Εκτύπωση
PDF

22 Οκτωβρίου 2015

Σχέδιο νόμου για τους συνεταιρισμούς : « Nομοθέτημα που τους βάζει χειροπέδες» ,σύμφωνα με ανοικτή επιστολή της νομικού Άννας Μητροπoύλου

Κύριε Διευθυντά,

Η ιστοσελίδα σας φιλοξενεί συχνά τις απόψεις μου σχετικά με θέματα, που αφορούν στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και Σας ευχαριστώ. Επιθυμία μου είναι να συμβάλλω στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μου στην ορθή λειτουργία του σημαντικού θεσμού του Συνεταιρισμού , ο οποίος έχει στον πυρήνα της δημιουργίας του τον άνθρωπο, την ανθρώπινη αλληλεγγύη, την αυτοβοήθεια των μελών του και όχι την αμοιβή κεφαλαίου και το εμπορικό κέρδος, όπως συμβαίνει σε μια συμβατική κεφαλαιουχική εταιρία. Γι’ αυτό άλλωστε ο συνεταιριστικός νομοθέτης απαγορεύει τη διανομή κερδών στον Συνεταιρισμό, όταν και όπου υπάρχουν.

Όμως αισθάνομαι την ανάγκη να σας απευθύνω την παρούσα επιστολή μου, μετά την δημοσιοποίηση του «νέου» σχεδίου νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς από τον αρμόδιο Υπουργό του ΥΠΑΑΤ. Πίστευα, ότι, μετά τον προδήλως αντισυνταγματικό νόμο 4015/2011, δεν θα μπορούσε να υπάρξει χειρότερο νομικό μόρφωμα. Διαψεύστηκα. Ο νόμος 4015/2011 παρά το πλήθος των ατελειών του, δεν τόλμησε να εκχωρήσει την συνεταιριστική περιουσία, η οποία αποτελεί περιουσία γενεών και παγκοσμίως χαρακτηρίζεται ως αδιανέμητος, σε τρίτους ιδιώτες. Και διευκρινίζω : Με το άρθρο 42 παρ. 4 του Σχεδίου Νόμου ορίζεται ότι οι Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ο όρος Ανώνυμες έχει τεθεί στο νόμο από προφανή παραδρομή) του άρθρου 6 του ν. 4015/2011, διατηρούνται και συνεχίζουν τη λειτουργία τους σύμφωνα με τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920 «περί Ανωνύμων Εταιριών». Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα σε ένα τρίτο ιδιώτη να εξαγοράσει, ακόμα και το σύνολο των μετοχών μιας Αγροτικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης, που είναι η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη, συνεπώς να περιέλθει ολόκληρη η συνεταιριστική περιουσία σε έναν ιδιώτη. Επιπρόσθετα καταργεί το σύνολο των φοροαπαλλακτικών διατάξεων που προέβλεπε ο ν. 4277/2014 για τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις.

Θεωρώ ότι όλοι οι συνεταιριστές έχουν ευθύνη και καθήκον να διαφυλάξουν την περιουσία που δημιούργησαν με κόπο οι προηγούμενες γενιές. Περιορίζομαι μόνο σε αυτό τον σχολιασμό, διότι με την προτεινόμενη αυτή διάταξη, ουσιαστικά καταλύεται ο συνεταιριστικός θεσμός και αντιπαρέρχομαι προς το παρόν, το πλήθος των αντισυνεταιριστικών διατάξεων, των εννοιολογικά συγκρουόμενων μεταξύ τους λοιπών διατάξεων, οι οποίες θα δημιουργήσουν πλήθος προβλημάτων στους εφαρμοστές του δικαίου. Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, επιτρέψατε μου να το χαρακτηρίσω εξαιρετικά επικίνδυνο, αφού διαλύει τους Συνεταιρισμούς. Αν μου ζητούσατε να βάλω ένα τίτλο θα έλεγα : «Το νομοθέτημα που βάζει χειροπέδες στους συνεταιρισμούς».

Άννα Μητροπούλου

Δικηγόρος

Πρώην Νομικός Σύμβουλος ΠΑΣΕΓΕΣ

 

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 65 επισκέπτες συνδεδεμένους