Εκτύπωση
PDF

23 Σεπτεμβρίου 2014

Διαχείριση του Ευρωπαϊκού αμπελουργικού δυναμικού: η τελευταία κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για τις άδειες φύτευσης

Πολλοί εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού αμπελοοινικού κλάδου μπορούν να βεβαιώσουν ότι η ιστορία της διαχείρισης του Ευρωπαϊκού αμπελουργικού δυναμικού δεν ήταν ένας δρόμος στρωμένος με τριαντάφυλλα. H ΚΕΟΣΟΕ υπενθυμίζει ότι το καθεστώς των δικαιωμάτων φύτευσης έχει επιβληθεί από τους Γάλλους ως «πολιτικό αντάλλαγμα» μιας ισορροπίας τρόμου για τη χρήση ζάχαρης των Βορείων περιοχών, τον προϊσχύοντα «εμπλουτισμό» οίνων των Ιταλών και των ήδη καταργημένων αποστάξεων των Ισπανών. Μια πηγή ανησυχίας αναδύθηκε με την προοπτική τερματισμού του μηχανισμού των δικαιωμάτων φύτευσης που αποφασίστηκε επίσημα το 2008 από την Ευρωπαία Επίτροπο Γεωργίας Mariann Fischer Boel. Γρήγορες διαδικασίες κινήθηκαν από το 2010, όμως ξαφνικά όλο και περισσότεροι ανησυχούσαν για την απελευθέρωση των φυτεύσεων. Οι επικριτές της απελευθέρωσης κέρδισαν έδαφος (και πολιτική υποστήριξη) ώστε τον Ιούλιο του 2013 να δημιουργηθεί ένα νέο εργαλείο στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής: άδειες φύτευσης νέων αμπελιών με οροφή, η οποία θα διαρκέσει από το 2016-2030 και καθορίζεται στο 1% ή λιγότερο του εθνικού αμπελώνα. Από την αρχή φάνηκε ότι η σύνταξη των κατ 'εξουσιοδότηση πράξεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα είναι πλέον μια απλή τυπική διαδικασία για να κλείσει την υπόθεση. Έτσι αντί για ένα ήσυχο επίλογο, τα πρώτα σχέδια που προτάθηκαν από τον Επίτροπο Γεωργίας Dacian Cioloş αναζωπύρωσαν την οργή ​​των οινοποιών, ενώ ορισμένοι ανίχνευσαν ακόμα και μια ρεβανσίστικη διάθεση της Επιτροπής που οδήγησε σε ποσοτική και όχι ποιοτική ρύθμιση. 

Το κεντρικό θέμα του διαλόγου αυτού ήταν η στεγανότητα των αδειών φύτευσης μεταξύ των κατηγοριών με γεωγραφική ένδειξη (κρασιά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) και των οίνων χωρίς προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη. Και πιο συγκεκριμένα, τα επίπεδα εγγύησης που παρέχονται όταν υπάρχουν αιτήματα από παραγωγούς που επιθυμούν να φυτέψουν ή και να αναφυτεύσουν αμπέλια για παραγωγή οίνων χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη μέσα σε περιοχές ΠΟΠ ή ΠΓΕ, χωρίς να καταστρατήγούνται οι ρυθμιστικοί κανόνες των ΠΟΠ και ΠΓΕ περιοχών. Μετά από συναντήσεις και διαβουλεύσεις με την ομάδα εμπειρογνωμόνων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει, τελικά, στην κατ’ εξουσιοδότηση πράξη της, οι παραγωγοί που αιτούνται άδεια φύτευσης για παραγωγή οίνων χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη, να δεσμεύονται ότι δεν θα ζητήσουν αργότερα να αναγνωρίσουν οίνους με Γεωγραφική Ένδειξη όταν φυτεύουν σε περιοχή με προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη. Στο επίκεντρο της συζήτησης για το τέλος του συστήματος των δικαιωμάτων φύτευσης, οι ευρωπαϊκές οργανώσεις παραγωγών είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένες από τις τροποποιήσεις της κατ 'εξουσιοδότησιν πράξης, που αναγνωρίζει τη δυνατότητα να αφεθεί σε κάθε κράτος μέλος, αυτή η διαδικασία να αποφασιστεί σε εθνικό επίπεδο.

Η παρουσίαση της κατ 'εξουσιοδότησιν πράξης στο Συμβούλιο των Υπουργών και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προγραμματιστεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, για την αποδοχή της συμφωνίας ή την απόρριψή της πριν το τέλος του 2014. Να σημειωθεί ότι ο ιρλανδός Phil Hogan, είναι τώρα ο νέος Επίτροπος αρμόδιος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, που διορίστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, από τον Jean-Claude Junker.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 368 επισκέπτες συνδεδεμένους