Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

2 Οκτωβρίου 2013

Κομβικό σημείο για τη δημιουργία υπεραξίας στον οίνο, η υποβολή ηλεκτρονικών Δηλώσεων Συγκομιδής

Σε μια βελούδινη επανάσταση προχωράει σιγά σιγά το ΥΑΑΤ στον τομέα της αμπελοοινικής διοίκησης. Μετά την υποχρεωτική αναγραφή του κωδικού αμπελοτεμαχίου στα παραστατικά διακίνησης και αξίας, το τμήμα Αμπέλου και Ξηρών Καρπών, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Διαχείρισης Μητρώων, Πληροφορικής και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προχωρά στη δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΥΣ, σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ.

Μάλιστα διαφαίνεται ότι η υποβολή των ηλεκτρονικών Δηλώσεων Συγκομιδής θα έχει την ίδια καταληκτική ημερομηνία, δηλαδή την 15η Νοεμβρίου κάθε έτους και κάθε αμπελουργός θα έχει πρόσβαση στην ψηφιακή εφαρμογή του υπουργείου ΑΑΤρ, μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Να τονισθεί ότι στην υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Συγκομιδής με ηλεκτρονικό τρόπο εντάσσονται πλέον και οι συνεταιρισμένοι αμπελουργοί που παραδίδουν το σύνολο της συγκομιδής τους στο συνεταιρισμό, ενώ συνεχίζουν να απαλλάσσονται οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων με έκταση μικρότερη από ένα (1) στρέμμα.

Επιπλέον οι αμπελουργοί που εισκομίζουν την σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο, λαμβάνοντας ως μέρος της αξίας της τελικό προϊόν, δηλαδή κρασί, υποχρεούνται και στην υποβολή δήλωσης παραγωγής, ενώ σε περίπτωση ολοκληρωτικής καταστροφής της παραγωγής, οι αμπελουργοί οφείλουν να υποβάλλουν μηδενική δήλωση συγκομιδής.

Σε διαφορετική περίπτωση οι αμπελουργοί θα χάνουν την πρόσβαση τους σε δικαιώματα που έχουν όπως η αναδιάρθρωση, η χορήγηση δικαιωμάτων από το αποθεματικό αλλά και ενισχύσεις από προγράμματα στήριξης π.χ. μικρά νησιά Αιγαίου ή ακόμη ίσως άμεσες ενισχύσεις.

Όλοι οι αμπελουργοί οφείλουν να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων που είναι και αυτή ψηφιακή εφαρμογή του ΥΑΑΤ και για όσους δεν έχουν εγγραφεί θα πρέπει να το πράξουν αφού στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Δήλωσης Συγκομιδής απαιτείται ο κωδικός του Μητρώου για είσοδο στο σύστημα.

Η εφαρμογή αυτή προβλέπεται να διευκολύνει και τα οινοποιεία αφού αυτόματα θα συντάσσεται και η αναλυτική Δήλωση Παραγωγής και κατ’ επέκταση στις περισσότερες περιπτώσεις η Δήλωση Παραγωγής. Η ηλεκτρονική Δήλωση Συγκομιδής θα αντλεί στοιχεία και θα διασταυρώνεται με τα στοιχεία του Αμπελουργικού Μητρώου γεγονός που θα συμβάλλει στην καταστολή παράνομων πρακτικών, που ταλαιπώρησαν επί δεκαετίες τον αμπελοοινικό τομέα.

Να σημειωθεί ότι η ΚΕΟΣΟΕ από το Νοέμβριο του 2009 είχε υποβάλλει ανάλογες προτάσεις επί υπουργού κ. Κ. Μπατζελή τις οποίες εξειδίκευσε στον τότε υφυπουργό κ. Γ. Κουτσούκο, από τον οποίο έγιναν αποδεκτές.

Απομένει βέβαια μακρύς δρόμος μέχρι την ολοκλήρωση ενός σχεδιασμού σε ηλεκτρονική βάση, αφού σήμερα τίθενται οι βάσεις και για την έκδοση παραστατικών διακίνησης και τιμολογίων με ηλεκτρονικό τρόπο, αλλά και η σύσταση ηλεκτρονικής βάσης αγοροπωλησίας Δικαιωμάτων Φύτευσης.

Είναι βέβαιο ότι ο τομέας εξορθολογικοποιείται και αποκτά πολύτιμο υλικό που θα αποτελέσει βάση άντλησης πληροφοριών και θα έχει δυνατότητα σχεδιασμού στρατηγικών για το ελληνικό κρασί.

Σημαντικότερο στοιχείο όλων θα αποτελέσει όμως η αύξηση της υπεραξίας του ελληνικού οίνου και ειδικότερα των περιοχών παραγωγής του αφού αυτό που θα αναγράφεται στην ετικέτα θα περιέχεται και στην φιάλη με αποτέλεσμα οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, χωρίς αθέμιτο ανταγωνισμό.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 168 επισκέπτες συνδεδεμένους