Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

31 Οκτωβρίου 2012

Η παγκόσμια παραγωγή οίνου έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 37 χρόνων, εξαντλώντας ταυτόχρονα τα αποθέματα

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 37 ετών μετά τις ζημιές λόγω κακών καιρικών συνθηκών στους αμπελώνες από τη Γαλλία έως την Αργεντινή

, επιφέροντας εξάντληση των αποθεμάτων, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Η παραγωγή θα κυμανθεί περίπου στα 248,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα (6,56 δισεκατομμύρια γαλόνια) φέτος από 264.200.000 εκατόλιτρα το 2011, σύμφωνα με τον OIV. Αυτό θα είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 1975, δήλωσε ο γενικός διευθυντής Federico Castellucci,  σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.

Ξηρασία και χαλάζι έπληξαν τα αμπέλια στη Γαλλία και την Ιταλία, χώρες οι  οποίοι είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί, ενώ η Αργεντινή υπέστη επίσης ζημιές λόγω  καιρικών συνθηκών στους αμπελώνες της, σύμφωνα με τον Castellucci. Η πτώση της παραγωγής θα μειώσει τα αποθέματα και θα οδηγήσει σε μια «σφιχτή» αγορά προκειμένου να παραχθούν αλκοολούχα ποτά και βερμούτ, ανακοίνωσε ο OIV.

"Εξαρτόμαστε από τα αποθέματα για προμήθεια στην αγορά" δήλωσε ο Castellucci, σε συνέντευξή του. "Υπάρχει έλλειψη προϊόντος χύμα. Οι έμποροι σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να στρέφονται προς τις μικρές χώρες για χύμα κρασί, που δείχνει ότι υπάρχει πραγματική ένταση. "

Η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού το 2012 εκτιμάται από 235,7 εκατομμύρια μέχρι 249,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα, με επιπλέον ανάγκη για 30 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου που χρησιμοποιούνται για οινοπνευματώδη, βερμούτ και ξύδι, σύμφωνα με τον OIV.

Ο Castellucci αρνήθηκε να παράσχει μια εκτίμηση των παγκόσμιων αποθεμάτων οίνου, επικαλούμενος έλλειψη στοιχείων. Η ανταπόκριση της αγοράς υποδηλώνει ότι η  διαθεσιμότητα χύμα οίνου μειώνεται και οι τιμές ανεβαίνουν.

"Αν δεν έχουμε διαθεσιμότητα στην αγορά, υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα για κάποια προϊόντα να αυξηθεί η τιμή τους" δήλωσε σε συνέντευξή του ο V. Magalhaes, στατιστικολόγος του OIV, αναφέροντας το ξύδι ως ένα προϊόν που μπορεί να γίνει πιο ακριβό.

 

Οι μεγαλύτεροι  προμηθευτές

Οι τιμές κρασιού στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, που είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές, αυξάνονται λόγω της μείωσης της συγκομιδής, έγραψε στις 8 Οκτωβρίου ο μεσίτης Ciatti Co. Το κόστος για ένα λίτρο (0,26 γαλόνια) του ιταλικού Pinot Grigio του 2012 εκλεκτής ποιότητας ανήλθε σε 1,30 - 1,45 ευρώ (1,69 δολάρια, 1,88 δολάρια) από 1,20 - 1,30 ευρώ του περασμένου μήνα, ανέφερε ο Ciatti.

Μικρότερες σοδειές φέτος μπορεί να μειώσουν την προμήθεια των οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, που είναι γνωστή ως AOC στη Γαλλία, σύμφωνα με τον Magalhaes. «Για ορισμένα αποθέματα AOC υπάρχει ήδη έλλειψη στις εξαγωγές», είπε. «Η έλλειψη του κρασιού Βουργουνδίας είναι ένα γεγονός."

 

Έλλειψη οίνου

Ο παγκόσμιος κλάδος αντιμετωπίζει μια έλλειψη οίνου τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων εκατόλιτρων, που ισοδυναμεί με 1,3 δισεκατομμύρια μπουκάλια, δήλωσε στις 18 Οκτωβρίου ο διευθύνων σύμβουλος της Groupe Val d'Orbieu,Bertrand Girard, που είναι ο μεγαλύτερος συνεταιρισμός οίνου της Γαλλίας,.

Η πρόβλεψη του OIV για την παραγωγή οίνου της Γαλλίας είναι ότι θα ελαττωθεί κατά 9,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα, ή 19 τοις εκατό, σε 40,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Η παραγωγή της Αργεντινής εκτιμάται σε 11,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα, σημειώνοντας πτώση κατά 3,69 εκατομμύρια εκατόλιτρα ή 24 τοις εκατό.

Η παραγωγή στην Ισπανία θα ελαττωθεί κατά 5,7 τοις εκατό σε 31,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα, ενώ η παραγωγή κρασιού της Ιταλίας φαίνεται θα έχει  πτώση 3,4 τοις εκατό σε 40,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Η Ιταλία θα περάσει τη Γαλλία ως ο μεγαλύτερος παραγωγός το 2012, με βάση τις εκτιμήσεις του OIV.

Η παραγωγή κρασιού των ΗΠΑ, που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα του κόσμου, αναμένεται να αυξηθεί 7,1 τοις εκατό σε 20,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Η παραγωγή στην Ουγγαρία έπεσε 32 τοις εκατό, πτώση που αφορά όλη την Κεντρική Ευρώπη εκτός της Γερμανίας και στη Νέα Ζηλανδία η πτώση ανέρχεται σε 17 τοις εκατό, σύμφωνα με τα έγγραφα του OIV.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου


Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 38 επισκέπτες συνδεδεμένους