Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

4 Νοεμβρίου 2024

Η εκρίζωση των αμπελιών πρέπει να είναι προσωρινή υποστηρίζει η  Copa Cogeca

Απέναντι στην κρίση του αμπελοοινικού τομέα, ο εκπρόσωπος τύπου του κορυφαίου ευρωπαϊκού οργάνου των συνεταιρισμών προτείνει ως οδικό χάρτη την προσωρινή μείωση του παραγωγικού δυναμικού, την επέκταση των αδειών φύτευσης, τη βελτιστοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ιδιαίτερα για την προώθηση...

 

«Τι μέτρα μπορεί να λάβει η ΕΕ για να στηρίξει τον αμπελοοινικό της τομέα; » ρωτάει ο Luca Rigotti.

 

Χωρίς να είναι μυστήριο, «ο ευρωπαϊκός οινικός τομέας βρίσκεται σε αναταραχή» ποστάρει σε ένα φόρουμ ο Luca Rigotti, ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας οίνου της Copa και της Cogeca. «Όπως συμβαίνει συχνά στη γεωργία, αυτή η κατάσταση δεν προκύπτει από μια συγκεκριμένη αιτία, αλλά είναι πολυπαραγοντική», συνεχίζει ο Ιταλός οινοποιός, σημειώνοντας ότι «γενικά η κατανάλωση μειώνεται στην Ευρώπη, οι προτιμήσεις των καταναλωτών εξελίσσονται ραγδαία και η καλλιέργεια της αμπελοκαλλιέργειας γίνεται όλο και πιο δύσκολη λόγω της κλιματικής αλλαγής. » Μια παρατήρηση που συμμερίστηκε η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου που συνεδρίασε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο ομάδα μεταξύ των Κρατών Μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου συζητούνται λύσεις που πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το τέλος του έτους. Όσον αφορά τις δράσεις, οι εκριζώσεις είναι στην ημερήσια διάταξη.

Στη στήλη του, ο Luca Rigotti «θεωρεί τις εκριζώσεις ως ένα ακραίο και προσωρινό μέτρο, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο σε πολύ συγκεκριμένα και τοπικά πλαίσια. Ωστόσο, για να διασφαλιστεί η διαρκής σταθερότητα και ανάπτυξη, πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μηχανισμοί που έχουν σχεδιαστεί για τη διαχείριση των εξελίξεων της αγοράς, όπως αυτές που βιώνουμε τώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήμουν υπέρ ενός «προσωρινού» μηχανισμού μείωσης του δυναμικού και όχι μιας μόνιμης λύσης. Ξέρω πολύ καλά ότι κανείς δεν θέλει να δει τα χρόνια δουλειάς του να εξαφανίζονται εντελώς. Είναι πιο λογικό να δίνουμε στους αμπελουργούς τον χρόνο που χρειάζονται για να αναρρώσουν μετά από μια δύσκολη περίοδο. » Με την υποστήριξη του γαλλικού κράτους, το εργαλείο προσωρινής εκρίζωσης/αναβαλλόμενης αναδιάρθρωσης δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί παρά μετά του τέλους του έτους, αν και εγκρίθηκε η οριστική εκρίζωση στη Γαλλία.

 

Προσαρμόστε το σύστημα αδειοδότησης αναφύτευσης

Για να μειωθεί προσωρινά το ευρωπαϊκό δυναμικό παραγωγής, ο Luca Rigotti προτείνει επίσης «την προσαρμογή του συστήματος αδειοδότησης αναφύτευσης [και] την παράταση της ισχύος των αδειών αναφύτευσης από 3 σε 8 χρόνια [που] θα επέτρεπε να αφεθεί η γη σε αγρανάπαυση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (πράγμα που θα αυξήσει τα οικολογικά οφέλη του αμπελώνα) και θα δώσει στους αμπελουργούς τον χρόνο που απαιτείται για να αξιολογήσουν τις αλλαγές της αγοράς και έτσι να ξαναφυτέψουν τις σωστές ποικιλίες την κατάλληλη στιγμή».

Άλλοι μοχλοί υποστήριξης του κλάδου για τον πρόεδρο της ομάδας εργασίας οίνου της Copa Cogeca «η επέκταση πραγματικών διαφημιστικών εκστρατειών προς την εγχώρια αγορά θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει τον δυναμισμό του κλάδου», αλλά και «η απλοποίηση της εφαρμογής μηχανισμών κρίσης (απόσταξη και ιδιωτική αποθεματοποίηση) σε εθνικό επίπεδο προκειμένου ο κλάδος να ανταποκριθεί καλύτερα σε καταστάσεις κρίσης» και να υιοθετήσει η Επιτροπή «πιο ευέλικτη διαχείριση του εθνικού τομεακού προϋπολογισμού, επιτρέποντας τη μεταφορά αχρησιμοποίητων κεφαλαίων στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους»… Ο Luca Rigotti αναφέρει επίσης, «ελπίζω ότι οι προτάσεις μας θα τα καταφέρουν να εισακουστούν, στις συζητήσεις για τον οίνο στις Βρυξέλλες, γιατί η κατάσταση στο πεδίο απαιτεί επειγόντως αποφασιστική δράση».

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 134 επισκέπτες συνδεδεμένους