Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

1 Αυγούστου 2017

Επιστολή-Παρέμβαση Μ. Χαρακόπουλου προς Γιούγκερ για προστασία Τσίπουρου και Ούζου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ:

 

Προστατέψτε την εγχώρια παραγωγή Τσίπουρου και Ούζου!

  • Αποτρέψτε τετελεσμένα με υπερψήφιση του Κανονισμού στην ευρωβουλή…

 

Παρέμβαση, με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να διορθωθεί, έστω την ύστατη στιγμή, ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για τα αλκοολούχα ποτά Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης, που εμπεριέχει κινδύνους για το τσίπουρο, το ούζο και άλλα παραδοσιακά ποτά, πραγματοποίησε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, αρχικά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τόσο κατά τη συζήτηση του κανονισμού στην αρμόδια Επιτροπή της βουλής, όσο και με ερωτήσεις προς τους συναρμόδιους υπουργούς. Η πρωτοβουλία παρέμβασης προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, γίνεται προκειμένου να αποφευχθούν αρνητικά τετελεσμένα με την υπερψήφιση ως έχει του κανονισμού στην ευρωβουλή -όπως η εμφιάλωση εκτός του τόπου ή της χώρας παραγωγής- και στόχο έχει την ευαισθητοποίηση των ευρωπαίων αξιωματούχων για το θέμα.

Στην επιστολή προς τους θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ, με την οποία ζητά την παρέμβασή τους για να μην καταστραφεί η εγχώρια παραγωγή του τσίπουρου και του ούζου, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημειώνει τα εξής:

«Οι γεωγραφικές ενδείξεις είναι άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης. Γι αυτό η ΕΕ έως σήμερα προστατεύει τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης που παράγονται με συγκεκριμένες προδιαγραφές και ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ είναι συνδεδεμένα με την παράδοση κάθε τόπου.

 

Παράθυρο εμφιάλωσης εκτός Ελλάδος…

Εκπροσωπώντας στην ελληνική βουλή μια περιοχή η οποία παράγει εξαιρετικής ποιότητας τοπικά ποτά, όπως το τσίπουρο Τυρνάβου και το ούζο, θα ήθελα να σας εκφράσω τις ανησυχίες μου, όπως και των Ελλήνων παραγωγών για το σχέδιο του νέου Κανονισμού για αλκοολούχα ποτά. Δυστυχώς, η πρόταση σχετικά με τον ορισμό, την παρουσίαση και την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, τη χρήση των ονομασιών των αλκοολούχων ποτών στην παρουσίαση και επισήμανση άλλων τροφίμων, καθώς και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων για τα αλκοολούχα ποτά [COM(2016) 750 final 2016/0392 (COD)], κινείται προς μια αρνητική κατεύθυνση, δημιουργώντας προϋποθέσεις υπονόμευσης τής έως σήμερα ακολουθούμενης πολιτικής:

  1. Ανοίγει “παράθυρο” για την ελεύθερη εμφιάλωση-συσκευασία σε περιοχές ή χώρες εκτός των γεωγραφικών ορίων των αλκοολούχων προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης. Έτσι, στερούνται οι περιοχές ή χώρες παραγωγής από την προστιθέμενη αξία και ουσιαστικά καταστρατηγείται η έννοια της ονομασίας των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης. Ταυτοχρόνως, υποβόσκει ο σοβαρός κίνδυνος της υποβάθμισης ή ακόμη και της νοθείας του προϊόντος που μεταφέρεται χύμα για να συσκευασθεί σε άλλη χώρα ή περιοχή. Στην Ελλάδα έχουμε, δυστυχώς, ανάλογη πικρή εμπειρία με το ελαιόλαδο, το οποίο συνεχίζει παραδόξως να εξάγεται ‘χύμα’ προς άλλη χώρα (Ιταλία), όπου συσκευάζεται και μεταπωλείται.
  2. Προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίζει ακόμη και για την ακύρωση της προστασίας γεωγραφικών ενδείξεων που αναφέρονται στον προηγούμενο Κανονισμό (ΕΚ αριθ. 110/2008) και μεταφέρονται στον παρόντα. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως και ελληνικά αλκοολούχα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης θα χάσουν την προστασία που μέχρι σήμερα απολαμβάνουν. Η εμπειρία, μάλιστα, από τις συμφωνίες με τρίτες χώρες, όπως πρόσφατα με τον Καναδά (CETA), μας δημιουργεί πρόσθετους λόγους ανησυχίας για παρεκκλίσεις από τα έως τώρα ισχύοντα.
  3. Θα επιφέρει πρόσθετο διοικητικό άχθος και γραφειοκρατία στους παραγωγούς και στις επιχειρήσεις αλκοολούχων ποτών ΠΓΕ, ενώ θα τους επιβαρύνει και με δυσβάστακτο οικονομικό κόστος. Αυτό θα προκαλέσει ένα τεράστιο πλήγμα στον συγκεκριμένο κλάδο, καθώς στη χώρα μας, κατά τουλάχιστον 65%, αποτελείται από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, ο νέος Κανονισμός πρέπει να αναθεωρηθεί εκ βάθρων ώστε να μειώνει και την γραφειοκρατική καθυστέρηση και το οικονομικό βάρος.

 

Όχι κερκόπορτες

Τέλος, θα ήθελα να προτείνω η αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης, από την οποία θα πρέπει να παρασκευάζονται τα αλκοολούχα ποτά γεωγραφικής ένδειξης -και της οποίας δεν διευκρινίζεται γεωγραφικά η προέλευσή της-, να προέρχεται από εγχώρια προϊόντα, αντί της εισαγόμενης ή από επεξεργασία εισαγόμενης μελάσας. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η παρασκευή ούζου ή τσίπουρου από ελληνική αμπελοοινική αλκοόλη, της οποίας η ποιότητα είναι αδιαμφισβήτητα υψηλή, θα αποτελούσε χρήσιμη διέξοδο για τους αμπελουργούς του τόπου μας, που κατά περιόδους βλέπουν την παραγωγή τους να μένει αδιάθετη.

Επειδή όλοι συμφωνούμε στην ανάγκη προάσπισης των ευρωπαϊκών αξιών, αλλά και στην ενίσχυση των παραγωγικών διαδικασιών που ωφελούν τις τοπικές οικονομίες και τον Ευρωπαίο καταναλωτή, και καθώς διάγουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, η οποία στην Ελλάδα βρίσκεται ήδη στον έβδομο χρόνο, είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεσθε πλήρως τις ανησυχίες μας. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν πρέπει να ανοίξουν «κερκόπορτες», που θα υπονομεύσουν τις εμβληματικές ονομασίες γνωστών προϊόντων, οδηγώντας στην οικονομική καταστροφή έναν υγιή παραγωγικό κλάδο».

Παραλήπτες της επιστολής του κ. Χαρακόπουλου εκτός του Προέδρου της Κομισιόν κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, είναι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Αντόνιο Ταγιάνι, η Επίτροπος Εμπορίου κ. Σεσίλια Μάλστρομ, ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Φιλ Χόγκαν, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι επικεφαλής των ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου και οι Έλληνες ευρωβουλευτές.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 250 επισκέπτες συνδεδεμένους