Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

1 Απριλίου 2013

Απέδωσαν οι προσπάθειες της ΚΕΟΣΟΕ μέχρι 31/12/2013 αναστολή πληρωμής της άτοκης

Στο παρά ένα υπεγράφη τελικά (γύρω στη 13.00 την Παρασκευή 29/3/2013) η υπουργική απόφαση που χορηγεί την αναστολή καταβολής της δόσης της άτοκης των δανείων περιόδου 2009/10, που είχε καταστεί υπερήμερη την 31/12/2012.
Η εξέλιξη αυτή είχε γνωστοποιηθεί στην ΚΕΟΣΟΕ μόλις πριν την έναρξη της πανελλήνιας σύσκεψης που είχε συγκληθεί την Πέμπτη 28/3/2013, με σκοπό μετά το πέρας της σύσσωμοι οι πρόεδροι των οινοποιητικών συνεταιρισμών να μεταβούν στο υπουργείο Οικονομικών.

Το βασικό κείμενο της απόφασης αναφέρει:
«Τροποποιούμε την αριθ. οικ. 2/23249/0025/15.3.11 (ΦΕΚ Β 578) απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών “Παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου που θα χορηγηθούν σε συνεταιριστικές και ιδιωτικές οινοποιητικές οργανώσεις της χώρας για αγορά ή παραλαβή της σταφυλικής παραγωγής της αμπελοοινικής περιόδου 2010-2011 και συμπλήρωση της υπ’ αριθ. 2/65089/0025/2.10.2009 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών (ΦΕΚ Β 2155)” όπως ισχύει ως εξής:
Η οφειλόμενη χρεολυτική δόση της 31.12.2012 δύναται να καταβληθεί μέχρι και την 31.12.2013.  Οι τόκοι που αφορούν στην ως άνω δόση και θα παραχθούν για το χρονικό διάστημα από 1.1.2013 έως και την εξόφληση αυτής βαρύνουν αποκλειστικά τους δανειολήπτες και δεν καλύπτονται με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Οι συνεταιριστικές και ιδιωτικές οινοποιητικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υπαχθεί στις διατάξεις  της αριθμ. 2/65089/0025/2.10.2009 υπουργικής απόφασης και επιθυμούν να αναστείλουν την καταβολή της δόσης που ήταν καταβλητέα μέχρι 31.12.2013 οφείλουν να υποβάλουν σχετική αίτηση προς τα πιστωτικά ιδρύματα με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31/5/2013.
Προϋπόθεση για την επίτευξη της αναστολής καταβολής της δόσης αποτελεί η ρητή συναίνεση της πιστώτριας τράπεζας»

Μάλιστα σε ανακοίνωση του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα αναφέρεται επιπλέον:
«Έτσι αντιμετωπίζεται ένα ζήτημα στο πλαίσιο των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, με ιδιαίτερες δημοσιονομικές, νομικές, αλλά και διοικητικές προεκτάσεις, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον και στηρίζοντας επί της ουσίας, στο πλαίσιο των τρεχουσών δημοσιονομικών δυνατοτήτων, τη συνεταιριστική επιχειρηματικότητα».  

Παρά τη χορήγηση της παράτασης μέχρι 31/12/2013, διάστημα κατά το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να εγγυάται υπέρ των δανειστριών Τραπεζών, η προσπάθεια δεν τελειώνει εδώ, αφού με την απόφαση αυτή, η περίοδος μέχρι 31/12/2013 και τοκοφόρος είναι, αλλά και μετατίθεται η α΄ δόση, για να καταβληθεί μαζί με την β΄ δόση που λήγει κανονικά την 31/12/2013, ενώ ταυτόχρονα και η γ΄ δόση που λήγει στις 31/12/2014 είναι και αυτή έντοκη.

Είναι βέβαιο ότι μέχρι 31/12/2013 τα ελληνικά οινοποιεία θα είναι αδύνατο να καταβάλλουν και τις δυο δόσεις μαζί και για το λόγο αυτό η ΚΕΟΣΟΕ έχει ήδη δρομολογήσει συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο με την Τράπεζα Πειραιώς – ΑΤΕ, ώστε να συμφωνηθεί η δημιουργία ενός νέου δανειακού προϊόντος σε μακροπρόθεσμη βάση, με χαμηλό επιτόκιο και διασφαλισμένες εγγυήσεις πλέον από τα δανεισθέντα οινοποιεία.

Συμφωνώντας το πολιτικό πλαίσιο η ΚΕΟΣΟΕ (επιχειρηματολογία για διάρκεια και επιτόκιο) αγκάθι παραμένει η σύσταση εγγυήσεων (με δυσκολία και στις εμπράγματες εγγυήσεις) θέμα που η τράπεζα θα συμφωνήσει με ένα έκαστο των συμβαλλομένων.

Είναι όμως προφανές ότι και τα δυο μέρη (τράπεζα και δανειολήπτες) θα διαπραγματευθούν σε ένα περιβάλλον που η συγκυρία της οικονομικής κρίσης διαμορφώνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

  • Η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, υφίσταται μόνο στα χαρτιά, αφού ακόμα και στην περίπτωση κατάπτωσης της, τα Δημόσια Ταμεία δεν έχουν την δυνατότητα να καταβάλλουν τα ποσά στα πιστωτικά ιδρύματα.
  • Το θέμα των συνολικών εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα, γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις οι δανειολήπτες ή δεν έχουν να πληρώσουν έστω και εάν τα χρέη της βεβαιωθούν από τις ΔΟΥ ή έχουν ήδη πτωχεύσει. Το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει μια διόγκωση των δαπανών του Δημοσίου, που δεν έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό και τινάζει στον αέρα τις προβλέψεις της Τρόικα.
  • Οι δανειολήπτες αντιμετωπίζονται από τις δανείστριες τράπεζες συλλήβδην για όλα τους τα δάνεια είτε είναι εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο, είτε όχι. Αυτό σημαίνει ότι και στην περίπτωση των άτοκων δανείων των οινοποιείων, εφόσον υπάρχουν και άλλα ληξιπρόθεσμα δάνεια, η τράπεζα θα θελήσει να τα αντιμετωπίσει συνολικά.
  • Μερικά από τα δάνεια των συνεταιρισμών βρίσκονται ήδη στην «κακή τράπεζα» και στην περίπτωση αυτή ο εκκαθαριστής που έχει οριστεί, θα επιδιώξει την καλύτερη δυνατή λύση για τα συμφέροντα της εκκαθάρισης.
  • Οι τράπεζες επιθυμούν την ρύθμιση γιατί γνωρίζουν ότι το Ελληνικό Δημόσιο έστω και αν καταπέσουν οι εγγυήσεις δεν μπορεί να τις ικανοποιήσει, ενώ με τη ρύθμιση θα εγγραφούν έσοδα στους ισολογισμούς τους, βελτιώνοντας την εικόνα τους.


Οι παράμετροι αυτές αποτελούν τα συν και τα πλην στη διαπραγμάτευση που επίκειται να ξεκινήσει και είναι προς το συμφέρον και των δυο μερών να επέλθει βιώσιμη συμφωνία, ώστε στο εγγύς και απώτερο μέλλον να υπάρχουν επιχειρήσεις που να μπορούν να δανείζονται και τράπεζες που να είναι σε θέση να δανείζουν.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 184 επισκέπτες συνδεδεμένους