Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

26 Απριλίου 2013

Αναμείνατε στο ακουστικό σας από την Commission για εφαρμογή ΠΣΕΑ στον περονόσπορο 2011

Την απάντηση του ΥΑΑΤ μέσω της επιτροπής που είχε συσταθεί για τα αίτια του περονόσπορου 2011, έχει στα χέρια της η Commission σχετικά με την αιτιολογική βάση τεκμηρίωσης που ζήτησε η τελευταία, προκειμένου τα καιρικά φαινόμενα των αρχών καλοκαιριού του 2011 να χαρακτηρισθούν ακραία και δυσμενή με μορφή θεομηνίας

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΚΕΟΣΟΕ η απάντηση θα είναι τελική (δεν θα υπάρξουν άλλα ερωτήματα που θα απαιτήσουν πρόσθετο χρονικό διάστημα) και καθοριστική για την έγκριση του ελληνικού αιτήματος.

Παράλληλα ερώτηση στη Βουλή υπέβαλε ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Λ. Αυγενάκης σχετικά με το ίδιο θέμα το οποίο παραθέτουμε, σύμφωνα όμως με πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ το ποσό που έχει ζητήσει ο ΕΛΓΑ από το υπουργείο Οικονομικών είναι μεγαλύτερο από 23 εκ. €.

Ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη

Θέμα: Αποζημίωση μέσω των ΠΣΕΑ, των ζημιών που υπέστησαν οι αμπελουργοί από την «επέλαση» του περονόσπορου το 2011

Ο ΕΛΓΑ έχει καταθέσει στο υπουργείο Οικονομικών πλήρη φάκελο για πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων ΠΣΕΑ ύψους 23 εκατομμυρίων € για την αποζημίωση των αμπελοκαλλιεργητών για τον περονόσπορο του 2011.

Οι καταστροφές που δημιούργησε ο περονόσπορος στους ελληνικούς αμπελώνες κατά την καλλιεργητική περίοδο 2011, ήταν ιδιαίτερα μεγάλες και σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν έως το 90%. Αυτό αποδείχθηκε άλλωστε από σχετική μελέτη που εκπόνησε ομάδα εργασίας η οποία συστάθηκε για το θέμα αυτό με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως αναφερόταν στη μελέτη, στους συμβατικούς αμπελώνες που προσβλήθηκαν από περονόσπορο – με βάση όσα κατέδειξαν οι επισημάνσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του ΕΛΓΑ – τα ποσοστά των ζημιών στις ποικιλίες οινοποιίας κυμάνθηκαν από 30% έως 60-65%. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Φωκίδα, έφθασε το 90%. Στο νομό Ηρακλείου, τα ποσοστά των ζημιών κυμάνθηκαν από 35% έως 65% και στο νομό Κορινθίας κατά μέσο όρο. Να σημειωθεί ότι στη διαφοροποίηση των ζημιών συνέβαλαν πολλοί παράγοντες π.χ. το μικροκλίμα του αμπελώνα και η οργάνωσή του, οι μετεωρολογικές συνθήκες κ.α.

Στους βιολογικούς αμπελώνες των ποικιλιών οινοποιίας, οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες και κυμάνθηκαν από 40% έως 80 ή και 90%. Όσον αφορά στις επιτραπέζιες ποικιλίες των συμβατικών αμπελώνων, οι ζημιές κυμάνθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα (περίπου 30% με 35%), αλλά στους βιολογικούς αμπελώνες των επιτραπέζιων ποικιλιών και ειδικά στη Σουλτανίνα τα ποσοστά των ζημιών ήταν κατά πολύ υψηλότερα από 40 έως 80% ή και 90% σε κάποιες περιπτώσεις.

Παρ’ ότι στη μελέτη της ομάδας, παρατίθενται αναλυτικά μετεωρολογικά στοιχεία, η Commission διερευνά, εάν την εποχή εκείνη επικράτησαν «ακραία δυσμενή φαινόμενα», φαινόμενα δηλαδή που είχαν τη μορφή θεομηνίας.

Παρ’ ότι οι κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν την περίοδο εκείνη στην Κρήτη, τη Νεμέα, την Εύβοια, τη Βοιωτία και τον Τύρναβο αποτελούν την κύρια αιτία προσβολής των αμπελώνων από τον περονόσπορο, χωρίς τη δυνατότητα αντιμετώπισης του με τα συνήθη μέσα, αφού τις διαδοχικές βροχοπτώσεις ακολουθούσε ηλιοφάνεια, διαφαίνεται ότι για την Commission βασικό ρόλο παίζει η ένταση των φαινομένων.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκπόνηση της σχετικής τεκμηρίωσης προς την Commission;
2. Πότε υπολογίζεται να ολοκληρωθούν οι σχετικές εγκρίσεις και να αποζημιωθούν οι αμπελουργοί;
3. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την αντιμετώπιση αντίστοιχων επιδημιών και τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αποτροπή παρόμοιων καταστάσεων;           

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 246 επισκέπτες συνδεδεμένους