Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

5 Ιουλίου 2011

Συγκρότηση Επιστημονικής Επιτροπής από συγκεκριμένους Πανεπιστημιακούς ζητά η ΚΕΟΣΟΕ για τον περονόσπορο από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ ,

Σημαντικό πρόβλημα, στη φετινή σταφυλική παραγωγή έχουν δημιουργήσει οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις,  συνοδευόμενες  από μεταπτώσεις της θερμοκρασίας και υψηλά ποσοστά υγρασίας, σε συγκεκριμένες αμπελουργικές ζώνες της χώρας, τον τελευταίο μήνα.

Ο συνδυασμός των φαινομένων δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για την πρωτογενή ανάπτυξη του  μύκητα του περονόσπορου και εν συνεχεία και παρά τους διαρκείς προληπτικούς ψεκασμούς, για την δευτερογενή ανάπτυξή του.

Η κατάσταση σήμερα περιγράφεται ως δραματική στις αμπελουργικές περιοχές  των Ιωαννίνων, του Τυρνάβου,  της Αγχιάλου, της Βοιωτίας, της Αττικής της Ευβοίας, της Αχαΐας, της Κορινθίας, της Ηλείας, της Μεσσηνίας, της Λευκάδας,  του Λασιθίου και του Ηρακλείου Κρήτης.

Την ιδιαιτερότητα της σημερινής άσχημης  κατάστασης επιδεινώνουν:

  • Η πρωτοφανής ταχύτητα εξάπλωσης του μύκητα
  • Η ανάπτυξη ισχυρών στελεχών του μύκητα, που είναι ανθεκτικά στα υπάρχοντα φυτοφάρμακα
  • Το υψηλό κόστος παρεμβάσεων μέσω των συνεχών ψεκασμών που εξουθενώνει οικονομικά τους αμπελουργούς
  • Το ότι παρά τις συχνές παρεμβάσεις με ψεκασμούς, που ήταν πολλαπλάσιοι από κάθε άλλη χρονιά, στις περιοχές   που προαναφέρθηκαν δεν κατέστη δυνατόν να ανασταλεί η μολυσματική δράση και εξάπλωση του μύκητα, με αποτέλεσμα οι ζημιές να κυμαίνονται από 70% έως 100% επί της σταφυλικής παραγωγής.

 

Λαμβάνοντας υπ΄όψη ότι,  τα ακραία καιρικά φαινόμενα δημιούργησαν ασυνήθεις συνθήκες για τον έλεγχο της ασθένειας του περονόσπορου, που  δεν ήταν δυνατόν ν΄ αντιμετωπισθούν μέσω των παρεμβάσεων των αμπελουργών, παρακαλούμε να μεριμνήσετε επειγόντως:

  • Για την συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής με σκοπό την διερεύνηση των ιδιαίτερων και σπάνιων συνθηκών εξάπλωσης της ασθένειας,  που θα έχει  αποτέλεσμα  την εξαγωγή πορίσματος
  • Την σύνταξη σχετικών φακέλων και την ενεργοποίηση των διαδικασιών για την υπαγωγή των περιοχών σε προγράμματα αποζημίωσης,  μέσω των Π.Σ.Ε.Α.

Η ΚΕΟΣΟΕ ήδη εξέθεσε το πρόβλημα στον υφυπουργό Α.Α.Τ. κ. Ι. Δριβελέγκα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011.

Στην συνάντηση επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα συγκρότησης επιστημονικής επιτροπής, προκειμένου να ερευνηθούν τα πραγματικά δεδομένα, που σχετίζονται με την ταχεία εξάπλωση της ασθένειας.

Στην κατεύθυνση αυτή η ΚΕΟΣΟΕ ανέλαβε πρωτοβουλία, επικοινωνώντας με επιστήμονες  προερχόμενους από το Γ.Π.Α. και το ΕΘΙΑΓΕ, με κριτήριο και τον ευκολότερο συντονισμό της επιτροπής.

Οι  επιστήμονες με τους οποίους επικοινώνησε η ΚΕΟΣΟΕ και οι οποίοι είναι σύμφωνοι για την συμμετοχή τους σε επιστημονική επιτροπή είναι οι κκ.

 

  • Επαμεινώνδας Παπλωματάς, αντιπρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών – Φυτοπαθολόγος
  • Εμμανουήλ Σταυρακάκης, καθηγητής αμπελουργίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Αγρομετεωρολόγος Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών του οποίου το ονοματεπώνυμο θα σας κοινοποιηθεί άμεσα.
  • Δημήτριος Βακαλουνάκης, ΕΘΙΑΓΕ – Φυτοπαθολόγος από την περιφερειακή Δ/νση Κρήτης.

Η συγκρότηση της Επιστημονικής Επιτροπής, προκειμένου να εξετασθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες η έκταση και η ταχύτητα εξάπλωσης της ασθένειας ήταν πρωτοφανείς με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα, παρά τις παρεμβάσεις να γεννώνται νέες εστίες, είναι άκρως απαραίτητη.

Για τους ανωτέρω λόγους, παρακαλούμε να επιληφθείτε τους θέματος της συγκρότησης της Επιτροπής.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 244 επισκέπτες συνδεδεμένους