Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

20 Απριλίου 2012

Ισχυροί άνεμοι στη Σαντορίνη και παγετός στη Νεμέα, σκορπούν και παγώνουν τα όνειρα των αμπελουργών

Μοιάζει με σενάριο τρόμου το να κοπιάζεις ένα χρόνο και σε μια μέρα ή μια νύχτα οι κόποι σου να πηγαίνουν χαμένοι, παρακολουθώντας τα φυσικά φαινόμενα χωρίς να μπορείς ν’ αντιδράσεις.

Δυο από τους σημαντικότερους αμπελώνες της χώρας, της Σαντορίνης και της Νεμέας επλήγησαν από τη μανία στοιχείων της φύσης, τα ποία επέφεραν σημαντική ζημιά (πάνω από 50%) και ίσως όχι μόνο για τη φετινή συγκομιδή.

Η ΚΕΟΣΟΕ παρακολουθεί από κοντά τις δυο αυτές ζώνες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της είναι υπό εκτίμηση ανάλογες ζημιές στον αμπελώνα της Πάρου.

Ειδικότερα ανά περιοχή μετά από επικοινωνία της ΚΕΟΣΟΕ τα αίτια και οι εκτιμήσεις καταγράφονται ως εξής:

Σαντορίνη

Μεταξύ της 10ης πρωινής μέχρι της 12ης βραδινής ώρας της 18/4/2012 στο νησί έπνεαν σφοδρότατοι άνεμοι ισχύος 10 beaufort και κατά διαστήματα 11 beaufort σε ολόκληρη την επιφάνειά του.
Ο αμπελώνας σε γενικό επίπεδο βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης  και έκπτυξης των καρποφόρων οφθαλμών (βλαστοί 10-30 εκ. πριν την ανθοφορία με εμφανείς μικρούς καρπούς σταφυλιών). Οι ισχυροί άνεμοι  πέραν της καταστροφής των βλαστών (σπάσιμο) προκάλεσαν αμμοβολή με σκόνη και ελαφρόπετρα η οποία επέτεινε τις ζημιές, δημιουργώντας εικόνα «μαυρισμένων» βλαστών, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι θα επηρεάσει την παραγωγή και της επόμενης χρονιάς.
Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εκτίμηση της επερχόμενης παραγωγής άγγιζε το επίπεδο του 2004 που αποτελούσε σοδειά ρεκόρ (5500 tn για όλο το νησί), η καταστροφή εκτιμάται ότι έχει θέσει εκτός παραγωγής άνω του 50% των αμπελώνων.
Ήδη έχει γίνει αναγγελία στον ΕΛΓΑ και κλιμάκιο του θα προβεί σε εκτιμήσεις και επισημάνσεις από τη Δευτέρα 21/4/2012.
Παρόμοιες ζημιές επήλθαν και στην καλλιέργεια της ντομάτας στη Σαντορίνη, ενώ λιγότερες είναι οι ζημιές στην καλλιέργεια της φάβας.


Νεμέα  

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 11/4/2012 επικράτησαν χαμηλές θερμοκρασίες (παγετός -3ο C) οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές, δεδομένης και της φάσης ανάπτυξης των βλαστών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις επλήγησαν 20.000 στρέμματα οιναμπέλων και σταφίδων εκ των οποίων τα 15.000 στρέμματα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η ζημιά στον παραγωγικό όγκο του Αγιωργήτικου εκτιμάται στο 50% γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα στις οινοποιητικές επιχειρήσεις της Νεμέας και ιδιαίτερα στον συνεταιρισμό που παραλαμβάνει τις μεγάλες ποσότητες που διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του.
Ήδη επόπτρια του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε τη Νεμέα, ενώ έχει ξεκινήσει και η κατάθεση δηλώσεων για αποζημιώσεις.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 225 επισκέπτες συνδεδεμένους