Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

22 Οκτωβρίου 2015

Σχέδιο νόμου για τους συνεταιρισμούς : « Nομοθέτημα που τους βάζει χειροπέδες» ,σύμφωνα με ανοικτή επιστολή της νομικού Άννας Μητροπoύλου

Κύριε Διευθυντά,

Η ιστοσελίδα σας φιλοξενεί συχνά τις απόψεις μου σχετικά με θέματα, που αφορούν στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και Σας ευχαριστώ. Επιθυμία μου είναι να συμβάλλω στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μου στην ορθή λειτουργία του σημαντικού θεσμού του Συνεταιρισμού , ο οποίος έχει στον πυρήνα της δημιουργίας του τον άνθρωπο, την ανθρώπινη αλληλεγγύη, την αυτοβοήθεια των μελών του και όχι την αμοιβή κεφαλαίου και το εμπορικό κέρδος, όπως συμβαίνει σε μια συμβατική κεφαλαιουχική εταιρία. Γι’ αυτό άλλωστε ο συνεταιριστικός νομοθέτης απαγορεύει τη διανομή κερδών στον Συνεταιρισμό, όταν και όπου υπάρχουν.

Όμως αισθάνομαι την ανάγκη να σας απευθύνω την παρούσα επιστολή μου, μετά την δημοσιοποίηση του «νέου» σχεδίου νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς από τον αρμόδιο Υπουργό του ΥΠΑΑΤ. Πίστευα, ότι, μετά τον προδήλως αντισυνταγματικό νόμο 4015/2011, δεν θα μπορούσε να υπάρξει χειρότερο νομικό μόρφωμα. Διαψεύστηκα. Ο νόμος 4015/2011 παρά το πλήθος των ατελειών του, δεν τόλμησε να εκχωρήσει την συνεταιριστική περιουσία, η οποία αποτελεί περιουσία γενεών και παγκοσμίως χαρακτηρίζεται ως αδιανέμητος, σε τρίτους ιδιώτες. Και διευκρινίζω : Με το άρθρο 42 παρ. 4 του Σχεδίου Νόμου ορίζεται ότι οι Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ο όρος Ανώνυμες έχει τεθεί στο νόμο από προφανή παραδρομή) του άρθρου 6 του ν. 4015/2011, διατηρούνται και συνεχίζουν τη λειτουργία τους σύμφωνα με τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920 «περί Ανωνύμων Εταιριών». Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα σε ένα τρίτο ιδιώτη να εξαγοράσει, ακόμα και το σύνολο των μετοχών μιας Αγροτικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης, που είναι η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη, συνεπώς να περιέλθει ολόκληρη η συνεταιριστική περιουσία σε έναν ιδιώτη. Επιπρόσθετα καταργεί το σύνολο των φοροαπαλλακτικών διατάξεων που προέβλεπε ο ν. 4277/2014 για τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις.

Θεωρώ ότι όλοι οι συνεταιριστές έχουν ευθύνη και καθήκον να διαφυλάξουν την περιουσία που δημιούργησαν με κόπο οι προηγούμενες γενιές. Περιορίζομαι μόνο σε αυτό τον σχολιασμό, διότι με την προτεινόμενη αυτή διάταξη, ουσιαστικά καταλύεται ο συνεταιριστικός θεσμός και αντιπαρέρχομαι προς το παρόν, το πλήθος των αντισυνεταιριστικών διατάξεων, των εννοιολογικά συγκρουόμενων μεταξύ τους λοιπών διατάξεων, οι οποίες θα δημιουργήσουν πλήθος προβλημάτων στους εφαρμοστές του δικαίου. Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, επιτρέψατε μου να το χαρακτηρίσω εξαιρετικά επικίνδυνο, αφού διαλύει τους Συνεταιρισμούς. Αν μου ζητούσατε να βάλω ένα τίτλο θα έλεγα : «Το νομοθέτημα που βάζει χειροπέδες στους συνεταιρισμούς».

Άννα Μητροπούλου

Δικηγόρος

Πρώην Νομικός Σύμβουλος ΠΑΣΕΓΕΣ

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 335 επισκέπτες συνδεδεμένους