μη μουσουλμάνους και ομογενείς. Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι μη μουσουλμανικό και το 91% έχει γεννηθεί στο εξωτερικό. Επιπλέον ο μεγάλος αριθμός πολυεθνικών εταιρειών που δημιουργούν καταστήματα στο Ντουμπάι και στο Αμπού Ντάμπι, δημιουργεί μια ισχυρή ομογενή κουλτούρα κατανάλωσης.
Φυσικά, από τα γραφήματα για το αλκοόλ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η βότκα:

Στο γράφημα απεικονίζεται η κυριαρχία της Ρωσίας στην κατανάλωση βότκας, τόσο κατά κεφαλήν όσο και συνολικά. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι στη Ρωσία, ένα σφηνάκι βότκα, θεωρείται ότι συμβάλλει στη θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα.

Πηγή: http://priceonomics.com/iefimerida

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 221 επισκέπτες συνδεδεμένους