Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

29 Ιουνίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 55ΗΣ Γ.Σ. ΤΗΣ ΚΕΟΣΟΕ

Μήνυμα αγωνίας και ανησυχίας για το παρόν και το μέλλον του κλάδου εξέπεμψε η 55η Γενική Συνέλευση της ΚΕΟΣΟΕ, οι εργασίες της οποίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Αθήνα και ολοκληρώθηκαν με την εκλογή νέας διοίκησης με ακόμη ισχυρότερη φωνή, καθώς στη σύνθεσή της μετέχουν οι πρόεδροι των 3 μεγαλύτερων οινοποιητικών συνεταιρισμών της χώρας (Τυρνάβου, Σαντορίνης, Πεζών) και πρωταγωνιστές των πρόσφατων κινητοποιήσεων.

Το νέο ΔΣ προχώρησε στη συγκρότηση του ακόλουθου προεδρείου:

Πρόεδρος Χρίστος Μάρκου (εκλέγεται συνεχώς από το 1990), Αντιπρόεδρος Αγησίλαος Ραψανιώτης, Γραμματέας Γεώργιος Φραγκιαδουλάκης, Ταμίας Ιωάννης Κασαπάκης.

Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ είναι: Μάρκος Καφούρος, Γκουντελίτσας Χρίστος και Ιερωνυμάκης Πρίαμος.

 

Απώλεια εσόδων λόγω ΕΦΚ στο κρασί!

Όπως επισημάνθηκε στη συνέλευση, την ήδη δύσκολη κατάσταση λόγω σωρείας προβλημάτων (έλλειψη τραπεζικού δανεισμού, διόγκωση κόστους παραγωγής, υπερφορολόγηση κλπ.), επιδείνωσε δραματικά η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί που όχι μόνο δεν έφερε τα έσοδα που προσδοκούσε η κυβέρνηση, αλλά απεναντίας γίνεται και αιτία μεγάλης απώλειας δημοσίων εσόδων. Και τούτο διότι διόγκωσε τα φαινόμενα παράνομης διακίνησης οίνου, ευνοώντας τη φοροδιαφυγή και οδηγώντας σε πλήρη απορρύθμιση την αγορά. Κοινή απαίτηση όλων των αντιπροσώπων που πήραν μέρος στη συνέλευση ήταν να καταργηθεί ο παράλογος και καταστροφικός φόρος.

 

Καθοδική πορεία

Αρνητικά εξελίσσονται όλα τα μεγέθη του κλάδου. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ στην ομιλία του:

• ο ελληνικός αμπελώνας από 817.435 στρέμματα το 1990 μειώθηκε

στα 652.647 στρέμματα το 2015,

• η οινοπαραγωγή από 352.600 tn το 1990 μειώθηκε σε 250.100 tn το 2015

( χάθηκαν πάνω από 100.000 tn σε 25 χρόνια),

• η κατανάλωση οίνου από 310.500 tn το 1995 υποχώρησε στους 234.700 tn το 2015,

• η ανά καταναλωτή κατανάλωση από 41,4 lt το 1995 έπεσε στα 31,1 lt το 2015.

Ο κ. Μάρκου άσκησε δριμεία κριτική σε εφαρμοζόμενες πολιτικές (θεσμικό πλαίσιο για συνεταιρισμούς, ασφαλιστικό, κλπ) χαρακτηρίζοντας τες δήθεν μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι για τη διεκδίκηση λύσεων στα φλέγοντα ζητήματα είναι αναγκαία η ενότητα του συνεταιριστικού κινήματος και η εκπροσώπηση του πραγματικού πληθυσμού της χώρας.

Για τα πεπραγμένα της οργάνωσης αλλά και τις προκλήσεις που πρέπει να απαντηθούν (νέα ΚΑΠ, άδειες φύτευσης, προγράμματα προβολής προώθησης κλπ) αναλυτική ενημέρωση έγινε από τον γενικό Διευθυντή της οργάνωσης Παρ. Κορδοπάτη.

 

Χαιρετισμοί

Στη Γενική Συνέλευση παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Βασ. Έξαρχος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο κ. Γ. Γκικόπουλος από το ΚΚΕ και η κα Γρ. Λεβέντη από την Ένωση Κεντρώων.

Από τις οργανώσεις του τομέα, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζ. Καραμίχας και ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) κ. Γ. Βογιατζής. Παρέστη επίσης εκπρόσωπος του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Μπόλαρη.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 369 επισκέπτες συνδεδεμένους