Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

25 Οκτωβρίου 2017

Η βιτρίνα της αμπελοκαλλιέργειας υψηλής τεχνολογίας

Με τον τίτλο Digital Mas, η Montpellier Sup Agro υλοποιεί 15 ψηφιακές λύσεις για την αμπελουργία και την οινολογία. Μια γεύση της αμπελουργίας του αύριο χωρίς να είναι επιστημονική φαντασία. Η αμπελουργία του αύριο υπάρχει ήδη στο Domaine du Chapitre στο Villeneuve-lès-Maguelone. Σε αυτή την εκμετάλλευση 95 εκταρίων, στην οποία συμπεριλαμβάνεται εκμετάλλευση 35 εκταρίων με αμπέλια, η Montpellier Sup Agro, έχει αναπτύξει εδώ και ένα χρόνο δεκαπέντε εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, που έχουν διαθέσει 14 εξειδικευμένες εταιρείες ψηφιακής γεωργίας. Με ονομασία Mas Digital, αυτός ο μοναδικός χώρος στη Γαλλία προσφέρει μια επίδειξη σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής, καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών στην αμπελουργία και την οινολογία. Δύο άξονες έχουν τεθεί σε εφαρμογή: ο ένας αφορά την ψηφιακή συνεισφορά για την προστασία των φυτών, με την εγκατάσταση ενός μετεωρολογικού σταθμού, ενός λογισμικού μοντελοποίησης της επίδρασης ασθενειών, ενός εργαλείου βοήθειας για την μείωση των δόσεων φυτοφαρμάκων, ενός λογισμικού διαχείρισης και διανομής εργασιών, ενός εργαλείου ιχνηλασιμότητας και παρακολούθησης ψεκασμού, και τέλος ενός εργαλείου το οποίο ελέγχει μεταξύ άλλων την ομοιογένεια και την λειτουργική διασύνδεση των συσκευών.

Ο άλλος άξονας είναι αφιερωμένος στην ποιοτική και ποσοτική διαχείριση της παραγωγής: στα χαρτογραφημένα αγροτεμάχια, παρακολουθείται ο έλεγχος του υδατικού stress, η ωριμότητα, η κατάσταση του αζώτου με συνδεδεμένους αισθητήρες που ενημέρωναν τις δεξαμενές για την παρακολούθηση της ζύμωσης .. "Αυτά δεν είναι πρωτότυπα. Όλες οι τεχνολογίες που υπάρχουν στο χώρο διατίθενται στην αγορά", λέει ο Thomas Crestey, επικεφαλής του Mas digital.

Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας, τα πρώτα διδάγματα έχουν εξαχθεί ήδη. "Με τη δορυφορική χαρτογράφηση της εφαρμογής, που συμπληρώνεται από πληροφορίες για την ωριμότητα, αλλάξαμε π.χ. τον προορισμό ενός αμπελοτεμαχίου που αρχικά προορίζονταν για ροζέ οίνο και τελικά οινοποιήθηκε ερυθρός. Η σφριγηλότητα του αμπελιού ήταν πιο ευνοϊκή για την παραγωγή του κόκκινου. Η παρακολούθηση της ωριμότητας με τη μέτρηση των σακχάρων των καρπών έδωσε τη δυνατότητα να καθοριστούν οι βέλτιστες ημερομηνίες συγκομιδής. Κατά τους ψεκασμούς, οι αισθητήρες μας αποκάλυψαν μια ανεπαρκή ροή σε ένα από τα αεροσκάφη μας, με αποτέλεσμα την επίσης ανεπαρκή προστασία του αμπελώνα. Τέλος, η συσκευή Vintel ITK, που συσχετίζεται με τις μετρήσεις εδάφους, μας ενημέρωσε για το υδατικό stress σε ένα από τα αμπελοτεμάχιά μας, που δεν ταίριαζε με το προφίλ που είχαμε προβλέψει. Γενικότερα, τα εργαλεία που αφορούν την προστασία του αμπελώνα καθιστούν δυνατή την αξιολόγηση του εάν έχουμε λάβει τη σωστή απόφαση, και ότι οι αποφάσεις έχουν υλοποιηθεί σωστά φέρνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας είμαστε πιο καθησυχασμένοι", αναφέρει ο Thomas Crestey.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 223 επισκέπτες συνδεδεμένους