Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

27 Δεκεμβρίου 2012

Δικαιώματα φύτευσης: η σύνταξη του Ευρωπαϊκού κανονισμού δεν έχει αρχίσει, ενώ τίθεται θέμα ημερομηνίας εφαρμογής του

Στις 19 Δεκεμβρίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία κ. Dacian Cioloş παρουσίασε στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Γεωργίας

το συμπέρασμα της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τα δικαιώματα φύτευσης αμπελώνων. Οι εμπειρογνώμονες ιδιαίτερα συμφώνησαν στην «απόλυτη αναγκαιότητα της διατήρησης ενός διαθέσιμου πλαισίου δικαιωμάτων εντός της ΕΕ για όλες τις κατηγορίες των οίνων». Η Stéphane le Foll (Γαλλίδα Υπουργός Γεωργίας) στηρίζει αυτόν τον προσανατολισμό και χαιρέτισε «την αποφασιστικότητα της Γαλλίας και όλους των επαγγελματιών στις χώρες παραγωγής, οι οποίες πρέπει να βρουν έναν τρόπο σε κάθε μέλος, προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή ένα πραγματικό ρυθμιστικό εργαλείο. Η μοίρα των συμπερασμάτων της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου είναι τώρα στα χέρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Συνέλευση των αμπελουργικών Περιφερειών της Ευρώπης Οίνου (AREV) εξέφρασε την ικανοποίησή της. Η AREV ανακοίνωσε ότι "θεωρεί ότι η έναρξη ισχύος του νέου συστήματος χορήγησης αδειών δεν μπορεί να είναι πριν από το 2018." Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της φαίνεται να διάκειται ευνοϊκά για να την θέσει σε ισχύ του νέου συστήματος το 2016, αφού ο ισχύων κανονισμός καταργείται μετά 2015 (σύμφωνα με την απόφαση του 2008).

 

Δελτίο Τύπου της COMMISSION για το πόρισμα

Το πόρισμά της  Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τα δικαιώματα φύτευσης

Η ομάδα υψηλού επιπέδου για τα δικαιώματα φύτευσης στον αμπελοοινικό τομέα, που συστήθηκε τον Απρίλιο 2012 μετά από αίτημα του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Dacian Cioloş, ολοκλήρωσε τις εργασίες της .
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από εκπροσώπους των είκοσι επτά κρατών μελών της βιομηχανίας, καθώς και παρατηρητές από το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και της Κροατίας, συνέταξε  έκθεση που καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Τα ευρήματα  θα πρέπει να υποβληθούν  στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα τροφοδοτήσουν τις συζητήσεις που διεξάγονται για το θέμα αυτό στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.

Τα κύρια συμπεράσματα είναι τα εξής:

• Η συναίνεση για την απόλυτη αναγκαιότητα διατήρησης  ενός συστήματος ρύθμισης των φυτεύσεων αμπέλου εντός της ΕΕ, για όλους τους τύπους οίνων  (οίνων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη και οίνων χωρίς γεωγραφική ένδειξη) μετά το πέρας του ισχύοντος καθεστώτος.

• Οι εμπειρογνώμονες έκριναν ότι ήταν απαραίτητο να υπάρχει ένας μηχανισμός για τη δυναμική ρύθμιση ο οποίος δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ισόρροπη ανάπτυξη του ευρωπαϊκού αμπελοοινικού τομέα.

• Η ομάδα υψηλού επιπέδου μελέτησε  αρκετές επιλογές για το μέλλον, και προκρίνει  ένα σύστημα επέκτασης αδειοδότησης νέων φυτεύσεων  που θα  εφαρμόζεται σε όλες τις κατηγορίες οίνων. Το σύστημα αυτό θα πρέπει να το διαχειρίζονται τα Κράτη Μέλη, αφού λάβουν υπόψη τις συστάσεις των αναγνωρισμένων και αντιπροσωπευτικών επαγγελματικών  οργανώσεων.. Η περαιτέρω επέκταση  φύτευσης αμπέλων που θα  καλύπτει  όλους τους τύπους των κρασιών θα υπόκειται σε  καθεστώς αδειοδότησης. Οι άδειες θα παρέχονται  δωρεάν, δεν θα είναι μεταβιβάσιμες και θα  ισχύουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα 3 ετών.

• Αυτό το σύστημα θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα κοινοτικό μηχανισμό  διασφάλισης , με τον καθορισμό ενός  ετήσιου ποσοστού αύξησης  νέων φυτεύσεων, με  δυνατότητα των Κρατών Μελών να καθορίζουν χαμηλότερο επίπεδο   είτε εθνικό, είτε περιφερειακό ή για μια δεδομένη κατηγορία   κρασιών  υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

• Εάν οι επιλέξιμες μεμονωμένες αιτήσεις είναι μικρότερες από το ποσοστό που καθορίζεται σε εθνικό επίπεδο, όλες οι αιτήσεις θα πρέπει να εγκρίνονται . Αν οι αιτήσεις υπερβαίνουν το ποσοστό που καθορίζεται σε εθνικό επίπεδο, οι άδειες θα χορηγούνται με βάση αντικειμενικά κριτήρια προτεραιότητας  που θα καθορίζονται σε επίπεδο ΕΕ, με πιθανά  πρόσθετα  εθνικά κριτήρια που θα τηρούν τις ίδιες αρχές.

• Το νέο σύστημα θα ισχύσει για περίοδο έξι ετών ,συνοδευόμενο από μια  ρήτρα επανεξέτασης. Τέλος  θα πρέπει να προβλέπονται  , μεταβατικές ρυθμίσεις
.
Ο Επίτροπος Cioloş χαιρετίζει το  έργο προβληματισμού που επιτέλεσε η  Ομάδα Υψηλού Επιπέδου και ευχαρίστησε τους εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη και τη βιομηχανία για τη συμμετοχή τους.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 325 επισκέπτες συνδεδεμένους