Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

31 Ιουλίου 2012

Αντίδραση και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα προϊόντα με αφαίρεση αλκοόλης που φέρουν την ένδειξη «Οίνος» στον OIV

H διάθεση στην αγορά των προϊόντων με μερική αφαίρεση αλκοόλης με τον ορισμό που περιλαμβάνει την ονομασία "οίνος" θέτει σε κίνδυνο την αντίληψη την οποία έχουν οι καταναλωτές για το οίνο ως ένα φυσικό, μοναδικό, αγροτικό προϊόν.

Ακολουθεί η αναφορά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Οι συζητήσεις στράφηκαν στα ψηφίσματα που δεν επηρεάζουν το κοινοτικό κεκτημένο αλλά αποτελούν καθαρά εθνική αρμοδιότητα. Σε αυτή την κατηγορία ψηφισμάτων ανήκουν τα ψηφίσματα ECO-DROCON 10-432 Et7-Ποτό που παράγεται από την αφαίρεση αλκοόλης από τον Οίνο και ψήφισμα ECO-DROCON 10-433 Et7-Ποτό που παράγεται από την μερική αφαίρεση αλκοόλης από τον Οίνο.
Η Κυπριακή Προεδρία έκανε αναφορά στις μακρές διαπραγματεύσεις αλλά και στις συζητήσεις που έγιναν στην Επιτροπή Οικονομίας και Νομοθεσίας (όπου απουσίαζε η χώρα μας) που είχαν ως αποτέλεσμα τους τη διαμόρφωση του «συναινετικού» αυτού όπως το χαρακτήρισε ψηφίσματος.
Η Ελληνική αντιπροσωπεία τόνισε στην παρέμβαση της ότι η σχετική υποσημείωση «ο ορισμός δεν αποκλείει να χρησιμοποιείται η ονομασία  "οίνος χωρίς αλκοόλ» και « οίνος με μερική αφαίρεση αλκοόλης " στην περίπτωση που η νομοθεσία του κράτους μέλους το επιτρέπει» η οποία συμπεριληφθεί στο τελικό σχέδιο ουσιαστικά αίρει τον ορισμό των προϊόντων αυτών και δίνει την δυνατότητα στα μέλη του ΟIV τα οποία το επιθυμούν να ονομάσουν αυτά τα προϊόντα «οίνους». Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των Κ-Μ της Ε.Ε και του OIV γεγονός το οποίο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υιοθέτηση νομοθετικά του ορισμού τους ως «οίνους». Επεσήμανε δε ότι σε καμία περίπτωση η χώρα μας δεν είναι αντίθετη στη παραγωγή αυτών των προϊόντων ωστόσο θεωρεί ότι τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να ορίζονται και να επισημαίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε και οι καταναλωτές να μην παραπλανώνται και οι παραγωγοί οίνου ως ενός προϊόντος καθαρά γεωργικού θα πρέπει να τυγχάνουν της ανάλογης προστασίας και του ισότιμου ανταγωνισμού σε σχέση με προϊόντα τα οποία παράγονται με βιομηχανικές πρακτικές. Η επικράτηση αυτής της φιλοσοφίας κατά την παραγωγή των οίνων οδηγεί αναπόφευκτα στην παραγωγή οίνων με ομοιόμορφα χαρακτηριστικά και τελικά στην τυποποίηση και βιομηχανοποίηση των οίνων.
Ως εκ τούτου διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για την ψήφιση των συγκεκριμένων σχεδίων στη Γενική Συνέλευση.
Αντιθέτως η γερμανική αντιπροσωπεία τάχθηκε υπέρ των σχετικών ψηφισμάτων τονίζοντας ότι ήδη έχουν νομοθετηθεί τα προϊόντα αυτά ως «οίνους χωρίς αλκοόλ» στην Γερμανία. 

Τελικά, μέσα από αυτή τη διαδικασία συντονισμού των ευρωπαϊκών κρατών μελών τεκμηριώθηκε η επιθυμητή συναίνεση σε όλα τα ψηφίσματα που επηρεάζουν το κεκτημένο και προωθούνται στη Γενική Συνέλευση κατ’ εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου.
Σημειώνεται ότι η ελληνική αντιπροσωπεία δέχθηκε πιέσεις τόσο από πλευράς Ε.Επιτροπής όσο και από άλλα οινοπαραγωγά Κ-Μ της Ε.Ε να μην σταματήσει την διαδικασία ψηφοφορίας των εν λόγω ψηφισμάτων κατά την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού γεγονός το οποίο θα οδηγούσε και στην μη ψήφιση των σχεδίων ψηφισμάτων - OENO-TECHNO 08-394A Et7: Αφαίρεση αλκοόλης από τους οίνους και OENO-TECHNO 08-394B Et7: Διόρθωση αλκοόλης από τους οίνους τα οποία είναι κοινοτικής αρμοδιότητας και συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε και τα οποία συνδέονται άμεσα με τους ορισμούς αυτών των προϊόντων .

Η ιταλική αντιπροσωπία διατήρησε τις επιφυλάξεις της σχετικά με το σχέδιο ψηφίσματος ECO-BOISPI 09-403 (αλκοολούχο ποτό αμπελοοινικής προέλευσης) και ανέφερε ότι δεν μπορούσε να το υποστηρίξει.

10η Γενική Συνέλευση Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου

Η Γενική Συνέλευση είχε μακροσκελή θεματολογία στην Ημερήσια Διάταξη. Τα σημαντικά σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς παρουσιάζονται συνοπτικά ως ακολούθως:

• Οι εκλογές με βάση τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του OIV για την ανάδειξη Προέδρου του ΟΙV και Προέδρων Επιτροπών στις οποίες εκλέχτηκαν, με  τριετή θητεία, οι ακόλουθοι:

-κα Claudia QUINI (Αργεντινή)  ως Πρόεδρος του OIV
-κ. Vicente SOTES RUIZ (Ισπανία) ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ι-Αμπελουργία,
-κ. Valeriu COTEA (Ρουμανία) ) ως Πρόεδρος της Επιτροπής ΙΙ-Οινολογία ",
-κα Creina STOCKLEY (Αυστραλία) ως Πρόεδρος της Επιτροπής ΙV-Υγεία και Διατροφική Ασφάλεια
-κ. Paulo BARROS (Πορτογαλία) ως Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Εργαστηριακών Μεθόδων Ανάλυσης.
-κ. Ahmet ALTINDISLI (Τουρκία) ως Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Επιτραπέζιων Σταφυλιών
Δεδομένης της αποτυχίας εκλογής νέου Προέδρου στην Επιτροπή ΙΙΙ Οικονομία και Νομοθεσία ο κ. John BARKER παρέμεινε στη θέση του μέχρι την προσεχή Γ.Σ τον Οκτώβριο.
• H υιοθέτηση με συναίνεση 38 διεθνών ψηφισμάτων μέσα από τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης. Ιδιαίτερη αναφορά χρήζει η συναίνεση και η κοινή θέση σε 27 ψηφίσματα που επηρεάζουν το κεκτημένο από τα Ευρωπαϊκά κράτη μέλη κατ’ εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2012
και η απόφαση της Γ.Σ να παραπεμφεί το σχέδιο ψηφίσματος ECO-BOISPI 09-403 (αλκοολούχο ποτό αμπελοοινικής προέλευσης) στο στάδιο 5.

Σε ότι αφορά τα ψηφίσματα ECO-DROCON 10-432 «Ποτό που παράγεται από την αφαίρεση αλκοόλης από τον Οίνο και ψήφισμα ECO-DROCON 10-433 Et7-«Ποτό που παράγεται από την μερική αφαίρεση αλκοόλης από τον Οίνο» η ελληνική αντιπροσωπεία έκανε την εξής δήλωση η οποία και κατεχωρήθη στα πρακτικά της Γ.Σ:
«Η Ελλάδα έχει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τα ψηφίσματα του ECO-DROCON 10-432 και ECO-DROCON 10-433 για τους ορισμούς των ποτών που λαμβάνονται από την αφαίρεση αλκοόλης από τον οίνο και των ποτών που λαμβάνεται με μερική αφαίρεση αλκοόλης από τον οίνοί, ιδίως όσον αφορά τη υποσημείωση με την οποία "ο ορισμός δεν αποκλείει να χρησιμοποιείται η ονομασία  "οίνος χωρίς αλκοόλ» και « οίνος με μερική αφαίρεση αλκοόλης " στην περίπτωση που η νομοθεσία του κράτους μέλους το επιτρέπει ". Παρ 'όλα αυτά υπό το πνεύμα της συναίνεσης η Ελλάδα δεν θα αντιταχθεί στην έγκριση των ψηφισμάτων αυτών στην 10η Γενική Συνέλευση του ΟΙV.
Κατά αρχήν θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι δεν είμαστε καθόλου ενάντια στην παραγωγή των καινοτόμων αυτών προϊόντων ή στην ιδέα της διεύρυνσης της αγοράς των αμπελοοινικών προϊόντων και την κατάκτηση νέων καταναλωτών.
Παρ' όλα αυτά πιστεύουμε ότι η διάθεση στην αγορά των προϊόντων αυτών με τον ορισμό που περιλαμβάνει την ονομασία "οίνος" θέτει σε κίνδυνο την αντίληψη την οποία έχουν οι καταναλωτές για το οίνο ως ένα φυσικό, μοναδικό, αγροτικό προϊόν.
Είμαστε πλήρως πεπεισμένοι ότι εάν οι καταναλωτές αλλάξουν την αντίληψή τους για το κρασί ως ένα μοναδικό, αγροτικό προϊόν πιστεύοντας ότι είναι ένα βιομηχανικό προϊόν, όπως οι αρωματισμένοι οίνοι ή τα αλκοολούχα ποτά, τότε οι συνέπειες για το σύνολο του αμπελοοινικού  τομέα, σε όλο τον κόσμο, θα είναι τεράστιες ".
Μετά την δήλωση αυτή, η οποία έτυχε πολύ ευνοϊκών σχολίων όπως και η εποικοδομητική στάση της χώρας μας, η Γαλλία κατέθεσε δήλωση με βάση την οποία τόνισε ότι «Ο ορισμός του οίνου και των αμπελοοινικών προϊόντων είναι πολύ σημαντικός  για την Γαλλία».

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 40 επισκέπτες συνδεδεμένους