Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

9 Αυγούστου 2016

Οι Συνεταιριστές προσέχετε!

Του  Κώστα Παπαγεωργίου

Ομότιμου Καθηγητή Συνεταιριστικής Οικονομίας

Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και στην κορυφαία τους οργάνωση ΠΑΣΕΓΕΣ, είναι μάρτυρες ενός δράματος. Σε μια εποχή που ο κοινός νους επιβάλλει τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων για να μπορέσει να επιβιώσει η ελληνική γεωργία και να στεριώσει ο αγρότης στην ύπαιθρο, επίκεντρο των συζητήσεων έχει γίνει το σχήμα που θα διαδεχθεί την ΠΑΣΕΓΕΣ.

Η παρεμβολή μου στις συζητήσεις, ως ενός τρίτου, του οποίου δεν ζητήθηκε καν η γνώμη, μπορεί να παρεξηγηθεί. Θα το αποτολμήσω, επικαλούμενος την παλαιότερη θητεία μου στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τη μακρόχρονη διδασκαλία της Συνεταιριστικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο. Θα επικαλεσθώ επίσης το γεγονός ότι δεν διασυνδέομαι με κανέναν τρόπο με τις ομάδες που διαμορφώθηκαν στην επιδίωξη διαδοχής της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Πρώτα απ’ όλα αισθάνομαι την ανάγκη να τονίσω: Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο και για κανέναν λόγο να διαταραχθεί η ενότητα στη συνεταιριστική κίνηση. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, δεν θα έχει νόημα να αναζητούνται οι υπεύθυνοι. Θα είναι πλέον αργά. Οι ανταγωνιστές των συνεταιρισμών θα επωφελούνται και ο γεωργικός τομέας θα είναι ο αιμοδότης κερδοσκόπων, ενώ η γεωργική οικονομία θα φθίνει.

Η σωφροσύνη και η νηφαλιότητα πρέπει να κυριαρχήσουν σε όσους πραγματικά πιστεύουν στις δυνατότητες  της ελληνικής γεωργίας και στο τεράστιο όφελος που μπορεί να προκύψει από την αξιοποίηση του συνεταιριστικού θεσμού, όταν κινείται μακριά από κομματικές επιρροές και ιδιοτελείς σκοπιμότητες. Οι συνεταιρισμοί αποτελούν προστατευτική ομπρέλα για τους πολίτες όλων των πολιτικών πεποιθήσεων και λειτουργούν για όλους εξίσου προστατευτικά.

Είναι γεγονός ότι για πολλούς λόγους και επί πολλά χρόνια, τα πράγματα οδήγησαν στην απαξίωση των συνεταιρισμών, ιδίως των αγροτικών, και η κατάσταση έφθασε σε αδιέξοδο. Όταν, όμως, προτεραιότητα έχει η επιβίωση, παρέλκει η ενασχόληση με το παρελθόν, διότι θα αποδυναμωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις που οφείλουν να σχεδιάσουν το μέλλον.

Στον κορυφαίο φορέα συντονισμού και εκπροσώπησης που θα δημιουργηθεί, έχουν θέση μόνο συνεταιριστικές οργανώσεις, για την προάσπιση των συμφερόντων των συνεταιρισμένων αγροτών. Όταν με την ενότητα οι συνεταιρισμοί χαλυβδώσουν την κυριαρχία τους στο χώρο, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν με ποιους θα συνεργάζονται, όπως το κράτος, τράπεζες, εταιρείες εσωτερικού ή εξωτερικού, με την αίσθηση ενός μεγάλου και ισχυρού φορέα, για λογαριασμό των εκατοντάδων χιλιάδων  μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων που τον στηρίζουν. Παρά τη σημερινή δυσπραγία και δυσφήμιση του συνεταιριστικού θεσμού, υπάρχουν ακόμη σωστοί συνεταιριστές και θα γίνουν πολλοί περισσότεροι με την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μηχανισμών που εγκαταλείφθηκαν.

Οι ενωμένες στην κορυφή συνεταιριστικές δυνάμεις μπορούν να προσβλέπουν στη συνεταιριστική βοήθεια από διεθνείς φορείς και μηχανισμούς, αφού επιστρέψουν στους κόλπους τους, μετά την επιλογή της μοναδικότητας της απομόνωσης επί πολλά χρόνια. Τότε θα μπορέσει να επανέλθει και η συνεταιριστική νομοθεσία στον ορθόδοξο συνεταιριστικό δρόμο. Τότε οι συνεταιρισμοί θα έχουν φωνή που να ακούγεται και να γίνεται σεβαστή.

Το σημερινό κορυφαίο μήνυμα προς τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών είναι: Μείνετε ενωμένοι για να μείνετε ισχυροί. Στους συνεταιρισμούς, η επιτυχία βρίσκεται στα χέρια εκείνων που μπορούν να συμφωνούν μεταξύ τους.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 259 επισκέπτες συνδεδεμένους