Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

12 Απριλίου 2022

Οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί της Προβηγκίας συγχωνεύονται

 

«Πιστεύω ότι είναι πιο εύκολο να πουληθούν 60.000 hl οίνων παρά 3.000 hl, αλλά δεν είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε ένα μεγαθήριο», ανακοίνωσε ο Laurent Rougon.

 Στην Προβηγκία, «βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου ο συνεταιριστικός κόσμος αναδιαρθρώνεται» συνοψίζει ο Laurent Rougon, πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνεταιριστικών οινοποιείων του Var. Υπάρχουν θετικοί οικονομικοί δείκτες, η εγκατάσταση διασημοτήτων (η τελευταία είναι ο μπασκετμπολίστας Tony Parker) και οι επενδύσεις από μεγάλες ομάδες κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών (από την LVMH έως την Pernod Ricard), «αλλά η μεγάλη πρόκληση πλέον, είναι η ποιοτική προσφορά στην αγορά για τα ιστορικά και νέα μεγάλα οινοποιεία. Και ποιος είναι καλύτερος από τους συνεταιρισμούς που μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό;» τονίζει ο Laurent Rougon, ο οποίος βλέπει την αξιοποίηση των συνεργατικών εργαλείων στην τρέχουσα τάση για συγχωνεύσεις.

Πέρυσι, τα συνεταιριστικά οινοποιεία των Cuers και Puget-Ville σχημάτισαν την Terra Provincia, και στην αρχή της χρονιάς, τα οινοποιεία των Flassans-Cabasse και Besse-Sainte-Anastasie συγχωνεύτηκαν. Ο Laurent Rougon προεδρεύει του ομίλου Comptoir des Vins de Flassans (140 μέλη, 1.250 εκτάρια και 65.000 hl): «αυτή είναι η δεύτερη συγχώνευση, μετά τη συγχώνευση μεταξύ Flassans και Cabasse το 2007». Το 2022, τα οινοποιεία του Gonfarron και του Pignans πρόκειται να συνενωθούν, ενώ το έργο συγχώνευσης έχει ξεκινήσει.

 

Αναπόφευκτα υψηλότερο κόστος παραγωγής

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας συνεταιριστικών οινοποιείων του Var, οι τρέχουσες συγχωνεύσεις ανταποκρίνονται στην ανάγκη απόσβεσης των αυξανόμενων επενδύσεων, που αφορούν ιδιαίτερα στην πρόσληψη και εγκατάσταση τεχνικών υψηλού επιπέδου. «Μιλάμε για προδιαγραφές, τυπικά χαρακτηριστικά ειδικά για κάθε αγοραστή… Προχωράμε προς αναπόφευκτα υψηλότερο κόστος παραγωγής. Σήμερα πρέπει να πιέσουμε για την ποιοτική διαδικασία από το αμπέλι στο οινοποιείο με ποιοτικούς ειδικούς, γεωπόνους μηχανικούς, οινολόγους... Αυτό μας οδηγεί στο να μοιραζόμαστε. Το συνεταιριστικό μοντέλο είναι εκεί για αυτό» εξηγεί ο Laurent Rougon, για τον οποίο η συνεργασία της Προβηγκίας δεν έχει γεωγραφικό περιορισμό: «υπάρχει ενδιαφέρον να ξεπεράσουμε τα εδαφικά σύνορα».

Η ομοσπονδία συνεταιριστικών οινοποιείων του Var συγκεντρώνει 39 συνεταιρισμούς με 3.000 μέλη, 13.500 εκτάρια και μια παραγωγή περίπου 650.000 hl. Η παραγωγή αυτή καλύπτει περισσότερα από τα μισά κρασιά της Προβηγκίας, τονίζει ο Laurent Rougon, ο οποίος σημειώνει ότι «το κομμάτι της εμπορίας χύμα κρασιών των συνεταιρισμών είναι σημαντικό και πρέπει να διατηρηθεί: είναι ένα επάγγελμα που ξέρουμε να κάνουμε».

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 348 επισκέπτες συνδεδεμένους