Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

17 Μαΐου 2017

Σημαντικές οικονομικές απώλειες λόγω παγετού στους αμπελώνες της Γαλλίας

Την ενημέρωση που ακολουθεί απέστειλε το γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι για την καταστροφή σημαντικού τμήματος της επικείμενης σταφυλικής παραγωγής της Γαλλίας.

 

 

ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ

ΚΑΝΟΝΙΚΟ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Παρίσι, 6 Μαΐου 2017

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ A.Π.Φ.2730 /AΣ 260

ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

 

Τηλ:

00331 47 20 26 60

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

FAX: 00331 40 70 19 04

 

ΠΡΟΣ:

Υπουργείο Εξωτερικών

-Β4 Δ/νση

 

KOIN:

Πίνακας Αποδεκτών

Ε.Δ.: Πολιτικό Τμήμα (μέσω ημών)

 

ΘΕΜΑ: Σημαντικές οικονομικές απώλειες λόγω παγετού στους αμπελώνες της Γαλλίας.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον οικονομικό τύπο της Γαλλίας, ζοφερή εικόνα παρουσιάζουν οι γαλλικοί αμπελώνες, καθώς, αρκετές οινοπαραγωγικές περιοχές επλήγησαν από παγετό στο τέλος Απριλίου τρέχοντος έτους. Ως εκ τούτου, προβλέπονται σημαντικές οικονομικές και εμπορικές συνέπειες, ανάλογα με τον τύπο οίνου.

Το έτος 2017 αναμένεται ως ένα εκ των χειρότερων για τους γαλλικούς αμπελώνες, μετά το 1991, οπότε η κακοκαιρία είχε οδηγήσει σε μείωση της συγκομιδής κατά περίπου ένα τρίτο. Παρόλο που οι θερμοκρασίες δεν ήταν εξαιρετικά χαμηλές, τα αμπέλια, τα οποία ευρίσκονταν σε πιο ώριμο στάδιο επηρεάσθηκαν, ανάλογα και με την περιοχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην περιφέρεια του Μπορντό οι απώλειες υπολογίζεται να ανέλθουν σε 1-2 δισ. Ευρώ.

Συγκεκριμένα, στο Μπορντό, όπου έχουν επηρεαστεί όλες οι καλλιέργειες, η συγκομιδή προβλέπεται μειωμένη κατά το ήμισυ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Επιτροπής Οίνων Μπορντό (CIVB), επηρεάστηκαν όλες οι ζώνες, με ποσοστά καταστροφής που κυμαίνονται από 20% έως 90%-100% στις πιο εκτεθειμένες περιοχές. Εάν δεν υπάρξει αναγέννηση των αμπελώνων τον προσεχή Ιούνιο, η συγκομιδή προβλέπεται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 2,7 εκατ. εκατόλιτρα. Για τον συγκεκριμένο τομέα παραγωγής, συνολικής αξίας τα 4 δισ. Ευρώ, αυτό θα σήμαινε απώλεια εσόδων από 1 έως 2 δισ. Ευρώ. Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Διεπιστημονικού Συμβουλίου Οίνου του Μπορντό, το σύνολο του κλάδου επηρεάζεται, καθώς υπάρχουν ήδη ακυρώσεις παραγγελιών για εξοπλισμό ή έργα. Ωστόσο, οι αμπελοκαλλιεργητές μπορούν να υπολογίζουν στις επιμέρους συμπληρωματικές σοδειές. Πρόκειται για ένα είδος αποθεματικού που μπορεί να δημιουργήσει κάθε συγκομιδή, προκειμένου να αντισταθμίσει τις καταστροφές και το οποίο αντιπροσωπεύει 370 χιλ. εκατόλιτρα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Μεγάλων Οίνων του Μπορντό, μία αύξηση των τιμών κατά 10% έως 20% είναι δυνατή, αλλά μία μεγαλύτερη αύξηση θα ήταν επιζήμια μεσοπρόθεσμα.

Στο βόρειο τμήμα του Garonne, ο αμπελώνας Cognac θα απολέσει αναμφίβολα το ένα τρίτο της παραγωγής του, καθώς 40.000 εκτάρια έχουν επηρεαστεί από τον παγετό, εκ των οποίων τα 25.000 είναι σοβαρά κατεστραμμένα.

Επισημαίνεται ότι ο παγετός έρχεται να προστεθεί στο ήδη μεγάλο πρόβλημα της ξηρασίας. Σύμφωνα με την Τμηματική Ομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Αγροτών του διαμερίσματος του Μπορντό, ολόκληρες περιοχές απειλούνται από την έλλειψη βροχοπτώσεων, καθώς πρόκειται για τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί εδώ και πολλά έτη.

Στα μέσα Απριλίου οι αμπελώνες της Οξιτανίας αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα, με μικρότερες, ωστόσο, απώλειες. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Νοτιοδυτικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οίνου (IVSO) καταστράφηκε, κατά μέσο όρο, το 10-15% των αμπελώνων.

Στην κοιλάδα του Λίγηρα, ο αμπελώνας του Azay-le-Rideau, επηρεάστηκε περισσότερο, όπως και το 2016. Τα αγροτεμάχιά του θα μπορούσαν να χάσουν το 80% της συγκομιδής τους, μετά από πτώση της τάξεως του 75% το 2016. Στους υπόλοιπους αμπελώνες του Λίγηρα, όπου σημειώθηκε παρατεταμένος παγετός τον Απρίλιο τ.ε, η συνολική απώλεια εκτιμάται σε 20%, έναντι 26% του έτους 2016.

Οι αμπελώνες της Βουργουνδίας αντιμετώπισαν την έντονη κακοκαιρία για δεύτερη συνεχή χρονιά. Από τα 5.200 εκτάρια του αμπελώνα Chablisien (Yonne), τουλάχιστον 1.500 θα επηρεαστούν, προκαλώντας πιθανή απώλεια συγκομιδής που εκτιμάται μεταξύ 15% - 30%. Ωστόσο, τα καιρικά φαινόμενα του 2017 δεν εμφανίζουν ομοιότητες με αυτά του 2016. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που είχαν παρατηρηθεί, υπό τη μορφή μαύρου παγετού που χαρακτηρίζεται από υψηλή υγρασία και παρατεταμένη αναθέρμανση, αντιδιαστέλλονται από αυτές του λεγόμενου "λευκού" παγετού του 2017, με κύριο χαρακτηριστικό του την ξηρασία. Σύμφωνα με το Διεπαγγελματικό Γραφείο Οίνων Βουργουνδίας πρόκειται για χαμηλές θερμοκρασίες που φθάνουν -7̊ C και δεν επηρεάζουν τη βιωσιμότητα της αμπέλου, διατηρώντας περιθώριο αισιοδοξίας για τη μερική διάσωση της καλλιέργειας που το περασμένο έτος ήταν 40% χαμηλότερη λόγω χαλαζόπτωσης.

Οι απώλειες είναι δύσκολο να υπολογισθούν στη Νοτιοανατολική Γαλλία, καθώς ο παγετός επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τους αμπελώνες, από τις ακτές της Μεσογείου έως την ενδοχώρα, περιοχές που συνήθως δεν χαρακτηρίζονται από χαμηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Γεωργικού Επιμελητηρίου του Hérault και Γενικό Γραμματέα της FNSEA (Εθνική Ομοσπονδία Συνδικάτων Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων), πρέπει να γίνει μια απογραφή ανά οικόπεδο, καθώς η ζημία κυμαίνεται από 10% έως 100%, κατά περίπτωση, ενώ η απώλεια εκτιμάται σε 1 εκατ. εκατόλιτρα για μία ετήσια παραγωγή μεταξύ 5 και 6 εκατ. εκατόλιτρων.

Οι αμπελώνες της Καμπανίας διατηρήθηκαν χάρη στην «κλιματική ασφάλιση» της περιοχής. Ο παγετός έχει επηρεάσει τα 34.000 εκτάρια της περιοχής και κατέστρεψε το 20%-25% των καρπών, 10% περισσότερο από πέρυσι, σύμφωνα με την αρχική αξιολόγηση της Διεπαγγελματικής Επιτροπής της Καμπανίας (CIVC). Σε ορισμένες περιοχές ο παγετός έβλαψε το 35% των αμπελιών. Ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει, καθώς οι παγετοί της άνοιξης μπορούν να εμφανιστούν μέχρι τα μέσα Μαΐου. Το εν λόγω φαινόμενο οδήγησε στα τέλη της δεκαετίας του 1930 στη δημιουργία του "Reserve Champagne", το οποίο αποτελεί μοναδικό σύστημα στους γαλλικούς αμπελώνες που καθιστά δυνατή τη χρήση αποθεμάτων από προηγούμενα έτη για την παραγωγή οίνου, σε περίπτωση που οι αγρονομικές αποδόσεις δεν κρίνονται επαρκείς.

Το ψύχος έπληξε και τις δενδροκαλλιέργειες, οι οποίες σε ορισμένες περιοχές, επηρεάστηκαν εξίσου. Ο Υπουργός Γεωργίας, κ. Stéphane Le Foll δήλωσε πως οι απώλειες της συγκομιδής στον τομέα των εσπεριδοειδών θα είναι επιλέξιμες για αποζημίωση στο πλαίσιο του προγράμματος γεωργικών καταστροφών, μόλις η έκταση των οριστικών ζημιών γίνει γνωστή στο τέλος της συγκομιδής του 2017. Ωστόσο, τόνισε ότι, επειδή οι απώλειες καλλιεργειών στην αμπελοκαλλιέργεια είναι ασφαλισμένες, δεν εμπίπτουν στο καθεστώς γεωργικών καταστροφών.

Η Προϊσταμένη

 

Ευφροσύνη Μητά

Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 317 επισκέπτες συνδεδεμένους