Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

31 Οκτωβρίου 2022

Οι Copa-Cogeca ζητούν ενίσχυση για το κόστος παραγωγής, όχι απόσταξη ή εκρίζωση

Προβάλλοντας τις ανάγκες του ευρωπαϊκού αμπελώνα, οι Copa-Cogeca δίνουν προτεραιότητα στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας και δεν ανταποκρίνονται στις αναδυόμενες γαλλικές απαιτήσεις για τη μείωση των ανισορροπιών μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

 

«Ένα μέτρο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους θα ήταν η πιο αποτελεσματική παρέμβαση που πρέπει να υιοθετηθεί βραχυπρόθεσμα», υποστηρίζει ο Luca Rigotti. 

Τώρα «στην κατάσταση μετά την πανδημία», ο ευρωπαϊκός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει «μια αβέβαιη γεωπολιτική φάση», συνοψίζει ο Luca Rigotti, πρόεδρος της ομάδας εργασίας «Οίνος» της Copa-Cogeca (Επιτροπή Επαγγελματικών Αγροτικών Οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Γενική Επιτροπή Αγροτικής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης τύπου στις 25 Οκτωβρίου, ο Ιταλός πρόεδρος της ομάδας απαρίθμησε τις «πολλές προκλήσεις: προβλήματα αγοράς, κόστος παραγωγής, προμήθεια πρώτων υλών… Ακόμα κι αν πρέπει να παραδεχτούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι από την συμπεριφορά της αγοράς μέχρι στιγμής».

Όμως «αρχίζουμε να ανησυχούμε για το μέλλον» επισημαίνει ο Luca Rigotti, τονίζοντας τον εξής προβληματισμό: «το κόστος παραγωγής έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα». Επιβαρύνει την ευρωπαϊκή κατανάλωση («η αγοραστική δύναμη των οικογενειών μειώνεται στην Ευρώπη και το κρασί δεν είναι βασική ανάγκη») και εγείρει το φόβο για τις εξαγωγές («η οικονομική αβεβαιότητα δεν χαρακτηρίζει μόνο την Ευρώπη, αλλά είναι αισθητή και στον υπόλοιπο κόσμο») . Αντιμέτωπη με αυτά τα σύννεφα που σκοτεινιάζουν το μέλλον, η ευρωπαϊκή βιομηχανία ζητά «παρεμβάσεις με στόχο τη μείωση του κόστους της ενέργειας», αναφέρει ο Luca Rigotti, εξηγώντας ότι «το δυσανάλογο κόστος της ενέργειας οδηγεί επίσης σε αύξηση της τιμής όλων των πρώτων υλών που έχουμε όπως: γυαλί, χαρτί κ.λπ. Όμως και στα logistics και στις μεταφορές, οι τιμές έχουν αυξηθεί άνευ προηγουμένου».

 

Μειώστε τους λογαριασμούς

«Το θέμα δεν είναι μόνο και μόνο η ενίσχυση για την ενέργεια των εταιρειών του αμπελοοινικού τομέα, το πρόβλημά μας είναι οι πρώτες ύλες μας από τη μια και ο πληθωρισμός από την άλλη» διευκρινίζει η Anne Haller, αντιπρόεδρος της ομάδας εργασίας «Οίνος» της Copa-Cogeca. Προσθέτοντας ότι «αυτό που θέλουμε είναι ένα σύστημα υποστήριξης ώστε οι προμηθευτές μας να λειτουργούν σωστά και να μας παρέχουν ξηρά υλικά, εξοπλισμό, λιπάσματα, υπό λογικές συνθήκες τιμών. Δεν έχουμε εκ των προτέρων σχετικά εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη του αποτελέσματος».

Ερωτηθείς σχετικά με την υποστήριξη των γαλλικών αιτημάτων για εκρίζωση, απόσταξη κρίσης και ενίσχυση ιδιωτικής αποθεματοποίησης, ο Luca Rigotti ανέφερε ότι οι Copa-Cogeca, «μέχρι στιγμής, δεν έχουν λάβει αυτά τα μέτρα υπόψη. Η σοδειά του 2022 ήταν πολύ καλής ποιότητας, αλλά δεν είναι πολύ άφθονη σε όλα τα κράτη μέλη. Πριν εφαρμόσουμε ορισμένα μέτρα, πρέπει να δούμε ποιες είναι οι εξελίξεις στην αγορά. Ανησυχούμε για το μέλλον της αγοράς. Αλλά από σήμερα, δεν έχουμε ακόμη την ανάγκη να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα. Και επαναλαμβάνω αυτό ισχύει σήμερα».

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 262 επισκέπτες συνδεδεμένους