Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

27 Σεπτεμβρίου 2018

Οι πέντε αυξανόμενες τάσεις στην αγορά οίνου


François Collache, Διευθυντής Αγοράς της Sopexa Drinks παρουσιάζει τις κύριες τάσεις της παγκόσμιας αγοράς κρασιού για τα επόμενα χρόνια.

Ποιες είναι οι πιθανές εξελίξεις που θα σηματοδοτήσουν την αγορά του κρασιού για τα επόμενα πέντε χρόνια; Μεταξύ των πιθανών χωρών παραγωγής και των αυξανόμενων κατηγοριών προϊόντων, η εταιρεία Sopexa Wine Trade Monitor προβλέπει ορισμένες εξελίξεις κατά τα επόμενα χρόνια.

 

1. Η Ιταλία επιβεβαιώνεται ότι είναι η πιο σοβαρή πρόκληση

Στο ερώτημα του ποιά είναι η προέλευση με την πιο αποδοτική εικόνα, το 64% των ερωτηθέντων απαντά, η Γαλλία. Η Ιταλία συγκεντρώνει το 13% των απαντήσεων. Αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε σε αυτό το σχήμα. Αν δούμε με μεγεθυντικό φακό, η ιταλική προέλευση έχει μια ελκυστική δύναμη που αυξάνεται. Πρώτον, στον Καναδά, η ιταλική προέλευση φαίνεται να είναι αυτή που θα σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο τα επόμενα δύο χρόνια (για το 50% των ερωτηθέντων). Μια πρόγνωση σοβαρή αφού οι Καναδοί ερωτηθέντες λένε ότι είναι αυτή που έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο το 2017. Στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, τα ιταλικά κρασιά αυξάνονται επίσης έντονα παρά την καθυστερημένη εκκίνηση τους στην κατάκτηση αυτών των αγορών . Η ποικιλία των οίνων, οι αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών, ο λόγος καλής ποιότητας / τιμής και η εμφύτευση της ιταλικής κουλτούρας στην εστίαση, είναι τα πλεονεκτήματα των ιταλικών κρασιών. Θεωρείται επίσης ως προέλευση ικανή να προσαρμοστεί ευκολότερα από τη Γαλλία στις απαιτήσεις της αγοράς.

 

2. Η περιφερειακή κατάτμηση της παραγωγής γίνεται παγκόσμια αναφορά

«Η ενίσχυση της εικόνας της παραγωγής των περιφερειών είναι κυρίαρχη σήμερα», σημειώνει ο αρμόδιος της αγοράς F. Collache της Drinks de Sopexa. Η κατάτμηση αυτή δεν ήταν τόσο σαφής σε προηγούμενες έρευνες της Sopexa, τώρα οι διανομείς και οι διεθνείς καταναλωτές φαίνεται να την έχουν υιοθετήσει. Η κατηγορία κρασιών περιφερειών θεωρείται ως αυτή που θα αυξηθεί πιο γρήγορα στο 44% των ερωτηθέντων, μπροστά από τα οργανικά και βιοδυναμικά κρασιά (32% των ερωτηθέντων), τις ποικιλίες σταφυλιών (24% των ερωτηθέντων) και τα επώνυμα κρασιά (10% της ερωτηθέντων). Μια αποχρώσα ένδειξη εν τούτοις: η Κίνα βασίζεται στα επώνυμα κρασιά. Αυτή η κατηγορία εμφανίζεται ως η δεύτερη κατηγορία που θα σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο τα επόμενα δύο χρόνια μετά τα περιφερειακά κρασιά.

 

3. Τα λευκά κρασιά θα βιώσουν μια αυξημένη ζήτηση

Πρόκειται για μια αδύναμη ακόμα τάση, αλλά φαίνεται ότι τα λευκά κρασιά έχουν ένα λαμπρό μέλλον μπροστά τους. «Βλέπεις όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για τους λευκούς οίνους με μια τάση να επεκτείνεται και στο εύρος των χρωμάτων», δήλωσε ο F. Collache. Ο Λίγηρας και η κοιλάδα του Marlborough (Νέα Ζηλανδία) είναι οι δύο περιοχές που θεωρούνται ότι θα αναπτυχθούν σε αυτό το χρώμα. Ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον, κυρίως λόγω της σαφήνειας της προσφοράς τους. "Αυτές οι δύο περιοχές είναι σαφώς εξειδικευμένες σε αυτό το χρώμα", σημειώνει ο Bertrand Collache. Με κόκκινο χρώμα, το Bordeaux, το Languedoc και το Côtes du Rhône είναι οι τρεις μεγαλύτερες περιοχές που θα αναπτυχθούν περισσότερο. Στα ροζέ, η Προβηγκία κυριαρχεί και το μέλλον της συνεχώς αυξάνεται. Τέλος, η κατηγορία αφρώδους οίνου διερευνάται για πρώτη φορά από το Wine Trade Monitor. Το Prosecco (για τις Ηνωμένες Πολιτείες) και η Cava (για το Βέλγιο και την Ιαπωνία) ξεχωρίζουν ως οι δύο κατηγορίες με τις περισσότερες αναπτυξιακές δυνατότητες.

 

4. Η ποικιλία Chenin, άσσος στο μανίκι

Το ενδιαφέρον για τις ποικιλίες σταφυλιών αυξάνεται λιγότερο. Το Cabernet Sauvignon, το Chardonnay και το Pinot Noir είναι εκείνες οι ποικιλίες που οι επιχειρηματίες πιστεύουν περισσότερο για τους επόμενους 24 μήνες. Η Sopexa, ωστόσο, σημειώνει μια σημαντική ανακάλυψη, του Chenin blanc. Το 10% πιστεύει ότι θα αυξηθεί τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το Chenin αντισταθμίζει τη μείωση του Chardonnay. Το 22% των οινοποιών στην αγορά αυτή βασίζονται σε αυτήν την ποικιλία.

 

5. Στην Κίνα, η αγορά ωθείται από την ανάπτυξη του ανταγωνισμού της Αυστραλίας και την ψηφιακή τεχνολογία

Οι κινέζοι παράγοντες αναφέρονται κυρίως στην αυστραλιανή προέλευση, ως αυτή που θα αναπτυχθεί περισσότερο τα επόμενα δύο χρόνια. Το 62% βλέπει την πρόοδο μπροστά από τη Γαλλία, η οποία αναφέρεται κατά 46%. Η εικόνα της Γαλλίας είναι καλή, είναι όμως λιγότερο επικρατέστερη από πριν από λίγα χρόνια. Από την άλλη πλευρά, η Αυστραλία προσελκύεται από την ικανότητα προσαρμογής και καινοτομίας της προσφοράς της, αποδεικνύοντας την ικανότητά της να ακολουθεί μια αγορά που εξελίσσεται γρήγορα προς την κατεύθυνση της ζήτησης των κρασιών της τρέχουσας κατανάλωσης. Η ανάπτυξή της καθοδηγείται επίσης από τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και τη στρατηγική που εφαρμόζει η Αυστραλία για την κατάκτηση της κινεζικής αγοράς.

Το Wine Trade Monitor ενδιαφέρεται επίσης για τη χρησιμότητα των συνδεδεμένων συσκευών που τοποθετούνται σε συσκευασίες, όπως το QR Code. Αν και ο υπόλοιπος κόσμος δεν είναι πολύ ευαίσθητος σε αυτή την τεχνολογία, η Ασία είναι πολύ περήφανη για αυτό. Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της απάτης και τον έλεγχο της αυθεντικότητας των οίνων αλλά και για την επικοινωνιακή χρήση των ενδιαμέσων και των καταναλωτών. Για τους τελευταίους, η τεχνολογία καθιστά δυνατή τη διανομή εκπτωτικών κουπονιών και ενεργεί ως διαμεσολαβητής αγορών αναφερόμενη στην τοποθεσία της αγοράς όπου πωλούνται τα προϊόντα.


Τι είναι το Wine Trade Monitor;

Το WTM είναι μια έρευνα που καθοδηγείται από τη Sopexa, με βάση δεδομένων που περιλαμβάνει τους διεθνείς παράγοντες της αγοράς οίνου, τους χονδρεμπόρους, την μεγάλη διανομή, το δίκτυο CHR ... Η έρευνα του 2018 πραγματοποιήθηκε από τις 28/3 έως τις 14/5 σε έξι χώρες (ΗΠΑ, Καναδά, Βέλγιο, Κίνα, Hong Kong και Ιαπωνία) με δείγμα 781 ατόμων.

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 206 επισκέπτες συνδεδεμένους