Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

3 Απριλίου 2024

Όλη η μακραίωνη οινική διαδρομή της Σάμου
στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ του Συνεταιρισμού

Την ιστορική, μακραίωνη διαδρομή της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί της Σάμου μα και τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν τη μοναδικότητα των κρασιών της, μπορεί κανείς να τα «γευτεί» με μια επίσκεψη στο Μουσείο Οίνου του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού (Ε.Ο.Σ Σάμου).


Το εμβληματικό «Μουσείο Οίνου» στεγάζεται σε  ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο λειτουργούσε πριν την ίδρυση του Eνιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου το 1934 ως οιναποθήκη στην αρχή και αργότερα ως βαρελοποιείο.

Η αναμορφωμένη διαρρύθμισή του είναι αποτέλεσμα σύγχρονης μουσειακής μελέτης, με στόχο να «ταξιδεύει» τον επισκέπτη στην παραδοσιακή αμπελοκαλλιέργεια της μοναδικής ποικιλίας του μοσχάτου. Αποκαλύπτει επίσης τις ακάματες προσπάθειες γενεών και γενεών Σαμίων καλλιεργητών, οι οποίοι και δημιούργησαν τον μοναδικό σαμιακό αμπελώνα που εκτείνεται ως τις πιο «ψηλές κορφές» της Σάμου, σε πατρογονικές πεζούλες ξερολιθιάς.

Η μακραίωνη ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική διαδρομή του σαμιώτικου κρασιού περιγράφεται μέσω κειμηλίων, τεκμηρίων, ντοκουμέντων και εκθεμάτων σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περιήγηση στις θεματικές αίθουσες του Μουσείου Οίνου.

Μην παραλείψετε να δείτε: Τη φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας του «άσπρου μικρόρωγου μοσχάτου Σάμου» σε πεζούλες ξερολιθιάς, το «καλύβι» και το «πατητήρι», τις πρέσες, τον οινοιποιητικό εξοπλισμό και τα αγροτικά εργαλεία του προηγούμενου αιώνα, συλλεκτικές φωτογραφίες και παλιές συλλεκτικές φιάλες, χειρόγραφα καταγραφής της παραγωγής,  εργαλεία και σκεύη από την τέχνη της βαρελοποιίας, παμπάλαια μηχανήματα οινοποίησης αλλά και τεράστιες ξύλινες οινοδεξαμενές του προηγούμενου αιώνα, χωρητικότητας έως και 80 τόνων. Ακόμη, εκτίθενται τα σημαντικότερα από τα 1.000 σχεδόν διεθνή βραβεία και μετάλλια με τα οποία έχουν τιμηθεί από το 1936 έως και σήμερα, τα κρασιά του Συνεταιρισμού της Σάμου.

Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου διαθέτει ΕΙΔΙΚΟ ΣΗΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΥ ΧΩΡΟΥ από τη Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, καθώς πληρεί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας και λειτουργίας μουσειακού χώρου.

Από την Τρίτη 9 Απριλίου 2024 το Μουσείο Οίνου θα είναι και πάλι επισκέψιμο στο κοινό με ένα μικρό αντίτιμο 5 ευρώ για την είσοδο και την ξενάγηση. Στον επιβλητικό χώρο της κεντρικής αίθουσας με τις τεράστιες ξύλινες οινοδεξαμενές, πραγματοποιούνται οινογευστικές δοκιμές των πολυβραβευμένων διεθνώς κρασιών του Συνεταιρισμού.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, απαιτείται προκράτηση για τις ξεναγήσεις. Επίσης, λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένος συνεδριακός χώρος καθώς και εκθετήριο/πωλητήριο οίνων και παραδοσιακών σαμιακών προϊόντων.

Μόνο για ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΓΚΡΟΥΠΣ άνω των 10 ατόμων και μόνον κατόπιν προκρατήσεως, παρέχεται η δυνατότητα PREMIUM οινογευστικής δοκιμής στην ΕΙΔΙΚΗ ΤΙΜΗ των 10 ευρώ,  που περιλαμβάνει 6 διαφορετικά κρασιά από την γκάμα του Συνεταιρισμού και πιατέλες με snacks της τοπικής παραγωγής (τοματίνια, παξιμαδάκια και γραβιέρα Σάμου, ξηροί καρποί)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου, στην περιοχή Μαλαγάρι Σάμου.

Τιμή εισόδου: 5 ευρώ/ανά άτομο για ενήλικες.

Παιδιά έως 12 ετών, ΑμεΑ, δημοσιογράφοι, σώματα ασφαλείας: Δωρεάν

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά, από Τρίτη έως και Παρασκευή: 10.30 έως 17:00

Σάββατο και Κυριακή: 10:00 έως 17:00.

Προκαθορισμένες ώρες ξεναγήσεων στο Μουσείο Οίνου, με γευσιγνωστική δοκιμή οίνων:

11:00, 13:00 και 15:00

ΔΕΥΤΕΡΕΣ και ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΡΓΙΕΣ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ

Για τις προκρατήσεις εξυπηρετείσθε:

  • Τηλεφωνικά στο 22730 87510 εσωτ. 548
  • Email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
  • Ηλεκτρονικά στο: https://www.samoswine.gr/%ce%bf%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%85-%ce%bf%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%85/

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 333 επισκέπτες συνδεδεμένους