Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

24 Αυγούστου 2017

Η Ιταλία διαφαίνεται ότι θα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο, τo 2017

Πολύ νωρίς σε σχέση με την τελευταία δεκαετία, η συγκομιδή σταφυλιών, ανακοινώνεται μειωμένη στο σύνολο του ευρωπαϊκού αμπελώνα.

Για τρίτη συνεχή χρονιά, η πρωτιά στη συγκομιδή του 2017 να διασφαλίζεται για την Ιταλία. Η Γαλλία θα είναι στην τρίτη θέση, πίσω από την Ισπανία.

Πριν από 15 ημέρες, η συγκομιδή σταφυλιών του 2017 ξεκίνησε στον ευρωπαϊκό αμπελώνα, επιτρέποντας την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων. Όπως το 2015 και το 2016, η Ιταλία είναι σαφώς η πρώτη χώρα παραγωγής κρασιού στον κόσμο. Οι τελευταίες προβλέψεις εκτιμούν την παραγωγή μεταξύ 43,9 και 46,6 εκατομμυρίων εκατόλιτρων, σύμφωνα με την Coldiretti (Ιταλική Συνομοσπονδία Αμπελοκαλλιεργητών). Αυτό σηματοδοτεί μια μείωση 10 έως 15% σε σύγκριση με την καλή συγκομιδή του 2016. Ο γαλλικός αμπελώνας θα καταταχθεί στην τρίτη θέση με 37,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα, δηλαδή θα καταγράψει πτώση των αποδόσεών του κατά 17% σε σύγκριση με τη μικρή παραγωγή του 2016, σύμφωνα με το Τμήμα Στατιστικής του Υπουργείου Γεωργίας.

Ερχόμενη στη δεύτερη θέση, η Ισπανία αναμένει παραγωγή 38,3 εκατομμυρίων εκατολίτρων, μειωμένη κατά 12%, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της τελευταίας γενικής συνέλευσης των συνεταιρισμών της Castilla-La Mancha.

Στην ιταλική ιστοσελίδα WineNews συγκρίνεται η ξηρασία του 2012 και του 2015 με το 2017, αφού οι ίδιες κλιματικές συνθήκες έπληξαν ταυτόχρονα τις κύριες χώρες παραγωγής στον κόσμο.

Στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, οι αποδόσεις υποφέρουν από το ακατάστατο κλίμα. Ο ήπιος χειμώνας οδήγησε σε πρόωρη έκπτυξη οφθαλμών, εν συνεχεία ακολούθησαν παγετοί με επακόλουθες ζημιές. Μετά από τοπικά επεισόδια χαλαζοπτώσεων, η ζέστη και η ξηρασία επηρεάζουν τον τρύγο. Στην Ιταλία, αναμένονται μειώσεις συγκομιδής κατά 30% στην Franciacorta, 20% στην Τοσκάνη ... Στη Γαλλία, η συγκομιδή είναι «ιστορικά χαμηλή, χαμηλότερη από αυτή του 1991, αφού επηρεάστηκε από σοβαρούς παγετούς» όπως ανέφερε το Υπουργείο Γεωργίας. Οι απώλειες των καλλιεργειών ανήλθε στο 50% στο Μπορντό, 30% στην Αλσατία, 30% στο Κονιάκ, 10% Νοτιοανατολικά. Η πρώτη αμπελουργική περιοχή της Ισπανίας, η αυτόνομη κοινότητα της Castilla-La Mancha εκτιμά ότι θα έχει απώλειες της τάξης του 11% των όγκων της το 2017 (με 21,5 εκατομμύρια hl).

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 52 επισκέπτες συνδεδεμένους