Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

Αθήνα,  7 Ιουλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ  ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ   ΚΕΟΣΟΕ

                Αγανακτισμένοι με αιτία, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με εκρηκτικά προβλήματα που απειλούν ή και στερούν (σε πολλές περιοχές) το εισόδημα τους, αλλά και απόλυτα αποφασισμένοι για δυναμικές παρεμβάσεις σε όλα τα πεδία ώστε να καθορίσουν οι ίδιοι τις τύχες τους, είναι οι έλληνες αμπελουργοί.

                Δύο από τα προβλήματα , που απασχόλησαν επί μακρόν την γενική συνέλευση της ΚΕΟΣΟΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα, έχουν ήδη δραματική διάσταση.  Συγκεκριμένα:

                Το ένα είναι οι εκτεταμένες ζημιές της σταφυλικής παραγωγής από τον περονόσπορο.  Ήδη στον Τύρναβο, Αγχίαλο, Βοιωτία, Αττικής, Εύβοια, Αχαΐα, Κόρινθο, Ηλεία, Μεσσηνία, Λασίθι, Ηράκλειο, οι περισσότεροι αμπελώνες θυμίζουν «τοπίο της αποκάλυψης».  Οι καταστροφές σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν και το 100% της έκτασης του αμπελώνα.

Όπως τόνισε στην Συνέλευση ο πρόεδρός της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου, η ανάγκη να δοθούν αποζημιώσεις (είτε μέσω ΠΣΕΑ, είτε μέσω ΕΛΓΑ) είναι επείγουσα.  Το ίδιο και με την συγκρότηση  της επιτροπής από επιστήμονες (Γεωπονικό, ΕΘΙΑΓΕ) που θα διερευνήσει τις συνθήκες εξάπλωσης.  Η οργάνωση έχει ήδη προτείνει και τη σύνθεση της εν λόγω Επιτροπής στο Υπουργείο.

                Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η διαιώνιση μέχρι και σήμερα των ληστρικών κυκλωμάτων που παραοικονομούν  στην αγορά  κρασιού και νέμονται τον μόχθο του αμπελουργού.

«Μέχρι εδώ» τόνισε στην συνέλευση ο κ. Μάρκου, προσθέτοντας ότι ‘’αν δεν πάρουμε τώρα τις τύχες στα χέρια μας, θα είμαστε άξιοι της θλιβερής μας μοίρας’’.

Γνωστοποίησε μάλιστα ότι η οργάνωση έχει ήδη απευθυνθεί στις ελεγκτικές αρχές (ΣΔΟΕ κλπ), ενώ για το θέμα θα πραγματοποιηθεί και έκτακτη πανελλαδική σύσκεψη τις προσεχείς ημέρες ενόψει του τρυγητού.

                Το θέμα της εκμετάλλευσης των αμπελουργών συζητήθηκε σε συνάρτηση και με την κατάπτυστη ενέργεια του ΣΕΟ να προσφύγει στην Ε.Ε. κατά της άτοκης χρηματοδότησης που είχε συμφωνηθεί από όλα τα κόμματα για την απορρόφηση  της παραγωγής. 

Σχετικές τοποθετήσεις έκαναν επίσης πέραν του προέδρου, ο διευθυντής της οργάνωσης Παρασκευάς Κορδοπάτης και πολλοί εκπρόσωποι των ενώσεων – μελών που μετέφεραν την οργή των αμπελουργών.

Τις εργασίες της συνέλευσης χαιρέτισαν ο Γιώργος Γκικόπουλος από το ΚΚΕ, η Έφη Κατσινοπούλου από  τον ΣΥΡΙΖΑ,  Φωτεινός  Θρασίβουλος από τη Δημοκρατική Αριστερά, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Μιχάλης Βουμβουλάκης, ο Πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης κ.α.

Σημειώνεται ότι λόγω κοινοβουλευτικής διαδικασίας δεν μπόρεσε να παραστεί στη συνέλευση ο τομεάρχης αγροτικού  της Ν.Δ. βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης, που όμως εν συνεχεία μετέβη στα γραφεία της οργάνωσης και είχε  συνομιλία με μέλη της διοίκησης και τον γενικό Διευθυντή.

Η συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα τα πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου και του προγραμματισμού δράσης.

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 187 επισκέπτες συνδεδεμένους