Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

15 Οκτωβρίου 2012

Συνάντηση βουλευτή Μαγνησίας Πάρι Μουτσινά και Τομέα Αγροτικής Πολιτικής ΔΗΜ.ΑΡ. με την αντιπροσωπεία της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ)

Αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς αποτελούμενη από τον Βουλευτή Μαγνησίας Πάρι Μουτσινά και το μέλος της Γραμματείας του Τομέα Αγροτικής Πολιτικής Δήμητρα Χαλικιά,

 συναντήθηκε την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΕ), η οποία αποτελείτο από τους κ.κ. Μάρκου Χρήστο (Πρόεδρο) και Κορδοπάτη Παρασκευά και συζήτησε για τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς.
 
«Στην κρισιμότερη στιγμή της ιστορίας της χώρας, ο αμπελοοινικός τομέας που αποτελεί μια από τις ατμομηχανές της παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας και της αναπτυξιακής διαδικασίας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της πλήρους κατάρρευσης. Βασική αιτία της κατάστασης που επικρατεί είναι η χρηματοδοτική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί λόγω της τραπεζικής κρίσης, με αξιοσημείωτο όμως ότι σε πολλές περιπτώσεις ο τραπεζικός τομέας αρνείται να δανειοδοτήσει ακόμα και απολύτως υγιείς και φερέγγυες οινοποιητικές επιχειρήσεις, μεγεθύνοντας το ήδη οξύ πρόβλημα του κλάδου. Το 2011 σημειώθηκε αύξηση ζημιών (+84%) έναντι του 2010 των ελληνικών οινοποιητικών επιχειρήσεων. Μείζον, συνεπώς, θέμα του αμπελοοινικού τομέα φέτος είναι η άρση των εμποδίων χρηματοδότησης των συνεταιρισμών για την παραλαβή της φετινής συγκομιδής. Χωρίς τραπεζικό σύστημα, χωρίς ΑΤΕ και χωρίς δανεισμό, η παραγωγή κινδυνεύει να “χαθεί’’ από τις δεξαμενές των συνεταιρισμών», υποστήριξε ο κ. Μάρκου.

Οι εκπρόσωποι της ΚΕΟΣΕ αναφέρθηκαν τόσο στα «κενά» όσο και στην πολυπλοκότητα που παρουσιάζει ο Ν. 4015/2011 (για τους συνεταιρισμούς), και ζήτησαν την στήριξη της ΔΗΜΑΡ έτσι ώστε να προωθηθούν τροπολογίες σε συγκεκριμένα άρθρα  και συγκεκριμένα του άρθρου 19, παραγρ. 8 όπου υποχρεώνει τις Κοινοπραξίες Αγροτικών Συνεταιρισμών να μετατραπούν σε κλαδικούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ) χωρίς να περιγράφεται η διαδικασία μετατροπής τους.

Στην συνέχεια,  ενημέρωσαν  ότι οι αμπελουργοί δεν έχουν αποζημιωθεί από πέρυσι για τον περονόσπορο που έπληξε τις καλλιέργειες τους, παρότι το αίτημα αποζημίωσης έχει ολοκληρωθεί από τον ΕΛΓΑ για χρηματοδότηση από τα ΠΣΕΑ από τον περασμένο Μάιο. Τέλος, υπογράμμισαν την τεράστια διαφορά τιμής που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μεταξύ της τιμής παραγωγού (0,60 λεπτά το λίτρο) και την τιμή που φθάνει στον καταναλωτή (8 ευρώ), δηλαδή αύξηση της τάξης του 2000 %. 

Ο κ. Πάρις Μουτσινάς ενημέρωσε την αντιπροσωπεία ότι είναι ήδη γνωστό πως έχουν διαμορφωθεί, δυστυχώς, συνθήκες «κενού αγοράς», γεγονός που θα οδηγήσει τους αμπελουργούς σε μεγάλη απώλεια εισοδήματος αλλά και θα πλήξει τις εξαγωγές της χώρας σε αυτή την πολλή δύσκολο για την χώρα μας περίοδο.

Η ΔΗΜΑΡ, πιστεύει ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης της παραγωγής και της επιχειρηματικής δραστηριότητας των αμπελοοινικών επιχειρήσεων και ιδιαιτέρως των συνεταιριστικών οργανώσεων. Για το λόγο αυτό η ΔΗΜΑΡ θα πάρει πρωτοβουλίες τόσο για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους αμπελουργούς, όσο και για την καθυστέρηση που παρατηρείται από την Τράπεζα Πειραιώς-Αγροτική για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των αμπελοοινικών επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά την τεράστια απόκλιση μεταξύ της τιμής παραγωγού και τιμή καταναλωτή, επανέλαβε ότι το «απόστημα» αυτό θέλει συνολική αντιμετώπιση και θέσπιση κανόνων που να προστατεύουν τόσο τον παραγωγό όσο και τον καταναλωτή, καθώς και ρήτρες οικονομικές που θα επιβάλλονται σε όσους ενδιάμεσους αισχροκερδούν . Σχετικά δε με την πιθανή τροποποίηση άρθρων του Ν. 4015/2011, ο κ. Μουτσινάς δήλωσε ενήμερος για τα προβλήματα του εν λόγω νόμου και ενημέρωσε ότι η ΔΗΜΑΡ πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έτσι ώστε να γίνουν διορθώσεις για την στήριξη και όχι την κατάργηση των συνεταιρισμών.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 280 επισκέπτες συνδεδεμένους