Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

15 Νοεμβρίου 2023

Γαλλία: έκτακτοι πόροι 20 εκατ. ευρώ για ΟΛΟΥΣ τους αμπελουργούς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες

Εισήχθη στο γαλλικό κοινοβούλιο πρόταση στήριξης για τους αμπελώνες που έχουν γονατίσει οικονομικά. Η στήριξη από τους πόρους θα είναι ανοιχτή σε κτήματα που βρίσκονται σε κακή οικονομική κατάσταση για όλους τους μη υγειονομικούς λόγους. Καμία αποκλειστικότητα για τον περονόσπορο διευκρινίζει το Υπουργείο Γεωργίας, προκειμένου να αρθεί κάθε ασάφεια.

 

«Η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στους αμπελουργούς που αντιμετωπίζουν μια εξαιρετική δύσκολη οικονομική κατάσταση», ανακοινώνει το δελτίο τύπου του γαλλικού Υπουργείου Γεωργίας

 

Υποστηριζόμενη από τον βουλευτή Jean-René Cazeneuve (Gers, Renaissance) την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το οικονομικό νομοσχέδιο του 2024 (PLF 2024), η δημιουργία έκτακτου ταμείου 20 εκατομμυρίων ευρώ «για την υποστήριξη των αμπελουργών που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες ταμειακής ροής μετά τα επεισόδια του περονόσπορου» (ιδιαίτερα στα νοτιοδυτικά: Dordogne, Gironde, Gers, κ.λπ.) η στήριξη δεν θα περιοριστεί, μόνο σε αμπελοτεμάχια με έξαρση περονόσπορου. Στηρίζοντας την πρωτοβουλία του βουλευτή από την Gers, το δελτίο Τύπου των Υπουργείων Γεωργίας και Οικονομίας ανακοίνωσε την Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου, «την εκταμίευση 20 εκατομμυρίων ευρώ για να συσταθεί, εφεξής, έκτακτο ταμείο για την ενίσχυση των οινοπαραγωγών, με δυσκολίες ταμειακών ροών, ιδιαίτερα στα νοτιοδυτικά» και συγκεκριμένα στη Gers, ένα τμήμα που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα επεισόδια περονόσπορου».

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας εξηγεί ότι υπήρχε ένας φάκελος αιτημάτων ,που συζητήθηκε κυρίως μεταξύ των κατοίκων της Gers στην αρχή, με αρχικό συμβάν που αφορούσε μια μεγάλη κρίση περονόσπορου στη Gers. Όπως διευκρινίζεται, δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει στήριξη της οποίας η αιτία είναι μια ασθένεια υγείας που δεν ρυθμίζεται, όπως συμβαίνει με τον περονόσπορο. Και καθώς αυτό το ταμείο έκτακτης ανάγκης θα έχει μια καθαρά οικονομικό χαρακτήρα που δεν έχει ακόμη καθοριστεί, η πρόσβασή του θα είναι ανοιχτή σε παραγωγούς που αντιμετωπίζουν κλιματικές δυσκολίες (χαλάζι, ξηρασία κ.λπ.) ή οικονομικές δυσκολίες (πτώση πωλήσεων, μη ανταποδοτικές αγορές κ.λπ. ): «Ο περονόσπορος δεν θα είναι το άλφα και το ωμέγα αυτού του ταμείου», συνοψίζουν στη rue de Varenne.

 

Μια δίκαιη κατανομή με βάση τις δυσκολίες

«Ζήτησα από τον υπουργό (Marc Fesneau) να ληφθούν υπόψη όλες οι οικονομικές δυσκολίες στο πλαίσιο του μέτρου έκτακτης ανάγκης για όλα τα αμπελουργικά εδάφη» αναφέρει ο Jérôme Despey, πρόεδρος του εξειδικευμένου συμβουλίου κρασιού της FranceAgriMer., ο οποίος προσθέτει: «Θα εξασφαλίσω μια δίκαιη κατανομή ανάλογα με τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν από τον περονόσπορο, την ξηρασία, το χαλάζι που οδηγεί σε πολύ δύσκολες καταστάσεις τους αμπελουργούς και ιδιαίτερα τους νεότερους». Με στόχο την απόδοση αυτής της βοήθειας το συντομότερο δυνατό, το υπουργείο από την πλευρά του ελπίζει να πραγματοποιήσει τις πρώτες πληρωμές τους επόμενους μήνες. Η ενίσχυση θα υπόκειται επίσης στο ανώτατο όριο του καθεστώτος των ελάχιστων γεωργικών προϊόντων (μια ευρωπαϊκή πίστωση που περιορίζεται σε 20.000 ευρώ για τρία κυλιόμενα έτη, που εφαρμόζεται και σε άλλες πρόσφατες ενισχύσεις).

 

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 401 επισκέπτες συνδεδεμένους