Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

7 Νοεμβρίου 2013

Άκαμπτη η Commission στις προτάσεις των Κρατών Μελών και των φορέων τους, για τα νέα μέτρα του Εθνικού Φακέλου στο κρασί

Στις 28 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εμπειρογνωμόνων με αντικείμενο τις τροποποιήσεις που έχουν προταθεί στον ΚΑΝ(ΕΚ) 555/08 και συγκεκριμένα τα νέα μέτρα που εντάσσονται στα Εθνικά Προγράμματα Στήριξης (Εθνικός Φάκελος).

Την Ελλάδα εκπροσώπησε το στέλεχος της Διεύθυνσης ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής κ. Δ. Γραμματικός, ο οποίος εκτός των άλλων, μετέφερε και τις απόψεις των φορέων του κλάδου, όπως η ΚΕΟΣΟΕ.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα ακόλουθα τρία θέματα:

Προβολή Προώθηση στην εσωτερική αγορά (άρθρο 43)
Εσωτερική αγορά

Το νέο αυτό μέτρο ουσιαστικά σχετίζεται με:

  • την εκπαίδευση του καταναλωτή στα συστήματα ποιότητας ΠΟΠ ΠΓΕ και την ιχνηλασιμότητά τους
  • στην δυνατότητα του καταναλωτή να επιλέξει από μια μεγάλη ποικιλομορφία οίνων
  • στην ανάδειξη των τοπικών συνθηκών τα ήθη-έθιμα και γούστα
  • στην υπεύθυνη κατανάλωση και τις ευεργετικές επιπτώσεις της μετριοπαθούς κατανάλωσης οίνου στην υγεία


Η ΚΕΟΣΟΕ κατέθεσε την άποψη ότι η εθνική συμμετοχή θα πρέπει να καλύπτει το υπόλοιπο 50% από την Κοινοτική συμμετοχή ώστε τα προγράμματα να είναι πλήρως χρηματοδοτούμενα γιατί πρόκειται για μηνύματα προϊοντικού (εθνικού) χαρακτήρα. Διαφορετικά μικρές μόνο πιθανότητες υπάρχουν να διατεθεί ιδία χρηματοδότηση για περιεχόμενο τέτοιων μηνυμάτων.

Η απάντηση της Commission ήταν αρνητική με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται ένα εργαλείο που χρόνια ζητούσαν οι ευρωπαϊκοί φορείς του κλάδου και η ΚΕΟΣΟΕ.

Καινοτομία (άρθρο 43α)
Ο Έλληνας αντιπρόσωπος έθεσε το θέμα της δυνατότητας διερεύνησης γηγενών ποικιλιών (αναβίωση, διάσωση, αξιολόγηση), προκειμένου ν’ αναπτυχθούν πρωτόκολλα καλλιέργειας σε συνδυασμό με τις αρνητικές επιδράσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.

Η Commission απάντησε ότι δεν επιθυμεί την επέκταση του μέτρου στην αμπελοκαλλιέργεια και παρέπεμψε στα προγράμματα ανάπτυξης της υπαίθρου.

Ουσιαστικά με το μέτρο αυτό «ευνοείται» η μεταφορά σύγχρονης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, που δυστυχώς δεν παράγεται στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό η ΚΕΟΣΟΕ υποστήριξε τους δυο άξονες που αφορούν τις γηγενείς ποικιλίες και την κλιματική αλλαγή.

Αναδιάρθρωση αμπέλων για φυτοϋγιειονομικούς λόγους (άρθρο 44)
Η εισαγωγή της Δράσης «επαναφύτευση για φυτοϋγειονομικούς λόγους», εγείρει την υποχρέωση διερεύνησης των ασθενειών που θα είναι επιλέξιμες στο μέτρο αυτό.
Σύμφωνα με έρευνα της ΚΕΟΣΟΕ οι ασθένειες που απαντώνται συχνότερα στην ελληνική επικράτεια και προσβάλλουν το πρέμνο είναι:


•    Μολυσματικός εκφυλισμός από νηματώδεις (προκαλούν δευτερογενείς ασθένειες στο ξύλο της αμπέλου μέσω ιών)
•    Ευτυπίωση (Eutypa lata)
•    Ίσκα (Fomes igniarius, Stereum hirsutum)
•    Φώμοψη (Cryptosporella viticola)
•    Βοθρίωση (Grapevine A, Β Vitivirus)
•    Βακτηριακή νέκρωση ή τσιλικ-μαράζι (Xylophilus ampelinus)
•    Αποπληξία
•    Βοτριοσφαίρια (Botryosphaeria vitis)
•    Καρκίνος (Agrobacterium tumefaciens)
•    Ασθένεια του Petri
•    Μαύρα Στίγματα (Phomitiporia punctata)

Τα θέματα αυτά τέθηκαν από διάφορες εθνικές αντιπροσωπείες με επιπλέον παρατηρήσεις για τον ορισμό ανώτατου ποσοστού.

Η Commission δήλωσε ότι θα υπάρχει ανώτερο ποσοστό αναδιάρθρωσης αμπελώνων για φυτοϋγιειονομικούς λόγους της τάξης του 10% του συνολικού προγράμματος και ότι η λίστα των ασθενειών δεν θα είναι δεσμευτική.

Τέλος η ΚΕΟΣΟΕ επιμένει ότι για το μέτρο της αναδιάρθρωσης μόνιμο και ανυπέρβλητο πρόβλημα, αποτελεί η έκδοση εγγυητικής επιστολής για τη συντριπτική πλειοψηφία των αμπελουργών και ότι θα πρέπει να διερευνηθούν λιγότερο επαχθείς όροι έκδοσης εγγυήσεων, διαφορετικά το μέτρο αυτό θα καταστεί αδρανές για τον πληθυσμό που τον αφορά, εις όφελος οικονομικά ισχυρών συμφερόντων.


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 74 επισκέπτες συνδεδεμένους