Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

22 Μαρτίου 2012

Παραδόθηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μελέτη της Ομάδας Εργασίας για την προσβολή των αμπελώνων από τον περονόσπορο το 2011

Η Ομάδα Εργασίας που συνεστήθη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά από σχετική πρωτοβουλία της ΚΕΟΣΟΕ για τη διερεύνηση και προσδιορισμό των αιτίων της προσβολής από τον περονόσπορο των αμπελοκαλλιεργειών της χώρας κατά την καλλιεργητική περίοδο 2011, παρέδωσε το πόρισμά της στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη. Υπενθυμίζουμε ότι την Επιτροπή αποτελούσαν ο κ. Μ. Σταυρακάκης (Καθηγητής Αμπελουργίας του Γ.Π.Α.), ο κ. Ε. Παπλωματάς (Αντιπρύτανης ΓΠΑ, Φυτοπαθολόγος), η κ. Αικ. Χρονοπούλου (Καθηγήτρια Αγρομετεωρολογίας ΓΠΑ) και ο κ. Δ. Βακαλουνάκης (ΕΘΙΑΓΕ, Φυτοπαθολόγος).

Το πόρισμα βασίστηκε κατ’ αρχάς στις επισημάνσεις του ΕΛΓΑ που πραγματοποιήθηκαν κατά την φάση έξαρσης της ασθένειας και σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ το πόρισμα αποδίδει σε παράγοντες που συνέβαλλαν στην εμφάνιση της επιδημίας και τις συνακόλουθες ζημιές οι οποίοι είναι:

1. Η πορεία των μετεωρολογικών μεταβλητών, που παρουσίασαν σχεδόν ακραίες τιμές σε ορισμένες τουλάχιστον αμπελουργικές περιοχές.
Ένα σημαντικό μέρος των ζημιών στους συμβατικούς αμπελώνες μπορεί να αποδοθεί στα καιρικά φαινόμενα που ανάλογα με τις λοιπές συνθήκες συχνά πλησιάζει ή και υπερβαίνει το 45-50%, ενώ στους βιολογικούς αμπελώνες αποδίδεται το σύνολο των ζημιών.
2. Η ανεπαρκής αντιμετώπιση των αρχικών γενεών του παρασίτου από μερίδα παραγωγών, η οποία στη συνέχεια λόγω και των ευνοϊκών περιβαλλοντικών συνθηκών οδήγησε στην ανάπτυξη υψηλού δυναμικού μολύσματος μέσα στον αμπελώνα, καθιστώντας αδύνατο τον περαιτέρω έλεγχο της  ασθένειας.
3. Η συνύπαρξη στην ίδια αμπελουργική περιοχή περιποιημένων και εγκαταλειμμένων ή ανεπαρκώς προστατευμένων από τον περονόσπορο αμπελώνων με πολύ υψηλό δυναμικό μολύσματος, που είχε σαν αποτέλεσμα τη συνεχή αερομεταφορά μολύσματος από τους εγκαταλειμμένους ή τους ανεπαρκώς προστατευμένους στους περιποιημένους αμπελώνες.
4. Η μη επαρκής παρακολούθηση από τους παραγωγούς των εκδιδόμενων από τα κατά τόπους Κέντρα Προστασίας Φυτών του ΥΑΑΤ δελτίων γεωργικών προειδοποιήσεων.
5. Η έλλειψη σχετικής εμπειρίας γεωπόνων και παραγωγών στην αντιμετώπιση του περονοσπόρου σε ορισμένες περιοχές της χώρας, στις οποίες δεν ήταν συχνή η εμφάνιση της ασθένειας στο παρελθόν.
6. Η αναμενόμενη χαμηλή τιμή πώλησης των προϊόντων (κυρίως για τα οινοστάφυλα), η οποία αποθάρρυνε τους παραγωγούς στην εφαρμογή των απαιτούμενων πολυδάπανων ψεκασμών.
7. Η υψηλή τιμή αγοράς των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
8. Παράγοντες που σχετίζονται με τη «δομή-οργάνωση-αμπελοκομική τεχνική» αμπελώνων, ανάλογα με την αμπελουργική περιοχή

Με την εξέλιξη αυτή πραγματοποιείται το πρώτο βήμα για την κατάθεση σχετικού φακέλου, με σκοπό να υποβληθεί αίτημα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Commission, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αμπελοκαλλιεργητές από τα ΠΣΕΑ.
Η ΚΕΟΣΟΕ πρόσφατα συνάντησε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θ. Σαρρή για το θέμα των αποζημιώσεων και δεδομένου ότι σύμφωνα με το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας οι καταστροφές δεν αποδίδονται σε θεομηνία, συζήτησε την προοπτική υπολογισμού μεσοσταθμικών αποζημιώσεων, οι οποίες όμως θα καταβληθούν μετά από διαδικασίες εξειδίκευσης των ζημιών ανά παραγωγό με μεθοδολογία που θα αποφασιστεί και με την συμμετοχή της ΚΕΟΣΟΕ. Θεωρείται πάντως βέβαιο, ότι βάσει των υπολογισμών θα αποτελέσει η διαχρονική μέση παραγωγή του αμπελοτεμαχίου σε σύγκριση με την συγκομιδή της σταφυλικής παραγωγικής του 2011, παραγωγής στην οποία θα ληφθεί υπ’ όψιν το ελάχιστο και το μέγιστο ποσοστό καταστροφής μιας περιοχής.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 249 επισκέπτες συνδεδεμένους