Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

5 Ιουλίου 2013

Ο πόλεμος Ευρώπης – Κίνας με Ιφιγένεια το κρασί, ξεκίνησε και επίσημα στις 1 Ιουλίου 2013

Από τις 15 Μαΐου 2013, οι κινεζικές αρχές έχουν ανταποκριθεί στην καταγγελία που υποβλήθηκε από την κινεζική βιομηχανία οίνου, η οποία υποστηρίζει ότι 1) η τιμή εξαγωγής των ευρωπαϊκών οίνων είναι

χαμηλότερη από εκείνη που πωλείται κανονικά στην ευρωπαϊκή αγορά και 2) χορηγούνται κρατικές επιχορηγήσεις που παρέχουν όφελος στα κρασιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτός είναι ο λόγος που κινεζικές αρχές εξέταζαν την καταγγελία και διαβουλεύθηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις επιδοτήσεις για τον αμπελοοινικό τομέα. Εάν δηλαδή υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για: 1) dumping και αντεπιδοτήσεων, 2) πρόκληση ζημιάς έναντι της εγχώριας βιομηχανίας, και 3) αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των εισαγωγών και της ζημίας. Για το θέμα αυτό μπορεί η Κίνα να ξεκινήσει έρευνα για antidumping και θα προβεί σε ελέγχους για επιδοτήσεις στο ευρωπαϊκό κρασί.

Οι αρχές της Κίνας έπρεπε εντός 60 ημερών από την κατάθεση της καταγγελίας, δηλαδή μέχρι τις 15 Ιουλίου να αποφασίσουν αν θα κινήσουν τη διαδικασία έρευνας. Ωστόσο, μετά την κοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ημερομηνία 6 Ιουνίου, η προθεσμία παρατεινόταν έως τις 6 Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Κίνα μπορεί να ανακοινώσει την έναρξη της έρευνας σε οποιαδήποτε στιγμή για μια μόνο φορά και ήδη αυτό έγινε.

Είκοσι ημέρες μετά την ανακοίνωση για την έναρξη έρευνας, όλες οι επιχειρήσεις οίνου που εξάγουν στην Κίνα μπορούν να εγγραφούν σε λίστα για να συμμετέχουν στην έρευνα. Η Κίνα θα επιλέξει μεταξύ τους ένα δείγμα (<10 επιχειρήσεις) για να αναζητήσει πιθανές πρακτικές dumping και επιδοτήσεων και να αποφασίσει για το δικαίωμα να εφαρμόσει antidumping. Μια επιχείρηση που έχει καταχωρηθεί και έχει επιλεγεί να αποτελέσει μέρος του δείγματος, μπορεί να αποχωρήσει ανά πάσα στιγμή. Εφόσον η ελεγχόμενη επιχείρηση μετά τους ελέγχους αποδειχθεί ένοχη, της επιβάλλεται maximum δασμός στα προϊόντα της. Οι επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί για έλεγχο, αλλά δεν ελέγχθηκαν, δασμολογούνται με το μέσο όρο των δασμών που θα προκύψουν (εάν προκύψουν) από το σύνολο των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν. Στα οινοποιεία που δεν θα εγγραφούν και εξάγουν στην Κίνα, επιβάλλεται ο maximum δασμός που θα αποφασίσει η κυβέρνηση της Κίνας, εφόσον αποδειχθεί dumping ή αντεπιδότηση. 
Στις 1 Ιουλίου 2013 η Κίνα ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας επίσημα για antidumping ενέργειες και αντεπιδοτήσεις.

Η πείρα δείχνει ότι η διάρκεια μιας έρευνας που θα διεξαχθεί από την Κίνα μπορεί να κρατήσει 12 μήνες, αλλά μπορεί να επεκταθεί και σε 18 μήνες. Εν τω μεταξύ, προσωρινοί δασμοί μπορούν να επιβληθούν σε μια περίοδο 6 έως 8 μηνών. Οι έρευνες δεν θα οδηγήσουν αναγκαστικά στην επιβολή υψηλότερων δασμών. Σε περίπτωση όμως που η Κίνα αποφασίσει να αυξήσει τους δασμούς εξαιτίας των αποτελεσμάτων της έρευνας, οι επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί θα εξοικονομήσουν τον maximum δασμό, αφού θα τους επιβληθεί ένας μέσος όρος που τυχόν θα προκύψει, ενώ όσες δεν εγγραφούν θα εφαρμόσουν το μέγιστο ύψος του δασμού.

Οι γαλλικές, ισπανικές, ιταλικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν περισσότερο, λόγω υψηλών εξαγωγών σε ποσότητα και αξία, αλλά αναμένεται να εγγραφούν και προς έλεγχο, προκειμένου έστω και αν δεν ελεγχθούν να μην υποστούν (σε περίπτωση ύπαρξης dumping και αντεπιδοτήσεων) το maximum των δασμών, που πιθανώς θα αποφασίσει η κινέζικη κυβέρνηση.

Πρόκειται για ένα αμείλικτο εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει, εξαιτίας της επιβολής δασμών στα κινέζικα φωτοβολταϊκά panels, δασμών που ξεκίνησαν ως προσωρινό μέτρο με το ποσοστό του 11%, σήμερα όμως το ύψος τους καθορίζεται στο 40%.

Παρόλ’ αυτά στη σύνοδο του Συμβουλίου το Δεκέμβριο του 2013 το θέμα της επιβολής δασμών στα κινέζικα panels θα επανεξετασθεί με δεδομένη την πλειοψηφία υπέρ της κατάργησης των δασμών (υπέρ 22 Κρατών Μελών μεταξύ των οποίων και η Γερμανία και κατά 5 Κράτη Μέλη μεταξύ των οποίων η Γαλλία που ανέπτυξε την τεχνογνωσία των panels).

Μετά το κρασί, σειρά έχει για τους κινέζους η αυτοκινητοβιομηχανία που θίγει ευθέως του Γερμανούς, οι οποίοι παρόλ’ αυτά διασφάλισαν πρώτα τις χημικές τους βιομηχανίες από την ίδια διαδικασία.

Για το λόγο αυτό το θέμα ίσως λήξει τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 317 επισκέπτες συνδεδεμένους