Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

3 Φεβρουαρίου 2014

Η χαρτογράφηση της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών ανά την υφήλιο

Η κατανάλωση αλκοόλ σε όλα τα μέρη του πλανήτη, χάνεται στο παρελθόν αλλά κοινό στοιχείο της κατανάλωσης αποτελεί η χαλάρωση που δημιουργεί στην ανθρώπινη συμπεριφορά και όχι μόνο. Η επιλογή του αλκοολούχου ποτού ποικίλει ανά περιοχή.

Ακολουθεί χάρτης με την κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ για κάθε χώρα. Στην αριστερή γωνία του χάρτη εμφανίζονται περιοχές του πλανήτη όπου οι άνθρωποι πίνουν το περισσότερο αλκοόλ.

Οι κορυφαίοι καταναλωτές αλκοόλ στην πραγματικότητα βρίσκονται στη Μολδαβία, ανατολικά της Ρουμανίας. Οι Μολδαβοί πίνουν 18 λίτρα αλκοόλ κάθε χρόνο.

Παρά το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη σε έκταση κόκκινη κηλίδα στο χάρτη, η Ρωσία καταναλώνει πολύ λιγότερο από τη Μολδαβία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ουγγαρία. Συνολικά, φαίνεται ότι η Ευρώπη είναι λάτρης του αλκοόλ, αντίθετα με τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Το αλκοόλ καταναλώνεται σε διάφορες μορφές, με κάθε μία από αυτές να μην αγαπιέται εξίσου από όλο τον κόσμο.

Στην εικόνα που ακολουθεί για παράδειγμα, παρουσιάζονται οι κορυφαίοι καταναλωτές μπύρας σε όλο τον κόσμο:

Οι Τσέχοι πίνουν την περισσότερη μπύρα, αν και ίσως τα καλό-διαφημιζόμενα φεστιβάλ μπύρας της Γερμανίας έχουν τραβήξει την προσοχή μακριά από αυτό το γεγονός. Οι Γερμανοί κατατάσσονται δεύτεροι, ακολουθούμενοι στενά από την Αυστρία και την Ιρλανδία.

Εν τω μεταξύ, οι Γάλλοι (μαζί με τους Ιταλούς) έχουν μια διάσημη ερωτική σχέση με την κατανάλωση οίνου:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο όσον αφορά το κρασί, αλλά η κατά κεφαλήν κατανάλωση δεν πλησιάζει τους πρώτους της λίστας. Ωστόσο, οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να πίνουν σταθερά όλο και περισσότερο κρασί κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Παρά τις διακηρύξεις ότι το ουίσκι είναι κομμάτι του αμερικανικού πνεύματος, οι Αμερικάνοι δεν είναι  στην κορυφή της λίστας, αλλά αρκετά κοντά. Η κορυφαία κατανάλωση αφορά τη Γαλλία:

Παραδόξως, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μεταξύ των κορυφαίων καταναλωτών ουίσκι στον κόσμο. Αυτό μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στην αύξηση του πληθυσμού της χώρας από μη μουσουλμάνους και ομογενείς. Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι μη μουσουλμανικό και το 91% έχει γεννηθεί στο εξωτερικό. Επιπλέον ο μεγάλος αριθμός πολυεθνικών εταιρειών που δημιουργούν καταστήματα στο Ντουμπάι και στο Αμπού Ντάμπι, δημιουργεί μια ισχυρή ομογενή κουλτούρα κατανάλωσης.
Φυσικά, από τα γραφήματα για το αλκοόλ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η βότκα:

Στο γράφημα απεικονίζεται η κυριαρχία της Ρωσίας στην κατανάλωση βότκας, τόσο κατά κεφαλήν όσο και συνολικά. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι στη Ρωσία, ένα σφηνάκι βότκα, θεωρείται ότι συμβάλλει στη θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα.

Πηγή: http://priceonomics.com/iefimerida





ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 347 επισκέπτες συνδεδεμένους