Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

22 Νοεμβρίου 2017

Το κρασί είναι ένα αξεσουάρ μόδας

Η Vin et Société στην Γαλλία πραγματοποίησε την πρώτη έκδοση του εργαστηρίου ιδεών της, στις 16 Νοεμβρίου. Στόχος: Η συνέχιση της έρευνας σχετικά με τη σχέση μεταξύ των νέων και του κρασιού.

Κατ’ αρχάς όσον αφορά την πολιτική για την υγεία, το ζήτημα της σχέσης μεταξύ της νεολαίας και του αλκοόλ είναι κεντρικό θέμα. Για τους νέους ανθρώπους όμως το κρασί είναι μια λειτουργική συνήθεια ή είναι ένα προϊόν που καταναλώνεται με ορισμένα πρότυπα ? Αντίστοιχη έρευνα της IFOP για το Vin et Société που πραγματοποιήθηκε το 2016 και παρουσιάστηκε στο 2016 Vinocamp, είχε ήδη υπαινιχθεί ότι οι νέοι μεταξύ 18-35 ετών παρέμεναν μάλλον στα παραδοσιακά πρότυπα κατανάλωσης του κρασιού. Η μελέτη της Credoc (υποβλήθηκε στις 16 Νοεμβρίου ως μέρος της πρώτης έκδοσης του εργαστηρίου ιδεών της Vin et Société για τη Generation Y που είναι η γενιά γεννημένη μεταξύ 1980-2000) επιβεβαιώνει την έρευνα. "Αυτή η γενιά επιδιώκει να συνδυάσει τον κοινωνικό δεσμό και την ελευθερία. Το κρασί συμμετέχει στις στιγμές που δημιουργούν εορταστικές εκδηλώσεις. Δεν είναι ένα λειτουργικό ποτό όπως το ισχυρό αλκοόλ. Το κρασί δεν είναι ένα συνηθισμένο προϊόν γι’αυτό πίνεται από τη νεότερη γενιά" υποστηρίζει ο Thierry Mathé από την Credoc. H μελέτη της Credoc βασίζεται στην έρευνα για τη συμπεριφορά και την κατανάλωση τροφίμων στη Γαλλία που διεξήχθη μεταξύ 1.200 νοικοκυριών, σχετικά με τη σχέση της γενιάς Y με τον οίνο. Ο Thierry Mathé τονίζει επίσης ότι αν η νέα γενιά δεν αλλάζει καθόλου τα πρότυπα κατανάλωσης, αυτό οφείλεται στην ελευθερία για φιλοδοξία και στον νομαδισμό που συνοδεύουν την κατανάλωση του κρασιού. Έτσι, οι νέοι αυτοί έχουν την τάση να καταναλώνουν κρασί κυρίως στα δείπνα. Το 70% των νέων μεταξύ 18 - 30 ετών οργανώνουν τέτοιες συναντήσεις τουλάχιστον μία φορά το μήνα και αντίστοιχα το 48% μεταξύ 31-40 ετών.

 

Μια άλλη οπτική από το Trendbook

Στο ίδιο πλαίσιο , το εργαστήριο για την Γενιά Y του Vin et Société, απευθύνθηκε σε φοιτητές του Ινστιτούτου Moda Domani για να τους ζητήσει να δημιουργήσουν ένα βιβλίο για τις τάσεις στο κρασί από το Instagram. Δύο ομάδες εργάστηκαν για το θέμα, εξετάζοντας περίπου 506 λογαριασμούς και 250 φωτογραφίες. Το κρασί δεν εμφανίζεται ως τάση για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, αλλά ... ως αξεσουάρ μόδας, ή και δείκτης του τρόπου ζωής. Οι νέοι προσαρμόζουν το χρώμα του κρασιού ανάλογα με τις διαθέσεις και τις στιγμές, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες. Ο οίνος θεωρείται επίσης ένας δείκτης αξιών. Οι φοιτητές κατάφεραν να ανιχνεύσουν ότι οι νέοι δεν διστάζουν να ανεβάσουν στο Instagram φωτογραφίες με την κατανάλωση μιας πίτσας με ένα ποτήρι κρασί. Γιατί συνεπώς να θεωρηθεί συνήθεια γκουρμέ το κρασί, αφού καταναλώνεται και με πρόχειρο φαγητό? Μπορούν επίσης να τοποθετήσουν ένα ποτήρι κρασί δίπλα σε ένα βιβλίο που διαβάζουν. Υπάρχουν επίσης εκείνοι που θα χρησιμοποιήσουν την παρουσία ενός ποτηριού κρασιού ή ενός μπουκαλιού σε μια φωτογραφία για να τονίσουν το βιοτικό τους επίπεδο και το γούστο τους για πολυτέλεια.

 

Χαρακτηριστικό της εμπειρίας

Συνοψίζοντας, λοιπόν, το Instagram μας μαθαίνει για τη σχέση μεταξύ της νέας γενιάς και του κρασιού και μας τονίζει ότι το κρασί δεν καταναλώνεται ούτε για τη φήμη του, ούτε την ιστορία του και πολύ λιγότερο για τις ευαίσθητες αρωματικές του αποχρώσεις. Απλώς καταναλώνεται επειδή είναι ένα χαρακτηριστικό μιας εμπειρίας. Όταν το κρασί καταναλώνεται αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Αυτό εξηγεί και η blogger Sofya στο blog <<Το χρώμα της στιγμής>>. Συχνά χρησιμοποιεί το κρασί στις φωτογραφίες στο λογαριασμό της στο Instagram . "Δεν μιλάω για το château ή τη γεύση του κρασιού γιατί δεν γνωρίζω πολλά γι 'αυτό. Και οι οπαδοί μου το ίδιο. Έτσι, αν επικαλεστώ τη γεύση του κρασιού, ο διάλογος θα σταματήσει. Σημασία έχει η εικόνα και η αρμονία της, η κατασκευή της, τα χρώματα της. Αυτό δείχνει επίσης τα όρια του κρασιού στο Instagram.

Πρέπει να απελπιστούμε γι αυτή τη μεγάλη αλλαγή; Η απάντηση είναι πιθανώς όχι. Η άγνοια για το κρασί από τη νεότερη γενιά είναι μεγαλύτερη από αυτή της Γενιάς Y. Το κρασί είναι πλέον ένα χαρακτηριστικό της μόδας, όπως και τα λευκά πάνινα παπούτσια και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακή είδηση. Είναι μέρος του σύμπαντος αυτής της γενιάς. Και να προσθέσουμε, ότι σε αυτό το ίδιο σύμπαν, προέκυψε μια "νέα" ηρωική φιγούρα, αυτή του νέου επαγγελματία που ασχολείται επιτέλους με παλαιά επαγγέλματα. Πρόκειται για νέους που επιλέγουν να γίνουν τυροκόμοι ή κουρείς. Γιατί ο οινοποιός να μην είναι ένας από αυτούς;

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 250 επισκέπτες συνδεδεμένους