Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

15 Ιουνίου 2017

The Cretan Grapes – η νέα σημαντική έκδοση για την Κρητική Αμπελογραφία από την Μαριτίνα Σταυρακάκη και το Μανόλη Ν. Σταυρακάκη

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΤΡΟΠΗ, ένα σημαντικό βιβλίο για τον αμπελώνα και τις γηγενείς ποικιλίες της Κρήτης, γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, από την Μαριτίνα Σταυρακάκη και τον Μανόλη Ν. Σταυρακάκη. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την Κρητική Αμπελογραφία, που για πρώτη φορά παρουσιάζεται ολοκληρωμένα και έρχεται, σήμερα, να καλύψει ένα μεγάλο κενό, ιδιαίτερα μετά την μεγάλη επιτυχία των κρητικών οίνων σε ολόκληρο τον κόσμο και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ξένων να γνωρίσουν τις κρητικές ποικιλίες αμπέλου.

Στην Εισαγωγή δίδονται ενδιαφέροντα στοιχεία για τον παραδοσιακό κρητικό αμπελώνα αλλά και την μετάβαση του στα γραμμικά σχήματα, που από τη δεκαετία του 1970 εξαπλώθηκαν ταχύτατα και συνδυάστηκαν με την εισαγωγή ξενικών, κυρίως γαλλικών, ποικιλιών αμπέλου, την εγκατάλειψη της κρεβατίνας και την περιθωριοποίηση παραδοσιακών ποικιλιών όπως το Ραζακί. Παράλληλα αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος της αμπελουργίας, διαχρονικά, στην οικονομία και τον πολιτισμό της Κρήτης. Σημαντικό τμήμα της Εισαγωγής αφιερώνεται στην συγκριτική ονοματολογία και την αντιστοίχιση των ονομάτων των ποικιλιών όπως καταγράφονται από τον 14ο αιώνα, με τις σημερινές ποικιλίες.

Ακολουθεί το κεφάλαιο της Αμπελογραφίας των κρητικών ποικιλιών. Για να μην υπάρξουν παρανοήσεις οι συγγραφείς διευκρινίζουν ποιες θεωρούν κρητικές ποικιλίες. Αναφέρουν (σε ελεύθερη μετάφραση) : «…Στην παρούσα έκδοση ως Κρητικές ποικιλίες θεωρούνται εκείνες για τις οποίες τεκμηριώνεται ή αναφέρεται ότι καλλιεργούνταν στην Κρήτη τουλάχιστον από τον 11ο μ.Χ. αιώνα, ανεξάρτητα της περιοχής προέλευσης τους. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται ποικιλίες γηγενείς της Κρητικής γης (Αθήρι, Δαφνί, Δερματάς, Μαντιλαριά, Κοτσιφάλι, Βιδιανό, Πλυτό, Βιλάνα, Λιάτικο, Ταχτάς κ.ά.), ποικιλίες ανατολικής (Ακκίκι, Θραψαθήρι, Λαδικινό, κ.ά.) ή δυτικής (Τσαρδάνα, Ρωμέικο κ.ά.) προέλευσης που όμως καλλιεργούνται για αιώνες και σε ορισμένες περιπτώσεις αποκλειστικά στην Κρήτη, καθώς και ποικιλίες που «έφυγαν» από την Κρήτη και με άλλα ονόματα καλλιεργούνται σε αμπελουργικές περιοχές της χώρας (Δαφνί, Διμηνίτης, Κατσανό Πλατάνι, Ταχτάς κ.ά.)».

Η Αμπελογραφία περιλαμβάνει την προέλευση και την ιστορία 38 κρητικών ποικιλιών, την πλήρη αμπελογραφική περιγραφή, τις καλλιεργητικές ιδιότητες (παραγωγικότητα, προσαρμοστικότητα, συμπεριφορά στον εμβολιασμό και τα υποκείμενα, αντοχή/ευπάθεια στα παθογόνα), και τους ποιοτικούς χαρακτήρες των σταφυλιών, του γλεύκους και των αμπελουργικών προϊόντων. Κάθε ποικιλία συνοδεύεται από φωτογραφίες της νεαρής βλάστησης, του φύλλου και της σταφυλής. Σημαντικές είναι, ακόμη, οι πληροφορίες και τα ερευνητικά δεδομένα, μερικά από τα οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά, σχετικά με την προέλευση τόσο των ποικιλιών όσο και των ονομάτων τους. Χαρακτηριστικό, από τα πολλά, είναι το παράδειγμα της ονοματολογίας της ποικιλίας Πλυτό.

«…Σχετικά με την ετυμολογία του ονόματος Πλυτό, είναι πολύ πιθανόν να προέρχεται από το ελληνικό ρήμα πλύνω ή πλένω. Κατά τον Μπαμπινιώτη (2009) το ρήμα πλύνω ή πλένω και οι λέξεις που μοιράζονται την ίδια ρίζα, όπως πλέω, πλωτός, πλούτος, υποδηλώνουν είτε την αφθονία σε νερό που χαρακτηρίζει τις μεγάλες και πλούσιες σε χυμό (σχεδόν υδαρείς) ράγες της ποικιλίας Πλυτό, είτε υπογραμμίζουν την λαμπρότητα και την καθαρότητα (από το πλύνω, πλυμένος) που αποτελεί χαρακτηριστικό του φλοιού των ραγών της ποικιλίας, κατά το σχήμα: πλύνω > πλούτος > Πλουτό {(αναφέρεται ως καλλιεργούμενη ποικιλία στην Κέρκυρα από τους Viala-Vermorel (1909)} > Πλυθό (όνομα της ποικιλίας στην περιφέρεια Ηρακλείου που αναφέρεται από την Φραγκάκη (1969)}> Πλυτό {και αργότερα Πλωτό, όνομα που κατά τον Κριμπά (1943) χρησιμοποιούνταν στα Κύθηρα για την ποικιλία Πλυτό}».

Τέλος στο Παράρτημα παρουσιάζονται το «Σουλτανί αμπέλι» και το «Ραζακί σταφύλι», δύο εμβληματικές ποικιλίες που συνδέθηκαν στενά με τον κρητικό αμπελουργό, ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει και η σύντομη μεν αλλά περιεκτική αναφορά στον Κρητικό Μαλβαζία, που 700 περίπου χρόνια μετά την πρώτη παραγωγή του, προκαλεί ακόμη τεράστιο ενδιαφέρον σε αμπελογράφους, αμπελουργούς, οινοποιούς, ιστορικούς...

Την άρτια από κάθε πλευρά και καλαίσθητη έκδοση, επιμελήθηκε η Άννα Κατσουλάκη (Εκδόσεις Τροπή).

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 340 επισκέπτες συνδεδεμένους