Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

30 Οκτωβρίου 2014

Castilla-La Mancha: μια οινική κρίση που εξηγείται από την αποσύνδεση μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης

Το καλοκαίρι που πέρασε, η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας οίνου της Ισπανίας ανακοίνωσαν ένα δραστικό μέτρο

για τη μείωση των αποθεμάτων οίνου που συγκεντρώθηκαν στην Ιβηρική χερσόνησο με τη μέθοδο της βιομηχανικής απόσταξης 4 εκατομμυρίων εκατόλιτρων οίνων χωρίς γεωγραφική ένδειξη (χωρίς επιδοτήσεις). Αυτή η διάταξη τελικά ανεστάλη τον Σεπτέμβριο, αφού τα εμπλεκόμενα μέρη θεώρησαν ότι τα πλεονάσματα αυτά θα μπορούσαν πλέον να απορροφηθούν από την αγορά. Η ανάπτυξη των εξαγωγών και η ανακοίνωση για το 2014 μιας κανονικής συγκομιδής εξηγούν αυτή την αντιστροφή, όπως και οι πρόσφατες δηλώσεις μειωμένων αποθεμάτων στην Castilla-La Mancha. Αυτή η επαρχία ήταν πράγματι η πρώτη που αντιμετώπισε ένα σχέδιο μείωσης των αποθεμάτων, αφού τα ευρωπαϊκά προγράμματα εκρίζωσης και αναδιάρθρωσης δεν έχουν επιλύσει το ζήτημα της διαρθρωτικής υπερπαραγωγής. Αυτό αποδεικνύεται από την πτώση της τιμής των οίνων που παράγονται στην Castilla-La Mancha, αφού η παραγωγή σχεδόν τριπλασιάστηκε μεταξύ 2011 και 2013.

 

Με εξαίρεση τα κρασιά ονομασίας προέλευσης (που οι μέσες τιμές τους είναι σε γενικές γραμμές σταθερές τα τελευταία χρόνια), η μείωση των τιμών συσχετίζεται με τις εξαγωγικές επιδόσεις των τοπικών επιχειρήσεων. Η πτώση των τιμών συνοδεύει την ανάπτυξη των εξαγωγών, ενώ η αύξηση των τιμών οδηγεί σε γρήγορη μείωση των εξαγωγών, όπως εξήγησε ο Rafael del Rey (ισπανικό Παρατηρητήριο Αγοράς Οίνου, OeMV) σε παρουσίασή του στις αρχές Οκτωβρίου στην πόλη Alcazar de San Juan.

Επιβεβαιώνοντας τη στενή σχέση μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης, τα ευρήματα αυτά δεν προκαλούν έκπληξη, αλλά είναι ακόμα αναλογικότερα για το μεγαλύτερο μέρος των χύμα οίνων παρά για άλλα προϊόντα (γλεύκη, ξύδι ...). Οι εξαγωγές της Castilla-La Mancha κυριαρχούνται από το χύμα, που αντιπροσωπεύει το 69% των εξαγωγών που αποστέλλονται από την επαρχία στο κινητό έτος που λήγει τον Ιούνιο του 2014. Για το υπόλοιπο της Ισπανίας, το χύμα αντιπροσώπευε το 24% του όγκου που εξήχθη από τη βιομηχανία, τα εμφιαλωμένα κρασιά αντιπροσωπεύουν το 57% (σε φιάλες αντιπροσωπεύει το 15% των όγκων η Castilla-La Mancha). Αυτό εξηγεί γιατί η μέση τιμή του εξαγόμενου οίνου από την υπόλοιπη Ισπανία, είναι τρεις φορές υψηλότερη από εκείνη της Castilla-La Mancha.

Για τον Rafael del Rey, μόνο η σταθερότητα των τιμών των κρασιών και των σταφυλιών θα επιτρέψει στους οινοποιούς της Castilla-La Mancha να επιλύσουν την κρίση που κλονίζει το κρασί. Για να επιτευχθεί αυτό, ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι «θα πρέπει να εξισορροπήσουμε τις ποσότητες που παράγονται με τις ανάγκες της αγοράς χωρίς να εξαντλούνται τα αποθέματα (ωθεί τις τιμές στη στρατόσφαιρα) ή να υπεραποθεματοποιούνται (γεγονός που αποτρέπει τα κρασιά να πωλούνται). "Γι 'αυτόν, το να παράγονται οι αναγκαίες ποσότητες είναι δυνατόν να γίνει, γνωρίζοντας περισσότερα για τα αποθέματα και τις αγορές, ενώ οφείλουμε να μειώνουμε τις αποδόσεις, με πράσινη συγκομιδή ... Ο οικονομολόγος επίσης ενθαρρύνει τους παραγωγούς να αναπτύξουν τα ποικιλιακά κρασιά, καλύτερα αμειβόμενα και περισσότερο εύκολο να πουληθούν. Αυτή η συμβουλή είχε ήδη δοθεί νωρίτερα αυτό το χρόνο σε μια έκθεση της Rabobank, η οποία πίστευε ότι η ισπανική βιομηχανία είχε να επιλέξει μεταξύ "της αύξησης της παραγωγής της από διεθνείς ποικιλίες (Cabernet Sauvignon, Merlot ...) ή να οικοδόμησει μια ζήτηση για τις εξαγωγές από τις παραδοσιακές ποικιλίες σταφυλιών (όπως την Tempranillo, που σήμερα είναι καλύτερα τοποθετημένη).

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 56 επισκέπτες συνδεδεμένους