Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

10 Ιανουαρίου 2018

Ασθμαίνει ο αριθμός Δηλώσεων Συγκομιδής το 2017 λιγότερες από το 2016. Ασφαλιστικό και ΕΦΚ στο κρασί λαιμητόμος για αγρότες και οινοποιεία

Στον πιο αδύναμο κρίκο του αμπελοοινικού τομέα τείνει να παγιωθεί το καθεστώς υποβολής Δηλώσεων Συγκομιδής από τους παραγωγούς οινοσταφύλων, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων του τμήματος Αμπέλου Ελαίας και Αλκοολούχων ποτών, στην οποία προέβη η ΚΕΟΣΟΕ.

Παρά το γεγονός ότι η υποβολή Δηλώσεων Συγκομιδής είναι υποχρεωτική από το ΚΑΝ(ΕΕ) 1308/2013 και συνεπώς η παραγωγή οινοσταφύλων για την οποία δεν υποβάλλεται Δήλωση Συγκομιδής είναι παράνομη, παρά το γεγονός επίσης ότι αποτελεί προϋπόθεση για έγκριση Σχεδίων Αναδιάρθρωσης, ο αριθμός που υπεβλήθη το 2017 (24.414 Δηλώσεις Συγκομιδής) είναι μικρότερος από το προηγούμενο έτος 2016 (25.189).

Και όχι μόνο είναι μικρότερος, αλλά αντιπροσωπεύει και ένα χαμηλό ποσοστό στο σύνολο των 160.000 αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, που ανέρχεται στο 15,26%, εγείροντας αυτόματα ερωτήματα για το πώς και προς ποιούς διακινούνται τα οινοστάφυλα του υπολοίπου 84,74% των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων.

Τα ποσοστά υποβολής Δηλώσεων Συγκομιδής ήταν επίσης χαμηλά και την προηγούμενη τριετία, όμως το 2017 όντας έτος εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού των αγροτών, συνέβαλλε στην σημερινή εικόνα, όπως πληροφορούν την ΚΕΟΣΟΕ τα μέλη της από όλη την Ελλάδα. Την εικόνα άλλωστε επιδεινώνει και η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί, φορολογία που αποφεύγουν πολλά οινοποιεία, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τα οινοποιεία που δηλώνουν τη διακίνηση του συνόλου της παραγωγής τους, με μεγάλο τίμημα την πτώση του κύκλου εργασιών των τελευταίων και ότι αυτό συνεπάγεται.

Η πορεία του μειωμένου αριθμού Δηλώσεων Συγκομιδής υποδηλώνει αυτό που ο κλάδος παρακολουθεί αμήχανα, την περαιτέρω δηλαδή έξαρση της παραοικονομίας, που έχει σαν αποτέλεσμα να ευημερεί η παραβατικότητα και να δεινοπαθεί έως αφανισμού η νομιμότητα.

Εάν στον αριθμό των Δηλώσεων Συγκομιδής αφαιρεθεί ο αριθμός των σταφυλοπαραγωγών που οινοποιούν μόνοι τους την συγκομιδή τους, ο οποίος τα προηγούμενα έτη αντιπροσώπευε το 40%-50% των Δηλώσεων Συγκομιδής και συσχετισθούν οι εκτάσεις που δηλώνονται μέσω των Δηλώσεων Συγκομιδής, τότε τα συμπεράσματα είναι σαφή και αιτιολογημένα για τα οινοποιεία που «βλέπουν» να χάνουν τους πελάτες τους και ιδιαίτερα για τα συνεταιριστικά οινοποιεία. Τουλάχιστον οι μισές νόμιμα φυτεμένες εκτάσεις του επίσημου ελληνικού αμπελώνα, συνάγεται ότι δεν εμφανίζουν και δε δηλώνουν την παραγωγή τους και εάν σε αυτές προστεθούν οι παράνομες φυτεύσεις και οι εκτάσεις με αμπέλια που δεν δικαιούνται να οδηγήσουν την παραγωγή τους στην οινοποίηση, τότε γίνεται εμφανές ότι το πρόβλημα της παραοικονομίας έχει αποκτήσει υδροκέφαλα χαρακτηριστικά, τέτοια που σε μικρό χρονικό διάστημα από σήμερα θα έχουν σαν αποτέλεσμα την πτώχευση οινοποιείων.

Τα συμπεράσματα για τα αίτια αυτής της εξέλιξης είναι προφανή και συμβάλλουν στην ένταση των προσπαθειών της ΚΕΟΣΟΕ, ώστε να υπάρξει επιτέλους εξέλιξη στο θέμα του μηδενισμού του ΕΦΚ στο κρασί, όπως έχουν δηλώσει κυβερνητικοί παράγοντες, μηδέ εξαιρουμένου και του ίδιου του πρωθυπουργού, καθώς επίσης ώστε και ο κρατικός μηχανισμός επιτέλους να εφαρμόσει την νομοθεσία προς όλους.

Τέλος πρέπει να επισημανθεί ότι η ψηφιακή υποβολή της Δήλωσης Παραγωγής μέσω ψηφιακών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ που θα ισχύει υποχρεωτικά για τα οινοποιεία από το επόμενο έτος, θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα, σε όσα οινοποιεία δεν συσχετίζουν τον παραλαμβανόμενο όγκο σταφυλιών με τις Δηλώσεις Συγκομιδής των σταφυλοπαραγωγών.

Είναι πλέον δεδομένο ότι κατά την ψηφιακή υποβολή των Δηλώσεων Παραγωγής από τα οινοποιεία, το ηλεκτρονικό πρόγραμμα της εφαρμογής του ΥΠΑΑΤ, θα «τραβάει» ταυτόχρονα τα δεδομένα, από τις ήδη υποβληθείσες Δηλώσεις Συγκομιδής των αμπελουργών με βάση τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου των οινοποιείων στο οποίο δήλωσαν οι αμπελουργοί ότι παρέδωσαν τη σταφυλική τους παραγωγή. Αντίστοιχα η ψηφιακή εφαρμογή του υπουργείου θα εμφανίζει την παραδοθείσα ποσότητα σταφυλιών με βάση το ΑΦΜ των αμπελουργών στην Αναλυτική Δήλωση Παραγωγής του οινοποιείου.

Συνεπώς κανένα οινοποιείο δεν θα μπορεί να δηλώνει παραγωγή οίνου, η οποία δεν αντιστοιχίζεται με Δηλώσεις Συγκομιδής τόσες σε κιλά, ώστε να συμβαδίζει με τον δηλούμενο παραχθέντα οίνο του Οινοποιείου.

Είναι σαφές ότι τα οινοποιεία πρέπει να κινητοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση και αντίστοιχα να κινητοποιήσουν τους παραγωγούς από τους οποίους παραλαμβάνουν σταφύλια, ώστε να μην ανακύψουν αναντιστοιχίες και «χτυπήσει» το σύστημα υποβολής Δηλώσεων Παραγωγής.

Να τονίσουμε, όπως και στο παρελθόν έχει η ΚΕΟΣΟΕ υποδείξει, ότι ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων ξεκινάει από την επικαιροποίηση των στοιχείων του αμπελουργού στο Αμπελουργικό Μητρώο και στο σημείο αυτό πρέπει κατ’ αρχάς να εστιάσουν τα οινοποιεία με τους συνεργαζόμενους με αυτά αμπελουργούς.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 181 επισκέπτες συνδεδεμένους