Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

19 Νοεμβρίου 2020

Βιώσιμη ανάπτυξη: η αυστραλιανή βιομηχανία προωθεί σήμα για την περιβαλλοντική δέσμευσή της

 

Το Εθνικό Πρόγραμμα Αειφόρου Ανάπτυξης καλύπτει σήμερα μόνο το 20% της αυστραλιανής παραγωγής.

Οι ακραίες θερμοκρασίες, η ξηρασία, οι καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και οι καταστροφικές πλημμύρες είναι αναμφίβολα σημάδια ενός κλίματος που αλλάζει βαθιά στην Αυστραλία. Εξ’ ου και η ανάγκη επιτάχυνσης της εφαρμογής της αειφόρου ανάπτυξης στη βιομηχανία οίνου, που προωθείται μέσω μιας νέας ετικέτας.


Μια ετικέτα ως κίνητρο για ένταξη

Το 2019 ξεχώρισε ως η πιο θερμή χρονιά στην Αυστραλία. Πράγματι, ο υδράργυρος υπερέβη τους 39° C για 33 ημέρες, σε σύγκριση το σύνολο των 24 ημερών μεταξύ του 1960 και του 2018. Μεταξύ των εννέα θερμότερων ετών, επτά από αυτά ήταν μεταξύ 2013 και 2019. Μετά από μια έκθεση της CSIRO, οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται και τα επεισόδια ξηρασίας και πυρκαγιών θα πολλαπλασιάζονται κατά την επόμενη δεκαετία. Ως εκ τούτου, η διαχείριση των φυσικών πόρων είναι ακόμη πιο ζωτικής σημασίας και μια νέα πρωτοβουλία στοχεύει να ενθαρρύνει τους παραγωγούς σταφυλιών και οίνου να συμμετάσχουν περισσότερο στη βιώσιμη ανάπτυξη. Διότι, επί του παρόντος, το εθνικό πρόγραμμα «Βιώσιμη αμπελουργική Αυστραλία» έχει μόνο χίλια μέλη, περίπου τα μισά από τα οποία είναι πιστοποιημένα, και αφορά περίπου το 20% της εθνικής παραγωγής οίνου και το 25% των αμπελουργικών εκτάσεων. Αυτό, γνωρίζοντας ότι το 2020 υπάρχουν 2.361 οινοποιεία, 6.251 αμπελουργοί και 146.244 εκτάρια αμπέλων στην Αυστραλία και ότι η πιστοποίηση διακρίνει τη δομή οινοποίησης και τον αμπελώνα. Έπρεπε να βρεθεί κίνητρο για τους Αυστραλούς επαγγελματίες να υιοθετήσουν μια προσέγγιση αειφόρου ανάπτυξης, με βάση την αρχή ότι το να κάνεις είναι καλό, αλλά το να το κάνεις γνωστό είναι καλύτερο και για το λόγο αυτό οι τρεις κύριες επαγγελματικές οργανώσεις μόλις κυκλοφόρησαν ένα νέο σήμα που μπορεί να τοποθετηθεί στις ετικέτες των φιαλών και στα μέσα επικοινωνίας.


Ακολουθώντας τα βήματα της Νέας Ζηλανδίας

"Αυτή η αξιόπιστη ετικέτα προσφέρει στους παραγωγούς έναν απτό τρόπο να αποδείξουν τη δέσμευσή τους για βιώσιμη ανάπτυξη στην παγκόσμια αγορά οίνου", επιβεβαίωσε ο υπουργός Γεωργίας David Littleproud. "Ενθαρρύνω όλους τους Αυστραλούς αμπελουργούς και παραγωγούς οίνου να συμμετάσχουν και να υποστηρίξουν τη Βιώσιμη Αμπελουργική Αυστραλία." Σύμφωνα με τον διευθυντή του Wine Australia, Andreas Clark, «είναι σημαντικό να υπερασπιστούμε την εικόνα της βιωσιμότητας μας διεθνώς». Το πρόγραμμα βασίζεται στις συστάσεις των Ηνωμένων Εθνών και έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ο τίτλος του έχει αλλάξει τρεις φορές. Προαιρετικά, επιβάλλει έλεγχο κάθε τρία χρόνια στις δομές που στοχεύουν στην πιστοποίηση και τους επιτρέπει να παρακολουθούν την πρόοδό τους με την πάροδο του χρόνου χάρη στη συλλογή πληροφοριών σχετικά με δέκα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης νερού, της ηλεκτρικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της βιοποικιλότητας , της διαχείρισης αποβλήτων, αλλά και τον αντίκτυπο της δραστηριότητας στην ποιότητα του αέρα και στις τοπικές κοινότητες. Το ενδιαφέρον έγκειται στη συνεργασία μεταξύ των τριών κύριων επαγγελματικών φορέων, δηλαδή της AWRI, που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων. Αυτή η συνεργασία θα επιτρέψει την ενσωμάτωση του μηνύματος της αειφόρου ανάπτυξης στη συνολική στρατηγική προώθησης και επικοινωνίας για τα αυστραλιανά κρασιά, έχοντας υπόψη ότι η αειφόρος ανάπτυξη θεωρείται όλο και περισσότερο ως ελάχιστη ανάγκη και όχι ως στοιχείο πώλησης. Ο στόχος είναι να συμμετάσχει σχεδόν ολόκληρος ο κλάδος στο πρόγραμμα και να μιμηθεί το αποτέλεσμα που δημιουργείται από την περιβαλλοντική εικόνα που σχετίζεται με τα κρασιά της Νέας Ζηλανδίας.


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 508 επισκέπτες συνδεδεμένους